Ужасите на лагерите в Северна Корея

Глад и мъчения убиват затворниците, разказват свидетели пред CNN
29 май 2012 11:00,
173
Ужасите на лагерите в Северна Корея

Гледайки публичната екзекуция на майка си и по-големия си брат,  Шън Дун Хюк си е мислил, че наказанието е справедливо. Двамата планирали да избягат от севернокорейския трудов лагер, в който са били, но Шин дочул разговора им и ги издал на затворническите надзиратели.

Тогава Шън бил само на 14 години и не чувствал никаква вина, след като ги обрекъл на смърт. Той е сред малцината севернокорейци, родени в един от жестоките затворнически лагери, и казва, че понятието за семейство, което съществува във външния свят, не съществува в лагер №14.

„Никога не съм чувствал онази привързаност и любов, която хората извън затворническите лагери чувстват.  В лагера си просто един от многото престъпници“, заявява той пред CNN.

Онези като Шън, които са опитали да избягат от политически или трудов лагер в Северна Корея и са оцелели, за да разкажат историята си, говорят за глад, мъчения, предателство и екзекуции. Мнозина казват, че затворниците могат единствено да се надяват за повече храна и по-малко бой. В последните години се появиха ужасяващи свидетелства за хора, които буквално са работили до смърт. Лагерите обаче продължават да съществуват, а Пхенян отказва да признае, че ги има.

Правителството на Южна Корея за пръв път се опитва официално да документира жестокостите, като събира информация от първа ръка от онези, които са успели да избягат в Южна Корея, включително и Шин, който се е измъкнал през 2004 г.

Наскоро беше публикуван доклад на Националния комитет за човешките права на Корея от 381 страници, основаван на разказите на 278 дезертьори, заедно с имената на затворническите надзиратели, които са изпълнявали мъченията и екзекуциите.

„Почувствахме необходимостта да систематизираме примерите за нарушаване на човешките права, те могат да се използват като предварителни данни за компенсации от страна на държавата. Това може и да окаже психологически натиск върху властите в Северна Корея, които определено ще видят събраните данни“, обясниха от комитета.

Организацията за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ смята, че до 200 хиляди затворници са били държани в „ужасяващи условия в шест политически затворнически лагера“.

В годишния доклад за човешките права, публикуван миналата седмица, се казва: „Комбинацията от опасен принудителен труд, лоша храна, побои, напълно неадекватни медицински грижи и нехигиенични условия  на живот разболява много от затворниците, а голяма част от тях умират или в лагера, или малко след като бъдат освободени“.
Тези лагери са използвани от динасията Ким години наред, за да смаже политическата съпротива. „Амнести“ вярва, че те съществуват от 50-те години.

Дезертьор, пожелал да бъде идентифициран само като Ким, тъй като все още има роднини в Северна Корея, заяви пред CNN, че затворниците ги грози бавна и мъчителна смърт. Той е бил изпратен в трудов лагер за година и половина, след като са го хванали да пресича границата с Китай.  „Дневната ни порция храна беше 120 грама изгнила царевица. Много хора със същата присъда от година и половина не оцеляха и загинаха от глад".

Ким разказва, че е виждал много от братята си по съдба в лагера да умират и е трябвало да ги зарови на близкия хълм. „Единственият хълм, където цветята растат много добре заради многото разлагащи се трупове под земята“, казва той.  „Когато отидох да погреба приятеля си, видях, че дупката е твърде малка. Когато попитах защо, ми казаха, че няма място за по-голяма дупка. Когато започнах да копая с лопатата, видях около четири пласта тела и човешки кости“, посочва още Ким.

Кан Чол Хуан сега е журналист в Южна Корея, на светлинни години от предишния си живот, където е прекарал десет дълги години в затворнически лагер. Изпратен е там на 9-годишна възраст, след като дядо му изпаднал в немилост пред елита, и на три пъти е бил на косъм от смъртта заради недохранване и изтощение. Спомня си, че е бил принуден да яде мишки, насекоми и трева, за да остане жив.

„Приличаше на концентрационния лагер „Аушвиц“ на Хитлер, не беше толкова голям и хората биваха убивани по различен начин. Хитлер ги е обгазявал, а Ким Чен Ир изсмукваше живота от тях чрез глад и принудителен труд.
Ким Чен Ун пое властта от покойния си баща през декември 2011 г. и явно не е променил нищо в политическите затворнически лагери. 

