Чикаго се подготвя за насилие по време на срещата на НАТО

Полицията в града има славата, че не се церемони с протестиращи
18 май 2012 15:20, Елка Василева
12
Чикаго се подготвя за насилие по време на срещата на НАТО
Чикагската полиция се готви за евентуални безредици по време на срещата на НАТО. Снимка: архив, Reuters

Чикагската полиция, която има славата, че не се церемони с протестиращи, ще бъде подготвена за най-лошото с нови средства за борба с безредици, включително "звуково оръдие", ако демонстранти предизвикат безредици този уикенд, когато е срещата на върха на НАТО, пише Ройтерс.

Родният град на президента Барак Обама и трети по големина в Америка никога не е бил домакин на форум като започващата в неделя среща, на която ще присъстват представители на 50 страни, включително лидерите на 28-те държави от Алианса.

Двудневната среща привлича протестиращи от всички краища на САЩ, както и от чужбина. Повечето ще протестират мирно срещу водената от НАТО война в Афганистан и икономическото неравенство.

Организаторите на протеста се надяват, че в неделя ще излязат да демонстрират хиляди хора и ще преминат в шествие до мястото на срещата - конгресния център на брега на езерото Мичиган.

Полицията ще следи зорко за склонни към провокации анархисти и поръча нови средства за борба с безредици за около 1 милион долара, включително визьори, които се поставят на шлемовете над противогазите.

Поръчани са също брони за полицейските коне и две звукови устройства с голям обхват, които могат да бъдат използвани като "звуково оръдие" за разпръсване на тълпи.

Критици твърдят, че тези устройства могат да увредят слуха. Говорител на полицията каза, че ще бъдат използвани, за да се изпращат чрез тях послания към тълпите.

"Това, което искам, е хората, които трябва да бъдат изведени, да бъдат изведени", каза шефът на чикагската полиция Маккарти за стратегията за справяне с протестиращите. Полицията ще използва новата техника за борба с безредици само ако е необходимо да контролира тълпата, каза той във вторник в интервю за местно радио.

Има опасения, че на срещата може да се повтори хаосът от преговорите на Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл, където протестиращи се развилняха и чупиха витрини.

Оттогава подобни международни срещи винаги са съпътствани от протести и полицията се усъвършенства в действията срещу тях.

Срещата на НАТО във френския град Страсбург през 2009 г. беше белязана от насилие, при което стотици младежи предизвикаха безредици и подпалиха сгради. Но това не се повтори на последната среща на лидерите на Алианса в португалската столица Лисабон през 2010 г.

На подобни срещи на световни лидери съществува и вечната опасност от тероризъм, заяви на брифинг за бизнесмени през февруари местният шеф на ФБР Робърт Грант. "Оръжията за масово унищожение и всички онези неща, които плашат хората нощем - това е моят свят", каза Грант, допълвайки, че се вземат мерки за разкриване на подобни заговори.

Мнозина от 12-те хиляди служители на чикагската полиция преминаха обучение за контрол на тълпи, каза говорител на полицията. Капитан от чикагската пожарна заяви, че екипите се учат как да разпръсват протестиращи по безопасен начин от мостове и други забележителности.

Градът направи най-доброто, което можа, за да опази световните лидери от протестиращите, принуждавайки организаторите на неделното шествие да преместят сборния пункт още по-далеч от Конгресния център.

Лидерът на протеста Анди Тайър изрази разочарование, че американската служба Сикрет сървиз, която има водеща роля в гарантиране на сигурността при подобни събития, създаде зона за сигурност около мястото на срещата и отдалечи протестиращите от участниците.

Сикрет сървиз поръча високи метални ограждения, по които никой не може да се покатери и които са устойчиви на хвърлени течности. Те са монтирани на разстояние от няколко преки улици около зоната за сигурност, установена за мястото на срещата. Две натоварени магистрали, минаващи край Конгресния център, една от които е емблематичната за Чикаго "Лейк Шор Драйв", ще бъдат затворени за движение. Няма да бъде разрешено прелитане на самолети и дори собствениците на яхти няма да могат да акостират с плавателните си съдове в района. Това накара един собственик да поиска отстъпка от определената от града такса от 5400 долара за престой на док.

На честите брифинги градската управа повтаряше като мантра, че полицията няма да пречи на протестиращите да демонстрират, стига да не се нарушава общественият ред. Същевременно говорителят на местния шериф Том Дарт изтъкна, че в затворите из окръга има доста свободно място, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аууу, какво доживяхме. САЩ казва НЕ на НАТО. САЩ иска да изгони НАТО. Сякаш това се случва в Русия. А какви демократични мерки подготвя полицията. Е това се вика свобода на словото и мисълта в тази държава. Ако вярваме на Плевнелиев. Ще излезе, че руските полицаи са несравними демократи, сравнение с американските.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еее, затова харесвам хамериката, по комунистическа диктатура нема по света.
9
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Otanovskite murshi sa izbrali mnogo ubav den za sreshta:20-ti mai.Na 20-ti mai v sataninskite USA 4e ima slun4evo zatumnenie.
8
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Obama ne e roden v Chicago. Obama e roden vuv Frankfurt.
7
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Evreiskite pluhove zashto ne poiskat ostavkata na Tom Dart?
6
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Пенчо, не обръщай внимание на тези подробности. Никой не си прави труда да редактира. Пускат някаква 'новина', 'изследване', 'мнение', което може да се изопачи докраен предел.
5
0
 
5
 
! Отговори
пенчо преди 11 години
Родният град на президента Барак Обама....Чикаго!!! Хайде, като правите копи/пейст, поне го четете...Обама е роден на Хавай...хайде, *** може да ме цензурира вече..ливади смотани.Никога не е ставало от вас нещо.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Полицията в града има славата, че не се церемони с протестиращи" това ще демократична полиция сигурно:)))) ще има спрейчета, гумени патрони, палки и др.демократични мерки за потушаването на протестите:)
3
0
 
18
 
! Отговори
Коце преди 11 години
Уау! Напоследък, четейки как Ройтерс отразява мерките на московската милиция срещу шепата проамерикански мърлячи, останах с впечатлението, че само там властите не позволяват да се демонстрира когато, както и където някой си реши.Според англосаксонските медии, там било потъпкано основно човешко право на протест. Как да ги разбираме сега тези приготовления в Чикаго? Полицията и ФБР още от сега са обявили всякакви протести за противодържавни! *** стандартите ***!
2
0
 
0
 
! Отговори
askhole преди 11 години
ФИРОМ-ия пак чака покана от ..умрял., хахаха и тръгнали да молят САЩ да притиска Гърция да приемат бивша цървулска югорепублика.....
1
0
 
21
 
! Отговори
Чудя се преди 11 години
Защо ли ще протестират срещу тази "мила", "хуманна" и "най-демократична" организация??;-))