Терористът от "Таймс скуер" хванат по самолетния му билет

19 вида лични данни ще дават европейците, които пътуват за САЩ
21 апр 2012 08:53,
41
Терористът от "Таймс скуер" хванат по самолетния му билет
Снимка: Reuters

Терористът, който през 2010 г. планираше да взриви един от най-многолюдните площади в Ню Йорк - "Таймс скуер", е бил заловен благодарение на данните, които авиокомпаниите предоставят на американските власти за пътниците си. Антетерористичните органи вече знаели самоличността на атентатора, но не можели да го локализират. Благодарение на телефонния номер, който той дал при резервацията на билета си, с който възнамерявал до избяга след взрива, той бил заловен, докато се качвал на самолета.

Американските власти цитират поне още два случая, при които атентати са предотвратени чрез използването на пътническите досиета.

Страховете от тероризъм и връщането на визите бяха водещите мотиви на членовете на Европейския парламент, които през седмицата одобриха ново споразумение със САЩ за предоставянето на 19 вида лични данни за пътниците на излитащи към Северна Америка самолети.

Сред тях са имена, телефони, адреси, номера на кредитни карти, предпочитания за храна и място в самолета, сведения за промяна и анулиране на резервация, данни за багажа, за използване на бонуси от авиокомпаниите и дори за пазаруването от безмитните магазини на летищата.

Новото споразумение ще замени действащ от 2007 г. договор със същото предназначение. Според Европейската комисия, която преговаряше по него от името на ЕС, новото споразумение дава повече гаранции за защитата на личните данни на гражданите. Например информацията може да се използва само за разследване на тероризъм и престъпления, предвиждащи повече от 3 г. затвор.

Чувствителна информация като сексуална ориентация, религиозни убеждения и здравословно състояние ще се използва само при изключителни случаи. Шест месеца след пътуването имената на пътниците ще се скриват, но досиетата им могат да бъдат "съживявани" с разрешение на висшестоящи служители.

Евродепутатите изразиха опасения, че новото споразумение позволява данните на пътниците да се пазят 15 г., но не задължава американските власти да ги изтриват. При евентуална злоупотреба с личната им информация, европейските граждани ще могат да се оплакват и търсят компенсации само пред американски съд.

Въпреки резервите си евродепутатите подкрепиха споразумението, което блокираха преди 2 г. Основният мотив беше, че САЩ така или иначе вземат данните от авиокомпаниите и имат двустранни договорки с повечето страни-членки за предоставянето им. По-добре да сме наясно с правилата, по които става това, отколкото да сме в неизвестност за условията, при които се договарят страните членки, заявиха те.

Някои депутати заплашиха с връщане на визите за САЩ и с огромни опашки по летищата. Докладчикът на парламента Софи Инт Велт, която настояваше за вето, съобщи че Катар, Корея и Япония вече са поискали от европейските авиокомпании също да им предоставят личните данни на пасажерите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 18 да им имаме *** , най реномираните университети в света са там .
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са правилни мерки , но без разузнаване и без да се изкорени злото няма да стане , просто трябва да се премахнат условията за радикализиране на исляма , тоест мирен процес в Близкия изток и демократизиране на Иран , а и на целия регион , това беше целта в Ирак , трудна но не непостижима , вижте в Авганистан , тези са неспасяем слуай
15
1
 
14
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Цъкайте минуси, но явно не летите редовно.. опитните пасажери през смях се подиграват на "мерките"... пълен та*ак са...
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евродепутати се оказаха големи защитници на ислямския тероризъм! За какво реват не мога да разбера. Сигурността на полетите трябва да е първостепенна задача.Човек трябва да се чувства сигурен, когато лети със самолет.
13
0
 
24
 
! Отговори
Васил Василев преди 12 години
Тези мерки могат да действат само за изцяло неподготвени и несъобразителни камикадзета :) Веднъж се прибирах от САЩ заедно с един украинец мой колега, който носеше канабис в себе си.На газ-анализатор камерата вкараха мен, а това се случи, зашото бях 10-ти, или там на колкото души вкарват един в нея. Пича след мен мина спокойно проверка, пожелаха приятен полет и т.н. В цял свят всичко се случва по сигнал, или нещо което да вади очите.
12
13
 
8
 
! Отговори
читател преди 12 години
Правилно!Хубавата държава, създадена с много труд трябва да се пази от отрепките.Няма идеална държава, но някои се стремят към такава. Други се движат в обратната посока.Който не му харесва, да не ходи, нека си стои в очинката.
11
26
 
6
 
! Отговори
лист 234 преди 12 години
стига сте мрънкали, след като целия свят иска да отиде в САЩ, така трябва ,одобрявам мерките изцяло
10
5
 
16
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 12 години
Четеш коментарите и се уверяваш в свещенната "тъпота" на народонаселението. Дами и господа, за вас не Европейски, а само Съветски съюз ви трябва!
9
5
 
22
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Краварите съвсме изперколясоха...
8
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Ти съществуваш само защото има какво да плюеш, защото ти самия си никой - без собствени ценности и стойности. За себе си можеш да кажеш "какво не си", но няма какво да посочиш "какво си". Такива преди 30 години се самоопределяха като "безпартийни комунисти" .
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Постепенно САЩ се превръщат в СССР и го очаква края на СССР - икономически колапс и социални вълнения
6
7
 
17
 
! Отговори
razgradski pop преди 12 години
американската ексцесивна параноя няма край...
5
8
 
18
 
! Отговори
преди 12 години
Хахаха, "демократи" защитават комунистически методи от времето на ДС и КГБ - и това доживяхме:)))
4
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментарите до тук - смешни и жалки! Нека ви поставят и по един чип и Вашингтон да ви следи къде ходите ......това вашето е капиталистическо робуване и чак да се радвате.........жалко е
3
2
 
11
 
! Отговори
jj преди 12 години
"АнтЕтерористичните..."Задобрявате...
2
6
 
8
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Винаги съм казвал-Не си купувайте билетчета !
1
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това *** дето ще почнат да мрънкат не ги засяга , те си ходят само в съветския съюз хахах кеф ти русия , кеф ти украйна нали ? :)