Меркел за "неизбежната връзка" между Франция и Германия

Тържества за 50-ата годишнина от френско-германското помирение
Обновена: 8 юли 2012 18:38 | 8 юли 2012 18:34, Елка Василева
23
Меркел за "неизбежната връзка" между Франция и Германия
Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел приветства във френския град Ремс "неизбежната връзка" между Франция и Германия, подчертавайки, че "всеки може да се присъедини към нея", предаде Франс прес.

Европа, изправена пред кризата, преминава "днес през голямо изпитание", посочи Меркел в реч по случай 50-ата годишнина от "месата на мира", отслужена в Ремската катедрала пред генерал Шарл де Гол и канцлера Конрад Аденауер на 8 юли 1962 година по случай френско-германското помирение.

"Трябва да довършим днес на политическо ниво икономическия и валутния съюз, това са херкулесовски усилия, но Европа е в състояние да ги положи", увери Меркел.

"Нашият шанс е да бъдем единни", допълни тя. "Европа е доста повече от валута и френско-германската връзка е неизбежна в това отношение, тя е белязала много силно европейското обединение, именно тя го тласка напред", но "това не е изключителна връзка, към нея всеки може да се присъедини", посочи германският канцлер.

"Es lebe die Deutsche Franzosiche Freundschaft" заключи Меркел, повтаряйки след това на френски" Да живее френско-германската дружба, чието начало постави генерал Де Гол при държавно посещение в Германия през 1962 година".

Застанал до Меркел на площадката пред Ремската катедрала, френският президент Франсоа Оланд изрази пожеланието френско-германската дружба да стане "още по-тясна".

"Не обръщаме страница, а отваряме врата", заяви Оланд, цитирайки думите на своя предшественик Шарл де Гол през 1963 година при подписването на Елисейския договор с германския канцлер Конрад Аденауер, бележещ помирението между двете страни, воювали помежду си в три войни.

"Кой би могъл да помисли навремето, че техните наследници, канцлери и президенти, ще бъдат в състояние заедно да стигнат толкова далеч, да напредват толкова бързо?", продължи френският президент, изброявайки важните етапи от европейското изграждане чак до създаването на еврото. "При всеки етап в основата е била френско-германската дружба", подчерта той.

"Никаква мрачна сила, още по-малко глупостта, която често я подпомага, няма да успее да засегне дълбокото френско-германското приятелство", заяви френският президент по повод на оскверняването на гробове на германски войници в Северна Франция.

"Нашето приятелство вдъхновява Европа. Не искаме да раздаваме съвети. Възнамеряваме просто да даваме пример", допълни Оланд, след като участва, заедно с Меркел, в тържествена проверка на френско-германската военна бригада.

Двамата ръководители се обръщаха един към друг със "драги Франсоа" и "драга Ангела". Те се целунаха по двете бузи, след което се смесиха с тълпата. Тези картини контрастират със сътресенията на европейската среща на върха в Брюксел на 28 и 29 юни, отбелязва АФП.

Двамата лидери присъстваха на мемориална служба в Ремската катедрала, за да припомнят срещата на 8 юли 1962 г. в града между Шарл де Гол и Конрад Аденауер, които подписват френско-германски договор за приятелство.

Годишнината бе помрачена от оскверняването на 51 кръста на гробовете на германски войници във военното гробище в Сент-Етиен-а- Арн в Ардените, Северна Франция, на по-малко от 40 км от Ремс. Деянието предизвика възмущението на цялата политическа класа - и на левицата, и на десницата.

Близо 17 години след края на Втората световна война и след три последователни конфликта, противопоставящи двете страни, френско-германското помирение е увековечено с официална визита на Конрад Аденауер във Франция от 5 до 8 юли 1962 г. На 8 юли канцлерът и генерал Де Гол заедно присъстват на литургия в катедралата в Ремс. Два месеца след това Шарл де Гол заминава на официална визита във Федерална република Германия.

От днес започва поредица чествания по случай 50-ата годишнина от подписването на Елисейския договор на 22 януари 1963 година от генерал Де Гол и канцлера Конрад Аденауер.

Оланд заяви, че ще бъде в Берлин на 22 януари 2013 година за 50-ата годишнина от договора и че иска да превърне 2013 година в година на френско-германски чествания, приобщавайки местни власти, предприятия, културни дейци и граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 20 ОняНяма да е задълго щом ние влязохме в Евросъюза.Я пресметни колко империи сме съсипали!?!Още преди да влезем писах че с нашето влизане Евросъюзът ще се разпадне след 20 години,но ясно е като бял ден че съм дал много дълъг срок,съюзът вече е пред разпадане.:)))))Нашите бандити много съжаляват,не можаха да краднат много европарички,както в Гърция например.Жалко е,но ние южняците ще унищожим всичко,що хората могат да измислят......
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой е тоя град Ремс?! Казва се Реймс и там са короновали френските крале.Мислили ли са германците ,че ще ги управлява оси и те ще са доволни от нея ?! Кадрите на FDJ бяха по-качествени от западно немските. И президентът им е оси.
18
0
 
