Дания отваря посолство на колела

То обаче ще предлага само консулски услуги
5 май 2012 09:28,
8
Дания отваря посолство на колела
Снимка: Reuters

Дания ще отвори подвижно посолство, за да улесни гражданите при подмяната на личните им паспорти, съобщи външното министерство в Копенхаген. Посолството на колела ще обикаля някои държави и региони, които са по-отдалечени от Дания, както и местата, в които живеят големи колонии поданици на кралството и ще предоставя само консулски услуги.

Дипломатическата мисия ще бъде снабдена със специално мобилно устройство, което може да събира биометрични данни за документите като пръстови отпечатъци.

От 1 януари Дания започна подмяната на паспортите с биометрични, които изискват даване на пръстови отпечатъци. Заради строгите правила за сигурност отпечатъците се дават само в Копенхаген, макар че готовите документи могат да се получат и в посолствата по света.

Освен това правителството разреши в градовете и държавите, в които има само почетни консулства, но не и дипломатически мисии, те да удължават сроковете на сегашните задгранични паспорти и да издават пасавани. За да облекчи финансите на гражданите и за да ускори подмяната на паспортите, правителството се е решило на необичайната услуга с пътуващите дипломати. Техният маршрут и график ще бъде обявен до лятото.

Децата под 12 г. ще бъдат освободени от изискването за даване на отпечатъци, макар че ЕС, който Дания в момента председателства, още не може да вземе обща позиция по въпроса.

Междувременно Европейският парламент се усъмни изобщо в нуждата от въвеждането на биометрични паспорти заради високия брой на фалшифицирани документи за самоличност в Европа.

Повод стана информацията, че между 500 000 и 1 милион биометрични паспорти във Франция са фалшиви или издадени въз основа на подправена информация. Париж е отпечатал общо 6,5 млн. биометрични паспорти, което означава, че приблизително 1 от 6 документа е менте.

Подобни сигнали дойдоха и от Холандия, където властите установиха, че около 20 на сто от пръстовите отпечатъци, събрани от гражданите само в един град, не могат да се удостоверят, т.е. са напълно безполезни.

Биометричните паспорти бяха въведени след 2004 г. с цел борба с измамите. Те съдържат биометрична информация като изображение на лицето и пръстови отпечатъци.

Депутатите поръчаха на Еврокомисията да изготви изследвания за положението с паспортите за всяка страна от ЕС и да им ги представи до края на годината. Основните проблеми на биометричните документи за самоличност са свързани с надеждността на пръстовите отпечатъци, многобройните случаи на измами при събирането на данните, високото ниво на грешки и липсата на опит у полицейските и гранични власти, които трябва да боравят с тях.

България издава биометрични паспорти от март 2010 г., но данни за процента неверни и неизползваеми документи не са официално огласявани от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Данияпосолство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не разбрах. "...отпечатъците се деват само в Копенхаген...". Я го прочетете още веднаж!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я гледай ти точно в държавите които са най, най - против България да влезе в шенген се издават фалшиви паспорти!
5
2
 
1
 
! Отговори
w преди 11 години
Като прочетох само заглавието, си рекох:- Явно за посолството в България става въпрос. Вече е мобилно, та да могат да бягат по-лесно от простотиите на премиеро ни.
4
1
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
трябва да съберат данните на все повече хора преди новия световен ред да бъде въведен.
3
1
 
0
 
! Отговори
Браво ! преди 11 години
Магистралките са на седмото небе !
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеята е добра за България , но за да пестят бензин , ще трябва да са на каруци.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕТО НИ НОВА ИДЕЯ - МИНИСТЕРСТВА НА КОЛЕЛА В БЪЛГАРИЯ!