Според „Амнести“ севернокорейската агенция за национална сигурност е задържала повече от 200 официални лица в държавата през януари тази година при чистка след идването на Ким Чен Ун на власт. Смята се, че някои от арестуваните са екзекутирани, а останалите са изпратени в лагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
17
 
77
 
! Отговори
РУШКОВ преди 12 години
ГНУСНА ПРОПАГАНДА - СЕВЕРНА КОРЕЯ Е НАЙ - МИРНОТО КЪТЧЕ НА ПЛАНЕТАТА!НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ИЗМИСЛЕНИ МЕДИИ!!!
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едни хора никога няма да разберат, че нещата имат две страни най-малко. Има приказка за слепци, които пипнали слон в различните му части и го описали. Това се опитват да ви кажат някои по-зрели и опитни хора-не всичко, прочетено в модерните медии, е така. Всеки има избор, има мозък и е жалко да не се възползва от него, а да взема наготово пропагандни и манипулативни информации. Опитвайте се да се информирате от много гледни точки, четете, размислете, съставете си мнение. Пример-Сирия.
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дневната ни порция храна беше 120 грама изгнила царевица" - е са, извинявайте, ама една червенушка ако не може да кара със 120 грама царевица на ден, начи не е никъв социалист. :)
130
0
 
5
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Е как защо да ходиш там? За да умреш от кеф разбира се. Буквално :)
129
0
 
2
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Хората *** от глад, ти ги изкара железен юмрук. Вярно има доста хора, живеещи в собствен, идиличен свят, незнаещи че навън се случват кофти работи.
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо да ходиш в Северна Корея, след като си и фен? Все едно да питаш феновете на СтарТрек защо искат продължение на сериала.
127
1
 
10
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Значи твърдиш че сталинизмът е справедлива система? Как си личи че си малък още. :) Явно нямаш изчистени понятия за добро и зло. Няма страшно, ще пораснеш и ще ги разбереш нещата.
126
0
 
3
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Виждам че изпитваш затруднения с разбирането на сложни съставни изречения, затова ще ти го кажа простичко: Има хора, на които като им кажеш "В космоса има това и това" вярват, но като му кажеш "Зад ъгъла има това и това", не вярват. Ти си от тези хорица. :)
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
142Понякога остриетата срещат железен юмрук и се огъват като пластелинови клечки.
124
14
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Аз съм фен на Северна Корея в ролята й на острие, която тази държава играе срещу една несправедлива от много време насам световна система...Защо да ходя там? Какъв е този съвет, лишен от човешка логика?!
123
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички фенове на Северна корея, да си стягат багажа и да взимат самолета за там. (ама без връщане)
122
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VIVA SOUTH KOREA!
121
4
 
4
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
А иначе снимката е висша форма на голямо изкуство със сюрреалистичен оттенък, достоен за четката на Дали. Червеният фон, който е едновременно море и в същото време с равните контури, създаващ впечатление на застинал ураган, готов да помете своя враг и разбира се човекът на преден план, който се явява едновременно преден фон - рожба на своето време и в същото време авангард, острие на народа . Масите, готови да изскочат от миманса , в който са държани в продължение на хилядолетия, за да вземат процесите в свои ръце и да се превърнат в ударна сила. Цялата тази игра на контрапункти - застиналост-движение, масовост-индивидуалност, е в основата на всяка прогресивна идея в последните два века!
120
8
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Виждам, че тук някои като 122 правят сравнения с разстонияието до Марс, опитвайки се да "докажат", че липсата на несетивен опит не е в противоречие с приемането на дадена теза. Само че въпросният г-н забравя, че математиката, физиката, астрономията боравят с определени величини, родени в продължителен спор на теории и концепции. Това гарантира поставянето на тези величини на една обективна плоскост, за да може след това на тяхна база да се формулира определен извод, каквото би било разстоянието до една планета. Може ли въпросният г-н да се опита да посочи кои са величините, с които борави въпросното изпра...нение, пардон съчинение, пардон отново - статия, за да можем въз основа на нея да направим определен извод за състоянието на живота в Северна Корея? Защото аз не виждам нищо друго освен думите на "очевидец", които ние трябва да приемем за чиста монета, без да имаме възможността да се запознаем с алтернативната позиция. Това не е обективност. Обективност, която стои в основата , както на науката, така и на журналистиката. Без обективност няма нито наука, нито журналистика. Има единствено пропаганда.
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вечен живот за другаря Ким Чен Ун да води Северна Корея към светлото бъдеще!!!!!
118
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Доста семпла пропаганда , колко военни учения направиха щатите със южна корея на границата със северна но нищо не помага , щатите са просто една голяма уста , кои по дяволите са те ?Както и да е само *** гледат Си Ен Ен.
117
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой няма право да казва на другите как да живеят!Северна Корея не е страна на амеби, те си осъзават геополитическото положение, чувстват се заплашени, но съм сигурен, че няма да си сложат противоракетния щит на Балканския полуостров.
116
2
 
7
 
! Отговори
На 120 преди 12 години
Напомни ми за един епизод от детството. Пътувах с татко към квартал на града, в който градските велможи("първите паднаха в кърви, последните станаха първи") си спретваха квартал.Татко ми каза-"Един ден тези хора ще отговарят откъде са взели пари да построят това, някои може и да ги обесят". На слизане един мъж препречи пътя ни, приближи мазна муцуна до татко и му изръмжа:"Кого ще бесиш, ти, бе!". Един младеж скочи, хвана дъртака за яката и го хвърли в тревата. И замина. Беше около 1968.
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преписват от задокеанската пропаганда!
114
6
 
26
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
А тук...Белене,Скравена,колко хора бяха убити за да се засити работническо-селската власт.Със съжаление констатирам,че тук все още има червени тикви,за които убиването на хора избрали свобода е уважително !!! Не ми остава нищо друго освен да ви тегля една майна !