Гърците избират нов парламент, решават бъдещето на еврозоната

Нова демокрация и СИРИЗА с най-големи шансове за победа
Обновена: 17 юни 2012 09:11 | 17 юни 2012 09:08,
85
Гърците избират нов парламент, решават бъдещето на еврозоната
Свещеник дава своя глас за нов парламент на Гърция. Снимка: Reuters

Гърците избират днес за втори път парламент в рамките на два месеца, като урните отвориха в тази сутрин в 7.00 часа.

До новите предсрочни избори се стигна след като на предишния вот нито една партия не можа да сформира правителство.

В избирателните списъци са регистрирани около 9 850 000 гласоподаватели. Те трябва да изберат за четиригодишен срок 300 членове на еднокамарния парламент измежду кандидатите, представени от 21 партии и един партиен блок, както и 58 независими.

Общият брой на кандидатите за депутатски кресла е 4873, припомня БТА.

Социолозите предричат победителя да се определи между партиите Нова Демокрация и коалицията на радикалната левица СИРИЗА.

Вотът се определя като определящ за бъдещето на Гърция в еврозоната, като лидерът на СИРИЗА Алексис Цапрас е категоричен, че при победа ще предоговаря условията по споразуменията, които Гърция сключи за излизане от кризата.

Първите прогнозни резултати се очакват след 19.00 часа, когато изборните секции ще бъдат затворени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
6
 
! Отговори
venci преди 11 години
Kogoto i da izberat,vse taia za tiah....shte go duhat.I makar che globalizaciata predpolaga che i nie shte postradame malko ili mnogo,az se radvam za tiah!Radvam se zashtoto Garcite ne sa hora,te sa tolkova kuhi,che niama na kade poveche.Sega neka se naslajdavat na mizeriata koiato im predstoi v sledvashtite 100 god. P.S.Mnogo se nadiavam da doide moment kogato shte idvat da rabotiat v Bg
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност, като чета заплахите на еврочиновниците, които си позволяват да отправят към гърците, май тях ги е страх повече Гърция да не излезе от Еврозоната.И какво лошо има да гласуваш за партия с националистическа програма???
7
8
 
16
 
! Отговори
ПрезВековете народът преди 11 години
гръцки е бил винаги по-беден от българския.Те нямат историч. и културно наследство на българите,защото те - днешните гърци - са потомци на племена, придошли впоследствие на полуострова - от Мала Азия.Гръцките политици обаче,през последните два и века,успяха: 1. Да внушат,че народът им е пряк наследник на Древна Елада; 2.Да се окажат предпочетени от Чърчил,та вместо тях ние отидохме в съветската зона,а те вместо нас - в английската.Опапаха европарите и сега всички им помагат.Ние духаме супата.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казват, че единственото безплато нещо, е сиренето в капана за мишки.Който и да изберат, и дали ще са в ЕС или не, ще си платят сметките.Дано всичко се размине по най-добрия за Гърция, за региона и ЕС начин.Не им желая злото!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 4 *** , наистина ако я нямаше Европа и членството ни в нея не знам изобщо какво щяхме да правиме днес в тази криза , а гърците дано им уври главата защото иначе ще си докарат зло и по всяка вероятност ще се отрази на всички ни в някаква степен.
4
4
 
15
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 11 години
Началото на края на Европейския Съюз ((( Тях не ги мисля изобщо -ами ние какво ще правим със нашите Национални Предатели които продадоха и погребаха България ....
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я какъв хубав поп на снимката.. :))Те сега гърчоците са си повярвали и са още махмурлии след мача снощи с Русия и ще гласуват за гръцката "атака" и после от ЕС най-сетне ще я закрият тая смешна държава. :)
2
2
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
3-ри посткомунистически партии от които една докара голямата криза в гърция,а именно пасок,1-на независима не се знае до колко е независима,и само една демократична тия са живи за оплакване оплели са се като пиле у калчище,дано тоя път изберат правилната партия та да дръпнат напред и да си оправят бакиите,за мен това е"Нова Демокрация",но те си знаят по добре,като комшии искаме да са си добре за да може и ние да сме добре,защото техните пари бяха у нас сега си ги изтеглиха,също и техните шивашки фирми,сега ги няма...
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес ще пътувам служебно до Гърция. Надявам се да няма протести хахах