Банките се подготвят за връщане на драхмата

Зад кулисите подобни планове се правят от 2009 г.
Обновена: 11 май 2012 14:49 | 11 май 2012 14:49, Елка Василева
87
Банките се подготвят за връщане на драхмата
Някои банки не са изтрили драхмата от системите си. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Банките тихо се подготвят да започнат работа с нова гръцка валута, пише Ройтерс.

Някои банки никога не са изтривали драхмата от системите си, въпреки че Гърция въведе еврото преди повече от десет години и ще бъдат готови за прехода, ако дълговите проблеми принудят Атина да се върне към националната си валута.

От разпадането на Съветския съюз, което доведе до създаване на валути като естонската крона и казахстанското тенге, до въвеждането на еврото, банките имат доста голям опит в пренастройването на системите си към нови валути, посочва БТА.

Зад кулисите подобни планове се правят, откакто през 2009 г. в Гърция избухна европейската дългова криза, посочва американски експерт.

"Много компании, най-вече в Европа, но също и тук (в САЩ - бел. р.), отдавна се готвят за това. Идеята за излизане на Гърция от еврозоната не е нова идея", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Гърциябанкидрахма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
20
 
! Отговори
До 22 ... преди 11 години
Гръцката икономика в последните десетилетия е приличала на една класическа пирамида - много разходи малко производствто и финансиране на стария дълг с нов. Няма как да стане! А за тези които говорят за онеправданият пролетариат ще дам селният пример: Един приятел е на екскурзия на о-в Родос - но се оказва че не може да посети забележителностите, защото касата на музея работи до 15:00. Е как като работиш по 4 часа на ден няма как да вземаш гоолемите кинти. До колкото знам цялата им администрация
34
8
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Ние влезнахме по милост, грешка която повече ЕС няма да повтори, 5 години откакто сме в ЕС нямаме фукционираща съдебна система, скоро няма и да имаме.Единственото хубаво е че повече българи могат да емигрират в някоя нормална държава и да напуснат ***.
33
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците не са послушни като българите и затова ги ликвидират.Българите пък ги ликвидират защото са послушни.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С това евро си избършете ***.Не струва.Създадено е с цел юда ликвидира националните валути.И като ги ликвидира, ще го сринат.
31
2
 
23
 
! Отговори
ДемокраДция преди 11 години
" Дядо Тошо, дядо Тошо,ти ни управлява лошо,Но каква след теб настанамайката ни - разкатана.Вместо пълна демокрацияпак е пълно с бюрокрация.Пълни са ни магазините,пълни са и лимузините,пълно с хиляди съблазни,но джобовете пак празни.Уж дъската ни не хлопа -пак сме си за смях в Европа....."Р. Ралин
30
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците са много прави, защото не можа да приемеш еврото като национална валута и после само Германия да може да печати евро и да поставя на Гърция условия, ако се налага на Гърция да има нужда от повече евро, за да покрие дефицитите от чужда криза каквато е американската криза. По същия начин Дянков и Борисов ограничават пенсиите и заплатите в България и увеличиха безработицата вместо да търсят повече пари от ЕС.
29
4
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
АААААаааааааахххахаххаааааа... :)))))))))))))))Древна валута :)))))))))))))Ти какъв си? Ловец или събирач :))))))))))))
28
2
 
8
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Probлема е че не искат да излизат, искат някой да им дава парички да папат, ама това няма да стане.Вчера Шойбле им го каза много ясно, подписали са договори срещу които полуиха пари и им опростиха част дълговете 100 милиарда, сега се правят на ударени. Дано да ги изхвърлят час по скоро, за да почне шоуто, сегашната криза ще им се стори като детска игра пред това което ги чака...
27
6
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
като са влезли с измама сега като искат да излязат къде е проблема я бягай в гърция да се ерчиш гербав ***
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай Михале , през оная ми работа , че отатък какво ще получават нашите , които работят в Гърция ! Ако щат , да им плащат и с конски *** ! Щото там бършеха задниците на византийските *** , а като се върнеха тук се правеха на големи баровци !
25
5
 
18
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Кой им е натресал еврото бе? Ти добре ли си?Гърците влязаха с измама в Еврозоната, изъгаха един път, излъгаха и сега втори път, трети път няма да има кой да излъжат...
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драхмата е много по-древна валута от изкуственото евро.
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евалла на гърците дано разпаднат тоя фалшив съюз.
22
2
 
9
 
! Отговори
В. Петров преди 11 години
Кой е този "американски експерт"? Тези статиики заприличаха на "онези" статиики с "близки до Азис споделят..."
21
2
 
17
 
! Отговори
Гръцкият случай преди 11 години
Tеориите на Милтън Фридман, който проповядваше необходимостта да се приватизира дори въздуха, който дишаме. Гръцкият случай е синоним на пълното унищожение на страната от глобалният капитал, разпродажба на обществена собственост, рязкото влошаване на жизнения стандарт на гражданите. безработица, социалното обедняване, липса на адекватно здтавеопазване, намаляване на продължителността на живота, както и създаването на нова каста на олигарсите от интернационалните псевдо инвеститори.
20
5
 
16
 
! Отговори
До 14 ... преди 11 години
Абе Дедо, пак приказки от 1001 нощ! И какво ако се разпадна Евро Съюза - да не би на следващият ден да цъфнем и да вържем! Нищо няма да се промени от това. Проблемът е в НАС! Като гледаш хората с пари от евро съюза какво са направили! А ние - нищо! Печелившата формула е ясна - здраво бачкане - както в Германия! Производтсво, износ и т.н. Тогава ще сме богати! А ние искме с малко бач да танем много богати! Е няма как да стане :( !
19
8
 
18
 
! Отговори
Def преди 11 години
А коя държава в света е във валутен борд вече 15 години /прецедент не чуван в света/? Някой ще каже " М, много добре така еврото няма да стане 3000 лв" , ми щом става 3000, значи не ни е читава икономиката. А така изкуствено се поддържа тоя курс за сметка на обедняване на населението. На практика ние сме много по-зле от гърчолята.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като излезнат от Еврозоната ще стане това което е станало в българия по времето на Жан Виденов - хиперинфлация и заплатите и пенсиите ще отидат в килера
17
1
 
16
 
! Отговори
до 5 ... преди 11 години
Е, то точно това ще стане - ще обеднеят и ще се появят инвестициите - ще стане изгодно да се инвестира там! Лошото за гърците, е че тогава сегашните им проблеми ще им се сторят като земен рай :(
16
3
 
13
 
! Отговори
байМихал преди 11 години
Лошото е че,ако приеме драхмата нашите българчета работещи в Гърция ще получават драхми вместо евра.