Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан

За първите скандални случаи стана известно още през 2005 г.
Обновена: 12 апр 2012 17:06 | 12 апр 2012 16:53, Елка Василева
130
Тайна програма за стерилизация на жени в Узбекистан
Снимка: архив, Reuters

В Узбекистан действа тайна програма за стерилизация на жени, разказаха узбекистански лекари пред Би Би Си.

Кореспондент на медията разговаря с жени, които са били подложени на такава операция без тяхното знание и съгласие.

Адолат е родена в Узбекистан, където по традиция децата са смисълът на живота на всяка жена, а голямото семейство е признак за успех. Затова Адолат смята себе си за неудачница.

„И какво съм аз сега след случилото се? - казва тя, галейки по главата дъщеря си, чието раждане е променило съдбата на Адолат. - Винаги съм си мечтала за четири деца – две момиченца и две момченца. Но след втората дъщеря повече не мога да забременея“.

Когато след последното раждане Адолат отишла на лекар, той й казал, че заедно с цезаровото сечение й е била направена и стерилизация.

„Това ме потресе. Разплакаха се и попитах: Защо? Как са посмели да направят това?, но докторът ми отговори: Такъв е законът в Узбекистан“.

Официално стерилизацията в страната не е узаконена.

Събраните от Би Би Си доказателства обаче сочат, че през последните две години узбекистанските власти реализират програма за стерилизация на жени в цялата страна.

„Всяка година ни спускат план. На всеки лекар се посочва на колко жени да се дават контрацептиви и колко жени да бъдат стерилизирани“, разказа лекарка гинеколог от столицата на Узбекистан Ташкент.

Тя се съгласява да даде интервю само при условие, че остане анонимна. В страната, в която изтезанията на затворници са норма, разговор с чужд журналист може да завърши със затвор.

„Квотата ми е четири жени на месец“, казва лекарката.

Натискът върху лекарите в отдалечените села е още по-силен. Някои гинеколози получават задача да извършат стерилизация на до осем жени седмично.

Според източник от здравното министерство целта на програмата за стерилизация е постигане на контрол върху ръста на населението на Узбекистан, което в момента е 28 милиона души.

„Говорим за десетки хиляди жени в цялата страна, които са били подложени на стерилизация“, казва Сухроб Исмаилов, ръководител на Expert Working Group – една от малкото неправителствени организации, действащи в Узбекистан.

За първите случаи на принудителна стерилизация стана известно през 2005 г. благодарение на Гулбахор Тураева. Жената е работела като патологоанатом в моргата в град Андижан. Направило й впечатление, че там започнали да пристигат вътрешни органи, матки на млади здрави жени.

Събирайки информация за 200 операции за принудителна стерилизация, тя огласи информацията и поиска обяснение от началниците си. Веднага след това тя беше уволнена.

През 2007 г. Тураева се оказа в затвора по обвинения за незаконен внос на опозиционна литература в страната.

През същата 2007 г. комисията на ООН против изтезанията съобщи за случаи на стерилизация и отстраняване на матката в Узбекистан. След това броят на извършваните операции рязко е намалял.

Според медицински източници обаче през 2009 г. и 2010 г. правителството в Ташкент е издало наредба, съгласно която клиниките трябва да закупят оборудване за операции  за хирургична контрацепция със съгласието на пациентите.

Съществуват доказателства, че оттогава броят на тези операции отново е започнал да нараства.

„На хартия стерилизацията трябва да е доброволна, но на практика на жените не им се дава никакъв избор“, казва лекар от провинциална болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Узбекистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е хубаво де.на света има почти 3 милиарда жени.Всяка ако роди желаните 5,6,7 и така нататък деца.за нула време ще станем 25 милиарда души.После 100 000 000 000 после хиляда или две хиляди милиарда.Когато им налагат ограничения за раждаемоста или когато започнат да си режат гърлата са чаша вода.Незнам аборта или стреилизацията колко зверско нещо е но в Ютюб има клипчета на хора умиращи от болести свързани с липса на храна витамини и вода.Канибализмът също не е изключен.Та кое е по-доброто решение
18
4
 
11
 
! Отговори
do 21 преди 12 години
Ti si absoluten nenormalnik...
17
8
 
18
 
! Отговори
бим преди 12 години
Браво - умно програма!
16
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаех си, че "Досиетата Х" не е само художествена измислица. Тези жени не могат да имат деца, защото с тях са извършвани експерименти за зачеване и *** на извънземен ембрион. Подготвят ни за наближаващата инвазия. Човечеството е предадено и продадено от мощна корпорация в сянка. А появилите се хибриди (извънземен ембрион роден от земна майка) просто ще направят инвазията по-лесна и безпроблемна. Още преди 1 година ви предупредих за това, а вие не ми вярвахте. СЕГА ВЕЧЕ ПОВЯРВАХТЕ ЛИ ?
15
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ако искат да ограничат раждаемостта просто трябва да осигурят образование и възможност за кариерно развитие на жените . Да ги накарат да осъзнаят ,че създаването на деца не е им е единствената функция на тоя свят и ,че могат да са много по-полезни като личности отколкото като фабрики за бебета. Но все пак това е едно изостанало , промито с ислям общество.
14
6
 
36
 
! Отговори
voodoo преди 12 години
Веднага здравния министър да заминава за Узбекистан,да изучи програмата и незабавно да се приложи върху животните наречени *** или роми в България.
13
4
 
40
 
! Отговори
сашо преди 12 години
а у нас ако може когато станат на 9 години да направят стерилизация на всички *** без значение от какъв пол са.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 6...Аз пък съм забелязал,че подобни зверства стават предимно при диктаторски режими,без значение етническата и религиозна принадлежност...там ХОРАТА нямат глас,нямат дума.
11
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли рецептата, тука една прослойка направо се разля и държавата не смогва да ги интегрира?
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето до какво води забраната на презервативи, папата и тя да се замисли. Като се замисля че някъде и прибори за хранене и тоалетна хартия забраняват...
9
10
 
41
 
! Отговори
Комунизъм преди 12 години
По времето на "комунизма" и в България се практикуваше стерилизация на жените от определени прослойки. Сещайте се за кои говоря. Хубаво би било, да се завърне това правило и да се регулира безразборното множене на (99.9%) безперспективни индивиди.
8
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО!!!!Това трябва да бъде направено в целия свят! Иначе всички ще умираме от глад след някое десетилетие. Ама тя искала 4 деца!! - Ами аз искам да живея на луната ама няма въздух там. Като хората не са отговорни трябва да им се налага. Две деца и връзваме на тръбите. Ако някой му дойдат в повече да осиновява друг.40 000 деца умират от глад всеки ден по света. Това е срам за човечеството.Още веднъж - БРАВО!!
7
7
 
20
 
! Отговори
men преди 12 години
в българия също, нo хората си мислят че ваксинират децата си срещу папилома.
6
12
 
20
 
! Отговори
Дарвинист преди 12 години
Добре е ислямските животни да се редуцират......
5
4
 
35
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
2....да де имам предвид цялата им дивашка култура като цяло ! Може ли такова нещо...забелязал съм че подобни зверства стават предимно при мюсюлманите ...там жените нямат глас нямат дума...за това ги слагам под един знаменател :)
4
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде и за наще ***
3
4
 
4
 
! Отговори
hj преди 12 години
e po-choveshki metodi nqma li? ne gi e sram, jivotni!!!
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Диви азиатско-комунистически изчадия,другарю Чикатило! Прочети внимателно статията,жената-жертва също е мюсюлманка!Така че,леко с обобщенията!
1
19
 
18
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Диви мюсюлмански изчадия !