0
 
! Отговори
До 11, аз преди 11 години
Знай, живота е колело... С действия или бездействия, провокираш обратното.Да, "сърбат", но който работи - ще успее. Нещо, предполагам което ти е чуждо!?
17
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 11 години
Пергелът върху отворената книга - движи Европа! Но, до кога ли? Двете нации заедно с Франция, носят бремето на византиици, балканци, португалци и испанци. Приоритет е да сме в съюз с развити икономики, молете се да е за по дълго.Нищо добро не ни очаква... важи за сивите и цичащи икономики в Европа!
16
0
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
За това ,че вече никой не им вярва,съм съгласна.Но е неоспорим факт,че почти всички страни от Евросъюза все още се подчиняват.Там са големите икономики. Но четох анализи,че има голяма възможност за разпадане на тази "неизбежната връзка",заради желанието им кой да надделее в управлението на Европа.И честно казано, не ми изглежда Германия да загуби тази битка.
15
2
 
7
 
! Отговори
Калтенбрунер преди 11 години
Макар, че изгубихме войните, показахме на света какво е ред, дисциплина,чест,техника...Освен това доказахме, че на тая планета има ненужни популации, които сриват прогреса. И днес победена Германия е локомотива на света с култура, техника и икономика. А тихата война между Дракона/континенталните държави/ и Анакондата/островните господари/ все някога ще завърши с триумф за Дракона под звуците на Вагнеровите шедьоври!
14
1
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Германците ще чакат някой да им даде нещо?! Не знам такъв случай,напротив всички са вземали от тях!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важното е и дано да не допуснат Турция в ЕС!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми се вярва да са толкова зле военно немците.Още преди 10-ина години показаха една немска подводница нов модел-толкова тиха,че дори рибите били по-шумни.Между другото част от системата и за задвижване можете да видите в френските атомни подводници не е секретно има го в интернет.Та мисълта ми е ако едните са подали задвижваща система от ново поколение другите дали на са им са се отплатили с малко ядрени оръжия.Отдавна са малки-един камион може да пренася стотици.Никога не подценявайте никой.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казва се Реймс!!!
10
5
 
7
 
! Отговори
свидетел преди 11 години
също така, целувайки се х3 пъти уста в уста, Брежнев и Живков през 70 -80г на миналия век се кълнеха във вечноста на българо-съветската (съв.-бг)дружба, в нейната неизбежност и здравина и възможноста на всички да се присъединят(пролетарии от всички страни - обединете се). Така че изглежда, тая Европа, обединена около Гер и Фр започва да заприличва на един С.И.В. а НАТО на Варшавски договор.
9
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 11 години
голямо примирие няма що. Така са ощетили редица държави след първата световна война, че примирие няма и никога няма да има. Примирието е само на хартия. В сърцата на ощетените народи винаги ще се таи тъга по изгубеното и ненавист към тези, които са им причинили това. Което означава, че все някога в някое поколение може да се родят хора, които ако имат власт при едни дадени обстоятелства биха търсили възмездие.
8
4
 
24
 
! Отговори
Shutzstaffel преди 11 години
Хахахаха във франкрайх фанцузите са малцинство. Пълно е със всякакви ***, същото е и в англия *** до ***.
7
0
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Да се беше научил как се пише ГерманиЯ, ВеликобританиЯ, преди да правиш дълбокомислени евроанализи. Неграмотен, но със самочувствие на "интелигент"-трагедията на българското общество през последните 22 г.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тези ционистки *** и кукли на конци никой вече не им вярва pax juden на 19 и 20 век свърши и изградената тогава лихваро-банкерска мракобесна система от сатанинската фамилия на родшилдови изживява последните си дни те го усещат и затова са така озверели ,народа го е казал най-добре кога умирала змията най много хапела ,харесва ли ви или не започва ерата на поднебесната империя ,който се нагоди добре ,който не може ще изпадне зад борда
5
3
 
11
 
! Отговори
скептичен преди 11 години
Няма да ги оставят да са единни в истинския смисъл на думата от тези дето са окупирали и двете държави.А и французите вечно ще са комплексирани от германците .Краят на войната беше и краят на европейската цивилизация.
4
2
 
16
 
! Отговори
До номер 3 преди 11 години
Е ти пък ако си вярваш ,че Германия понеже има забрана за притежаване на ядрено оръжие не притежава. Трябва да си пълен ***!
3
32
 
3
 
! Отговори
ДОИЧ ЛАНД КАПУТ преди 11 години
батка ***----неска ФРАНЦИЯ САМО ДА ПОИСКА--И ЩЕ ЗАЛИЧИ ГЕРМАНИА 100 ПАТИ ПО 100 САМО ЗА ДВЕ -ТРИ МИНУТКИ.ГЕРМАНИА ИМА ЗАБРАНА ДА ПРИТЕЖАВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ--А ФРАНК РАИХ ИМА 1000 БРОИКИ.ТЕ КАТО ПОТЕНЦИАЛ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ---НО ПРЕДИ ТОВА--ДРУГИТЕ ВЕЛИКИ--5 ПОБЕДИТЕЛЯ ОТ ВОИНАТА--КИТАИ-УСА-СССР-ФР-ВЕЛИКА БРИТАНИА----ЩЕ ГИ ЗАЛИЧАТ.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
комсомолка и социалист в мултикултурна среда
1
1
 
27
 
! Отговори
къци преди 11 години
Защо на "Шанз-Елизе" има дървета? - за да могат немските войници да маршируват на сянка.Кое е първото нещо на което ги учат във Френската армия? - Предавам се на немски.Френски инженери измислили нов танк с 3 задни скорости и една предна, в случай на нападение в гръб...