Десетки хиляди поискаха Япония да се откаже от ядрена енергия

В страната от месеци се провеждат антиядрени митинги
16 юли 2012 13:02, Елка Василева
17
Десетки хиляди поискаха Япония да се откаже от ядрена енергия
170 000 души се събраха в Токио, за да поискат страната да се откаже от ядрената енергия. Снимка: Reuters

Десетки хиляди души се събраха в Токио, 16 месеца след ядрената катастрофа в префектура Фукушима, с искане Япония да се откаже да ползва ядрена енергия, предаде Франс прес.

Според организаторите 170 000 души са се събрали в парка Йойоги, югозапазно от центъра на Токио, далеч повече от очакваните 100 000 души.

"Няма нужда от ядрена енергия! Върнете ни Фукушима!", викаха демонстрантите.

Те носеха разноцветни знамена, показващи различните райони на Япония, от които идват - района на Тохоку, Североизточна Япония, където се намира Фукушима, но също и южния остров Кюшу, югоизточния остров Шикоку, северния остров Хокайдо и района Кансай в центъра на главния остров Хоншу.

На митинга бяха издигнати регионални павилиони, а демонстрантите пееха или изнасяха речи на различни места на площада едновременно.

В Япония от месеци се провеждат антиядрени митинги, които изглежда набират сила, отбелязва АФП.

В момента работи само един от 50-те ядрени реактора в Япония, но компаниите за електроенергия в страната искат да върнат и други в експлоатация въпреки безпокойството на местните жители, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом могат да минат без АЕЦ - евала. Ако на нас ни спрат АЕЦ'а , цената на тока ще стане непосилна за плащане от 2/3 от българите. Всички пенсионери в градовете ще измръзнат и измрът.
14
1
 
1
 
! Отговори
baba преди 11 години
Desetki sa do 100 negramotnizi..nad 100 sa stotizi xiliadi..ne mojesh na 170000 dushi da kaje6 che sa desetki..Ama tq i auditoriqta na ,,kompetentnite" komentirashti e na tova nivo..Sram!!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 15 извинявай но коментара ти е *** , ами ако американски инвеститори построят Беляне , не че ще го направят , в икономиката има логика , не е въпроса когато се сключва подобен договр само в цената , но и във възможността някой да плати тази цена въобще , а цената на тока от евентуална бъдеща централа няма да има нищо общо с тази от Козлодуй , защото дори стажант счетоводител ще ви каже че Козлодуйската инвестиция се е амортизирала сиреч изплатила , а новата някой трябва да я плати и това
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственият, който печели от отказа ни от АЕЦ са американците от AES с двата пушливи ТЕЦ-а в Марица-Изток. Те много добре знаят, че с ВЕИ държава не може да съществува, поне не в близките 20 г. и единственото, което може да им попречи да командват държавата България в един момент е наличието на АЕЦ! Това беше и единствената задача на американския посланик Уорлик - да спре Белене. Само пълен *** може да си помисли, че един посланик се е загрижил за здравето на българския народ!
11
1
 
3
 
! Отговори
Спас преди 11 години
Когато лай^ното ви позеленее от цените на зелената енергия, защото ще трябва да се научите да се граните с трева и листа, искам да съм жив и да гледам! Скоро ще е, ще съм! Когато останете без ток, защото не духа, не грее слънце или нещо друго, искам да съм жив и да гледам как Боко слага наколенките и отива да проси ток от новите АЕЦ на Турция и Румъния...
10
1
 
1
 
! Отговори
Питко Любопитков преди 11 години
За мърлявата ни вече 7 милионна държавица само от автокатастрофи умират по над 2000 МЛАДИ БЪЛГАРИ, ЧЕСТО ДЕЦА! За десет години некой може ли да сметне колко са? И колко са жертвите от катастрофата в Чернобил?Защо не заквичите за забрана на автомобилите?Всяка година десетки хиляди само в българия умират от болести, причинени от лоши храни, алкохол, цигари, дрога, мръсен въздух...! Защо не квичите срещу алкохола, цигарите, гов^ната в храната, наркотиците...?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво 11 в май-синтезиран вид им го каза на защитниците на Беляне , само бих добавил че за 27 години станаха 2 крупни авариив ядрени централи , едната преобърна наопаки мирогледа на Горбачов , сам си го признава в интервю и срути колоса СССР, втората авария разклати дори непоклатимата Япония , питам се ако не дай си боже се случи нещо в Козлодуй , какво ли ще остане от България и къде са еколозите и природозащитниците когато става дума за ядрена енергия сигурно слагат подписи пред СУ-то за нова.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че цените на ел.енергията произведена от ВЕИ се понижават всяка година, а тези от АЕЦ се повишават. Тази тенденция ще се запази в следващите десетилетия и прахосването на 20 милиарда евра за Белене би било най-голямата глупост на нашите политици.
7
1
 
1
 
! Отговори
Tap i grozen преди 11 години
Да го бяха направили преди голямото земетресение и цунамито. Сега вече е малко късно.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
170 000 душиса много повече от "десетки хиляди"
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не ме е питал дали искам да живея като заложник на тик-такащата атомна бомба в Козлодуй. Никой не е питал народа дали одобрява тази авантюра която може да коства живота и здравето на милиони БЪЛГАРИ. И днес шепа червени лидери нагло събират подписи за референдум с въпрос дали сме искали бъдеще на ядрената енергетика - нечувано!!!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още едно доказателство, че шумкарите ни дърпат назад.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възхищавам се от немците и японците и мисля че техния отказ от АЕЦ е много добре обмислено решение. Предполагам, че в близките години и останалите развити страни ще се откажат от изключително опасната и *** атомна енергия.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Р.Овч., Гоце и СерГЕЯ питаха ли ги?
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам референдум за отказ на България от ядрената енергетика. Нека да запазим земята на дедите си за нашите деца.