Сделката "Саркози-Кадафи": АЕЦ – свободни БГ медици

Разкритията ще се появят по страниците на сп. "Енрок"
30 апр 2012 18:53,
59
Сделката "Саркози-Кадафи": АЕЦ – свободни БГ медици
Сесилия, тогава Саркози, слиза от самолета при освобождаването на българските медици. Снимка: архив Булфото

Атомна електроцентрала за Муамар Кадафи срещу свободата на българските медици, задържани в Либия по обвинения за заразяване с вируса на СПИН на либийски деца - такава тайна сделка е била договорена между Франция и Кадафи през 2007 г.

Това пише френското издание "Енрок", като се позовава на поверителни документи. Разкритията ще се появят по-подробно в печатното издание в сряда.

Те изваждат наяве тайна, която настоящият френски президент Никола Саркози укрива вече пет години, посочва изданието.

Мнозина във Франция си задават въпроса какво е обещал Саркози на Кадафи в замяна на хуманитарния му жест. Още в деня на връщането на медиците в България френските Зелени обвиниха Саркози, че е купил снизходителността на либийския лидер с опасна стока - атомната мощ, припомня авторът.

От пет години Саркози отвръща на тези подозрения все по един и същи начин - няма никаква тайна сделка, нищо не е предлагано скришом.

Сега обаче списанието твърди, че е получило достъп до поверителни дипломатически документи, които разкриват какво е било договорено през юли 2007 г., когато бяха пуснати медиците.

Още по темата

Всички документи противоречали на версията на Саркози, който сега се бори за преизбиране.

По онова време Кадафи е знаел, че Саркози има нужда от победата от освобождаването на медиците, за да блесне на международната сцена. Ловко той поискал от французите оръжия и атомна централа.

Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи българите и палестинеца Ашраф.

Франция първа е предложила на Либия на 17 юли 2007 г. споразумение чрез посланика си в Триполи. Текстът включвал въпросите, които Саркози и полковникът обсъждали преди това по телефона, като борбата с тероризма, незаконната имиграция, сигурността и ядрената енергетика.

Три дни след това Кадафи отговорил на френското предложение за споразумение, но качил мизата. Той искал от Франция да подпише специални споразумения в областта на отбраната и на ядрената енергетика, включващи "доставката на атомна централа".

Либийският лидер пратил по този начин послание на Саркози, че иска ядрена енергия и ракети и че ако тези искания бъдат удовлетворени, това ще натежи в бъдещите договорки между двамата.

Париж обаче поставил едно условие пред на ядреното споразумение - Кадафи да освободи сестрите.

Българските медици бяха освободени на 24 юли 2007г. Успехът на преговорите е тотален. Кадафи приема медиците да бъдат върнати в България с френски президентски самолет, на борда, на който е бившата съпруга на Саркози - Сесилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
26
 
! Отговори
Безработен преди 12 години
Интересно ние какво дължим на Саркози , щом той е обещал за наще човечета централа !!! Не вярвам да е само усмивка , а и Кадафи не беше човек , с който може да се работи лесно!!! Затова Саркози побърза да нападне Либия за да не се разбере в какво се е замесил ...сиреч Кадафи , Саркози и незнаен все още български юнак !!! Журналистите да проверят историята докрай !!! Не да спират до сделката между Саркози и Кадафи , ами да извадят сделката Саркози / България !!!
16
11
 
18
 
! Отговори
Тома неверни преди 12 години
ТОВА Е ЕДНА ПЪЛНА ГЛУПОСТ БЕЗ НИКАКВА ЛОГИКА.НЯКАКВО СПИСАНИЕ ПРЕДИЗБОРНО БАЛАМОСВА, ИЗМИСЛЯЙКИ СЕ ЕФТИНА СЕНЗАЦИЯ.
15
17
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Саркози е...велик и французите трябва да го...подкрепят;той е...президента.
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2012-таМедиците ни-свободниЛибия-свободнаГадафи-гледа тревата отдолу нагореАЕЦ-нема***Както правилно писа някой по-долу,бития бит,и т.нататък...
13
3
 
10
 
! Отговори
akud преди 12 години
mi taka kato gledam kadafi NE POLU$I mnogo , samo SMART
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премахнат поради нарушение на правилата на сайта
11
8
 
6
 
! Отговори
bg преди 12 години
sarkyzi e PI4
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Саркози може да е обещал ядрени реактори за Кадафи но не за българските медици а заради пари за предизборната му капания.По късно понеже дойде време да си връща дълга на Кадафи (нали беше обещал централите) той реши да "демократизира" Либия и да унищожи Кадафи.Медиците бяха спасени от Саркози косвено. Все пак бяха приятелчета с Кадафи и Саркози трябваше да се покаже като един вид спасител.Как може да сте толкова лековерни и да вярвате на лъжите му?Той е евреин запомнете това!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
..свобода за медиците..
8
4
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Ти *** ли си или се шегуваш.
7
2
 
16
 
! Отговори
е, преди 12 години
Остави ! С арабите работа да нямаш, Сарко е половин евреин и кръвчицата от страна на Исмаел (Измаил) първороден син на Аврам и заварен брат на Ицхак (Изак) си го влече.Какво да се прави кръвта на вода не става !
6
1
 
12
 
! Отговори
Debora преди 12 години
Търсят си обещаното повече от наследството
5
6
 
18
 
! Отговори
пълни глупости преди 12 години
Няма логика. Ако французите са искали да направят АЕЦ в либия то е било техен интерес. Във франция за нашумелия проблем с медиците ни допринесе и една българка от Асеновград която се казва Силвия Вартан.Във всеки случай българите най малко направиха за своите хора. Тогавашното правителство беше закто с корупция грабежи и кражба. Когато самолета кацна Първанов се писа герой и им дари свободата. С чужда пита помен направи човека. Тогава бяхме в чужбина но и ние го изживяхме. Цял свят говореше.
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Саркози и САЩ искат петролните кладенци в Либия, които Кадафи беше обещал на Живков преди 1989 г. След падането на Живков от власт обаче седесарите Иван Костов и Надежда Михайлова се отказват от кладенците в полза на Франция и САЩ и това носи огромни загуби от милиарди долари за Либия и България и това вбесява Кадафи.
3
8
 
19
 
! Отговори
oh kotio преди 12 години
кви сестри кви 5 лева. ени опростени заеми, ени 50 милиона евра, едни предизборни кампании, ено еврейско джудже което скоро ще трябва да мине на ръкоблудстване защото *** за която е женен ще го остави като малка ушата гара.
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До там я докарахме , други да ни вършат работата ! На времето Тиквата отиде в ирак и обезглавиха двама български шофьори ! Където се намесим става *** с праз !
1
3
 
12
 
! Отговори
www преди 12 години
БИТИЯ СИ Е БИТ - ...........