Бойното кръщение на Оланд - среща с Меркел

Новият президент встъпва в длъжност, ще е без първа дама
Обновена: 15 май 2012 09:41 | 15 май 2012 08:15,
18
Бойното кръщение на Оланд - среща с Меркел
Франсоа Оланд Снимка: Reuters
Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд встъпва днес в длъжност и веднага се впуска в международната политика със среща този следобед в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, предаде Франс прес. 
 
Оланд беше избран на втория тур на президентските избори на 6 май. Церемонията по предаването на властта от настоящия държавен глава Никола Саркози на Оланд ще се състои сутринта. 
 
Двамата ще имат разговор при закрити врата в Елисейския дворец, на който Саркози ще информира приемника си за всичко, свързано с френските ядрени оръжия и процедурите за тяхното задействане. Самата церемония по настояване на Оланд ще бъде скромна. 
 
Няма да присъстват нито четирите му деца от връзката му със Сеголен Роаял, бивша лидерка на социалистите и неуспяла кандидатка за президент през 2007 г., нито настоящата спътница в живота му - журналистката Валери Трирвильор. Очаква се да присъстват бивши министри от социалистически правителства. След церемонията по встъпване в длъжност Оланд ще произнесе първата си реч като президент, а после ще премине по прочутия парижки булевард "Шан-з-елизе" в открит ситроен. 
 
Оланд ще отдаде почит на Жюл Фери, знакова фигура на републиканската левица и баща на задължителното и безплатно светско образование, както и на нобелова лауреатка за физика и химия Мари Кюри. 
 
След това Оланд ще започне петгодишния си мандат, като съобщи кого е избрал за премиер. Името до последно се пази в тайна, отбелязва Франс прес. Новият министър-председател ще представи състава на правителството си в сряда. Оланд вече подчерта, че иска в него да има баланс между мъжете и жените. Очаква се в кабинета да влязат и членове на френските "зелени".
 
Първите стъпки на Оланд като президент ще бъдат знакови - намаляване с 30 процента на възнаграждението на държавния глава и на министрите. 
 
След встъпването си в длъжност Оланд ще отпътува за Берлин, където тази вечер ще разговаря с Ангела Меркел. Водещата тема ще бъде предоговарянето на пакта за бюджетна дисциплина в еврозоната. Оланд иска в него да се говори и за растеж на икономиката. Берлин е против идеята. Пактът вече беше приет от 25 страни от ЕС. Меркел обаче е оптимист, че между нея и Оланд може да има стабилно партньорство. Тя дори заяви, че е готова да посрещне Оланд с отворени обятия. 
 
Същевременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле подчерта, че растеж и оздравяване на бюджетите не са несъвместими процеси. Броени дни преди срещата на Оланд с Меркел от лагера на френските социалисти обаче бе направен негативен коментар за Меркел. В неделя говорителят на френската социалистическа партия Беноа Амон призова Меркел да осъзнае, че не може да решава сама съдбата на Европа.
 
Анализатори наричат срещата на Оланд с Меркел негово бойно кръщение. Тя ще се състои два дни след като консерваторите на канцлера понесоха тежка загуба в провинция Северен Рейн-Вестфалия на изборите за местен парламент. Този вот се смяташе за барометър за доверието в канцлера и нейната политика на икономии. След Берлин проявите на Оланд на международната сцена продължават с визита в Кемп Дейвид, САЩ, за срещата на върха на Г-8 в петък и събота. Там за първи първи път Оланд ще се срещне като президент и с американския си колега Барак Обама. После Оланд заминава за Чикаго за срещата на върха на НАТО. 
 
И на двете срещи на високо равнище Оланд ще трябва да обясни желанието си да изтегли френските военни от Афганистан до края на тази година и да убеди партньорите на Франция, че това няма да послужи като сигнал за масово изтегляне на други страни, участващи в международната коалиция. На 23 май Оланд ще участва и за първи път в среща на върха на лидерите на страните от ЕС. 
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешни коментари! След шест месеца само ще пеете друго! Доктрината, г-да, националната доктрина (онази скритата) определя поведението на гаднярите наречени "политици". Така, че вие нямате повод за радост, а се пригответе за стойка "клек".
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президента Оланде умен ,спокоен и ще донесе издигане на френската нация.Той действа с ум,не като Сарко блиг-блинг нищо незнае,тича напред -назад,създава впечатление за енергия и че работи много,всъщност раздели нацията.Сега задачата на Оланд е тежка,но ще има успех защото дава приоритет на науката,изследователите,училището.Ето това е Президент голям.Успех на Оланд.
10
3
 
2
 
! Отговори
иван преди 11 години
Ех Сергейчо,какво реване рева за чичко Оланд,а пък той на третият час!откакто е президент тичка при Меркел-***!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nomer 5, qko izobshto rqwbirqshe neshto ot ikonomikq edvq li shteshe dq govorish taka.Abe nauchete se pyrvo i togava pishete
8
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Валери присъства на церемонията,беше посрешната от кака бруна ботокса
7
6
 
6
 
! Отговори
брей преди 11 години
СопОлан...Маркози...тея франсета на къде отиват!? Робът стана господар! Хак да им е!
6
11
 
14
 
! Отговори
Мони преди 11 години
Този очко ще изгони от Франция и последния бял човек.
5
18
 
14
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Започва рухването на дъртата фашистка *** Меркел. Скоро Европа може и да излезе от кризата!!!
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до номер 5 а капиталистите когато нямат свободни пазари да си правят каквото искат са още по-вредни защото обричат хората на мизерия
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Stanishev da go instruktira,da ne stane gaf nekakav.
2
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типично социалистически иска по голям дифицит да прьска пари без да ги има и после германеца трябва и тях да спасява. Соца е вреден за човека.
1
3
 
2
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Линията Мажино,е предадена...отдавна,не от Саркози;остава само да се...следва традицията.