"Оланд ще бъде "опитомен" от пазарите и Меркел"

След 10 г. еврозоната няма да бъде същата, смята финансов корифей
Обновена: 7 май 2012 12:15 | 7 май 2012 12:10, Елка Василева
35
"Оланд ще бъде "опитомен" от пазарите и Меркел"
Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Новият френски президент Франсоа Оланд ще бъде "опитомен" от пазарите и лично от германския канцлер Ангела Меркел, а след 10 години еврозоната няма да съществува в днешния си вид - предрича френският финансов корифей Едуар Карминяк, цитиран от Дойче веле.

Без изненади във Франция след провелия се вчера втори тур на президентските избори: новият държавен глава на страната се казва Франсоа Оланд. За съперника му Саркози вчерашният ден беше особено лош - не само защото изгуби вота, но и защото стана първият френски президент от Втората световна война насам, който напуска Елисейския дворец след само един мандат.

Сега, броени часове след убедителната изборна победа, Оланд е на седмото небе, но съвсем скоро ще му се наложи да слезе на земята, казва известният френски фондов мениджър Едуар Карминяк. Според него основна роля за това "отрезвяване" на Оланд ще изиграят пазарите и лично германския канцлер.

Преди да е станало прекалено късно...

"Ангела Меркел ще направи всичко, което е по силите й, за да върне Оланд в действителността. Тя не бива да му дава напътствия или съвети, но на всяка цена трябва да заяви твърдо, че Германия няма да разписва чекове, за да може Оланд да изпълни обещанията, които даде в рамките на предизборната си кампания. Ако например Оланд действително тръгне да връща пенсионната възраст на 60 години, тогава Германия трябва да настоява това да не става посредством увеличаване на френския бюджетен дефицит", съветва Карминяк.

Останалата работа ще свършат пазарите, казва експертът и добавя: "Ако Оланд започне да отклонява Франция прекалено много от сегашния икономически курс, пазарите ще го накажат с непосилни лихви. А това означава, че много скоро Франция може да се окаже неспособна да се финансира отвън. С това ще приключи и авантюрата на Оланд", прогнозира Карминяк.

Той не вижда воля за реформи нито у Оланд, нито у досегашния президент Саркози. А Франция се нуждае отчайващо от реформи, уверява експертът. Според него страната върви в грешната лента по пътя на своето развитие - и то от доста време насам. Сега най-важното е френската икономика да остане конкурентоспособна, добавя експертът и съветва французите да проумеят това преди да е станало прекалено късно.

"След 10 години ще си казваме, че си е заслужавало"

Едуар Карминяк е известен с това, че не си мълчи и често взима отношение по въпроси, засягащи френската и европейската политика. През октомври м.г. например финансовият корифей написа гневно писмо на Жан-Клод Трише, когато той напускаше президентския пост на Европейската централна банка. В него Карминяк обвини Трише, че не е направил нищо срещу кризата. За наследника му на поста, италианеца Марио Драги, Карминяк казва, че той правел каквото може. Във фондовите си дружества Едуар Карминяк управлява средства в размер на над 21 млрд. евро.

В по-дългосрочен план френският експерт вижда еврозоната доста променена. "След 10 години тя ще се състои от един център и няколко сателита, кръжащи около него, а връзката между тях ще бъдат различни търговски и валутни споразумения", казва Карминяк. Засега е трудно да се прогнозира кои държави ще образуват центъра, но е ясно, че те ще трябва да работят в много тясно сътрудничество помежду си. "Пътят дотам е доста трънлив, но след 10 години ще си казваме, че си е заслужавало", заключава френският финансов експерт Едуар Карминяк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демагог!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** предизборен митинг Оланд заявява ,,моята норба е срещу враг ,който няма да се кандидатира за президент ,а той е банкерската финансова върйушка ,която докара кризата и която граби безцеремонно обикновените хора.....
29
1
 
1
 
! Отговори
не е преди 11 години
не е евреин. Арменец е.
28
4
 
13
 
! Отговори
Бинго преди 11 години
Тоя мошеник просто им обеща светло бъдеще - като всеки социалист. Но на практика французите ще получат шут по *** от реалния капитализъм. Честито на наивните франсета!
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без Франция, Четвъртият райх ще рухне.
26
0
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Приемам , че нямаш достъп до Кирилица и затова пишеш на маймуница. Нека е така както казваш, но тогава бюрокрацията в Брюксел да признае различията в Европейските страни и да се съобразява с тях, а не да действа по комунистически и да налага общи правила, които да важат както за германеца ,така и за българина.
25
1
 
0
 
! Отговори
do dnes преди 11 години
Za6to mi e mahnat komentar 26?!?!?! Tam nqma6e nikakwi psuwni, nikakwi obidi, be6e analiz na situaciqta s pobedata na Hollande!!!
24
7
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Оланд вече опитоми меркел,защото тя започна да говори за ръст на икономиката и ще трябва да забрави златното правило,т.е. по високи данъци на народа и 0 на богатите както беше до сега.Оланд ще промени много неща,все пак е 5 икономика в света.Унгарския *** да го натоварят в автобуса заедно с италианската ботоксова к*р*ва и в унгария или израел
23
3
 
4
 
! Отговори
do 4 преди 11 години
Pisah ti minus, za6toto towa koeto si pisal nqma ni6to ob6to s Ewropa. W Zapadna Ewropa maldejite izob6to ne stoqt bezrdabotni, a uweli4awaneto na pensionna wyzrast se dylji na wisokiq standart, kojto wodi do po-golqma prodyljitelsnost na jiwota, koeto wodi, do po-dylgo izpla6tane na pensiite. Towa koeto ti si opisal zasqga samo i samo Bulgaria. Ot Zapadna Ewropa 6te izkliu4a Ispaniq, poneje te imat 25% bezrabotica i mladejite im sa dosta myrzeliwi.
22
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 11 години
ЩЕ СПРАТ КРАНЧЕТО.. *** .. ПАК НА БЮДЖЕТ ЩЕ МИНЕТЕ .. ПАК НА ДРЕБНО ЩЕ ИГРАЕТЕ :)
21
2
 
1
 
! Отговори
do men преди 11 години
ти си минус фъш
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ти ъсхйнхххххххх
19
2
 
11
 
! Отговори
men преди 11 години
защо цъкате минуси бе. иска ми се да не е прав критикът но е прав или вие знаете нещо което той не знае. обама и той щеше да е много различен, щеше да спира войните и т.н. видяхме що стана. този е следващият лъжец. след един месец е на инструктаж при баба меца, ще му се опънат ушичките малко и ще обърне плочата веднага. стойте и гледайте.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвайте се европейци. Олигархията и този път бе набита здраво от хората!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще трябва да се национализират банките, за да знаем, че ни управлява този за когото сме гласували и когото сме избрали, а не някое налапало се с пари мръсно ***, което не носи и не иска да носи никаква обществена отговорност.
16
4
 
3
 
! Отговори
men преди 11 години
прав е.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евреите веднага се разпискаха.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ако не се съобразим с Пуйче веле и поредния спекулант кво ще стане? Освен, че ще заживеем по-добре.
13
0
 
11
 
! Отговори
Саркози преди 11 години
"но и защото стана първият френски президент от Втората световна война насам, който напуска Елисейския дворец след само един мандат."А Валери Жискар Д'Естен колко мандата изкара бе? Не пишете неподготвени, моля ви !
12
4
 
4
 
! Отговори
4444 преди 11 години
аз казах ли ви че ЕС ще се разпадне бе.на там е тръгнало.кака ми Мери скоро ще рони сълзи.