Франция върна пенсионирането на 60 години за някои служители

Париж направи това въпреки предупрежденията на ЕС
6 юни 2012 19:30, Елка Василева
41
Франция върна пенсионирането на 60 години за някои служители
Демонстрация на служители от частния и публичния сектор срещу пенсионната реформа, Нант, 2010 г. Снимка: архив, Reuters

Френското правителство възстанови пенсионирането на 60 години вместо сегашните 62 години за някои служители, които са започнали да работят по-рано, обяви след днешното правителствено заседание министърът на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен, цитирана от Франс прес.

Тази мярка, представена като "изцяло финансирана мярка на справедливост", ще се отнася за 110 000 души през 2013 година и се изчислява на 1,1 милиарда евро за тази година и до 3 милиарда евро през 2017 година - в края на мандата на президента Франсоа Оланд, уточни тя.

Понижаването на пенсионната възраст беше сред ключовите приоритети в предизборната кампания на Оланд, който победи на изборите през май досегашния държавен глава Никола Саркози, отбелязва Ройтерс. Решението на правителството бе взето въпреки предупрежденията на ЕС, че Франция ще изпита затруднения при изпълнението на бюджетните си цели без съкращения на разходите, посочва БТА.

Излизането в пенсия ще бъде възможно на 60 години за гражданите на страната, започнали да работят на 18 или 19 години и внасяли за пенсия 41 или 41,5 години според годината на раждането, уточни АФП.

Г-жа Марисол Турен заяви, че тази разпоредба ще позволи на жените, които са работели и имат деца, да не бъдат ощетени при изчисляването на техните пенсии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
виждате ли бе, у франция държавата се грижи за обикновенния човек! какво чакате още, айде хващайте самолета (пардон, рейса, самолета е скъп) и марш у франция, обикновени хорица :)
35
0
 
14
 
! Отговори
антиес преди 11 години
българи опомнете се ! ес е адски вредна организация.тя унищожава обикновения работник.само мафиотите благоденстват от т.наречените европари по фалшиви програми.с надежда очаквам изборите в гърция без да съм грък защото се надявам от там да започне началото на края на ес.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"леля Мара преди 6 часаДогодина която партия обещае намаляване на пенсионната възраст-ЗА НЕЯ ЩЕ ГЛАСУВАМ!!!!"Оооо и по-добри обещания ще получиш! И Сполука(бсп) и връщане на бае ти Тошовия Рай(герб) и демокрация и пазарна икономика)сДСб)......Ама пак ще получиш един четвъртит комунистически. Нема лабаво.
33
3
 
13
 
! Отговори
гого преди 11 години
Президента Оланде е високо образован,завършил три висше Политология,НЕК и ЕНА.Работил като Магистър,адвокат. Ширак го забелязва и го лансира в политиката.11 години е президент на Социалистите,24 години е Президент на региона Корез ,знае да ръководи.Саркози е учил Правен факултет,завършва го след 4-ри години с 10/20,което е среден 3 и няма право да продължи пета година.Беше президент хипер-активен и управляваше като муха без глава,блинг-блинг.Тичаше напред,назад.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво беше това ЕС? Предимството на големите държави е, че политиците им може да си позволят да си спазят предизборните обещания. Общо взето ние пак ще духнем супичката, сега остава и Германия да върне старата система за пенсиониране. На нас естествено ще обяснят, че това не може да стане.
31
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 години
До23,нещо не си в крак, във Франция един студент плаща за записване всяка година около185 еро,има и застраховка за здраве от280 до 540,това са задължителни такси в държавните Университети.Студентът ако е социално слаб ,държавата му плаща само таксата за записване.Няма да изброявам другите неща /жилище ,храна,дрехи и материали/Ако студента е вдокторат записването струва до 2000 еро,без да получава бурса по новите закони на Сарко,всичко е скъпо.
30
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние пък ще ще пенсионираме на 70,но за сметка на това ще живеем до 69.
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направили са го французите, ама тях не ги интересува какво ще каже ЕС. Надявам се и при нас да се случи, но това ще бъде едва когато всички страни-членки го сторят, нали винаги сме отличниците на опашката.
28
4
 
26
 
! Отговори
леля Мара преди 11 години
Догодина която партия обещае намаляване на пенсионната възраст-ЗА НЕЯ ЩЕ ГЛАСУВАМ!!!!
27
1
 
16
 
! Отговори
2012 преди 11 години
"Излизането в пенсия ще бъде възможно на 60 години за гражданите на страната, започнали да работят на 18 или 19 години и внасяли за пенсия 41 или 41,5 години според годината на раждането, уточни АФП." Е,и това ще побългарим...В нашенски вариант ще се пенсионират депутати,ако са били един мандат в парламента... Ядец народе...
26
6
 
39
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Браво на Оланд,лошото е,че при нас който и политик да дойде нама да направи като него ,въпреки,че народа е много болен и едва издържа до 50 год.Младите стоят без работа поради липса на свободни работни места по принуда заети от хората които отдавна трябваше да се пенсионират.Това е геноцид над българския народ и настройване на младите срещу техните родители..
25
12
 
26
 
! Отговори
Браво на Оланд ! преди 11 години
А бе къде отиде онзи *** Саркозито, ( той има походката на нашия Желю) , ако сте забелязали. Хайде, да идва Сергей и да направи същото в България.
24
27
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Крайно време беше комунисти и социалисти да съсипят хубавата държава.Защо само ние да страдаме?
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука си пишете едни и същи постоянно. И само простотия бълвате.
22
5
 
21
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Ало емигранта прави разлика първо между колонизато и колония. Помисли Франция каква държава е и България каква е и после говори кой какво и как. Тук Тиквата е една марионетка, на която и спускат списъка какво трябва да се прави със стадото, а там пишат такива списъци. Така че следващият път преди да правиш сравнения помисли дали не сравняваш ябълка с груша .. мисля, че в първи клас го обясняват това. Иначе всеки, който разчита на пенсия в БГ просто си прави криво сметката ...
21
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА ФРАНЦИЯ !!! ТАКА СЕ ПРАВИ! ХОРА ПОМИСЛЕТЕ СИ ДОГОДИНА ДАЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ПАК ЗА ТИЯ ТИКВЕНИЦИ!!
20
7
 
51
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Айде плюенето по Франция да започне СЕГА! Нищо че студентите плащат по 150 Е на година, минималната заплата е 1500 Е, имат една от най-добрите здравни системи в света и цялата им енергия идва от собствените им атомни централи, а не като нас. Но няма значение- с Царя Слънце св. св. Боко Тиква равни нямаме!!!
19
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брееее! Имало държави, където може да се пенсионираш и преди да умреш! Не е като в милиционерска България!
18
7
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България , пенсиониране - само срещу смъртен акт!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайдеееее! Лудата врачка превзе форума:))))))