Тибетци се самозапалват, за да научи светът за страданията им

Те протестират срещу авторитарното управление на Пекин
29 мар 2012 13:00, Елка Василева
32
Тибетци се самозапалват, за да научи светът за страданията им
Тибетецът Ямфел Йеши. Снимка: БТА

Двайсетгодишен тибетски монах се самозапали в Западен Китай в знак на протест срещу авторитарното управление на Пекин, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на тибетски изгнаници.

Младежът на име Шераб е починал след самозапалването. Той е учел в манастира Кирти в окръг Аба.

Вчера пък почина друг тибетец - 27-годишният Ямфел Йеши, който се самозапали в понеделник в Делхи, протестирайки срещу китайското управление на Тибет.

Още по темата

Той е починал от раните си в местна болница, където е бил настанен. В стаята на Йеши била намерена написана от него на ръка бележка, в която казвал, че тибетците се самозапалват, за да може светът да научи за страданията им.

Мъжът издъхнал няколко часа преди в Индия да пристигне китайският президент Ху Цзинтао, който участва в среща на високо равнище на регионалната организация БРИКС, обединяваща страни с бързо развиващи се пазари.

Йеши е роден в Тибет, но е живеел в изгнание в Индия. Работел е активно в младежката организация, която се бори за независимост на хималайския район, който от над 60 години е под китайска власт.

В Индия има голяма общност от тибетци, избрали да живеят там в изгнание. Един от тях е и духовният водач на Тибет далай лама.

Трийсет тибетци, предимно будистки монаси и монахини, са се самозапалили от година насам, предимно в Югозападен Китай, твърдят тибетски правозащитни групи. Най-малко 20 от тях са починали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
24
 
! Отговори
един преди 12 години
Тъжно...То и в България пенсионерите се бесят от глад и недоимък,но за управляващите това е само статистика:((
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само едно не разбирам - защо самозапалването на един арабин предизвика арабската пролет, а когато това се прави от хора който отказват да водят война никой не ги вижда и чува, че даже ги наричат "луди". Защо? Защото зад тях не стоят великите сили? Или може би защото в Тибет няма петрол или полета с опиум? Това ли е демокрация, това ли е "ние вярваме в свободата"? Глупости! Вярвате само в личния си интерес!
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко тъжно! До колкото знам тибетците са едни от най-миролюбивите хора на света. И това е доказателството. Готови са да се замонаранят, но да не причинят страдание на някой друг.
3
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китайците са хитреци - знаят какво огромно богатство се крие в будизма и колко свещен е Тибет, ще се въртят като ***, но никога няма да освободят Тибет. Душата ми се къса като гледам снимката, ще дойде ден когато това ще им излезе през носа на китайците. В тоя свят всичко се плаща - и доброто и злото!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свобода за Тибет!
1
4
 
25
 
! Отговори
мими преди 12 години
Далай Лама не е ли с главни букви...?