Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас

Това твърди американски представител, пише "Ню Йорк таймс"
20 юли 2012 14:00,
403
Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас
Взривеният автобус Снимка: Reuters

Терористът камикадзе, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, е бил член на клетка на ливанската радикална групировка "Хизбула", която е действала в България. Това е съобщил висш американски представител, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според американското разузнаване атентаторът е бил инструктиран да атакува израелци, когато се удаде възможност. Указанията били дадени на "Хизбула" от основния й спонсор – Иран.

Двама други американски представители са потвърдили, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, но са отказали повече подробности.

Според източника терористичният акт е свързан с убийството на ирански ядрени специалисти, за което Иран обвини израелски агенти – обвинение, което Израел нито потвърди, нито отрече.

"Това е око за око, зъб за зъб", казал американският представител, който е пожелал да остане анонимен, защото разследването по случая продължава.

Взривът се случи насред повишеното напрежение по повод иранската ядрена програма, за която Техеран твърди, че е за мирни цели, но Израел и Западът смятат, че прикрива разработването на ядрени оръжия.

Още по темата

Висш израелски представител заяви, че атаката в Бургас е част от интензивна вълна от терористични актове по света, които са дело на две различни организации – ислямската Революционна гвардия на Иран и "Хизбула".

"Те работят заедно, когато се налага, а също и поотделно", казва анонимният източник.

"Не знаем дали атентаторът е искал да се самовзриви или експлозията е станала заради "трудова злополука", посочва още той.

У камикадзето беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичигън, но няма индикации, че има връзка със САЩ. Все още не се знаят и неговата националност и името му, отбелязва още американският представител.

По думите му атентаторът е търсил цел в България и когато се е появила възможност, той се е възползвал.

В сряда израелските власти побързаха да обвинят Иран за атентата в България.

"Дойде време всички страни, които знаят истината, да я кажат", каза премиерът Бенямин Нетаняху на пресконференция в четвъртък.

"Иран стои зад вълната от тероризъм. Иран е най-големият износител на тероризъм в света", категоричен беше той.

"Една терористична държава не трябва да има ядрено оръжие", подчерта още Нетаняху.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
19
 
! Отговори
леле ... преди 11 години
тея си мислят че пасем трева наистина май ...Трябва да си американец с промит мозък, че да повярваш и на частица от написаното по горе .... Аман вече !!!
64
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е нагласена работа. нетаняху знае за атентата още преди да се е случил. израелска работа е защото ако беше хизбула нямаше да са 8 убитита, ами 80
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците си взривиха кулите,за да обвинят и нападнат Ирак.Какво им пречи да взривят България,заради петрола на Ирак и Сирия.Ние си събухме гащите пред тях,сега е късно да ги вдигаме.
62
0
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Като нищо български търговец да е излъгал камикадзето какво му продава, затова да е бил слаб взрива
61
3
 
20
 
! Отговори
До 77 преди 11 години
Имам някакъв смътен спомен, че преди време из западните форуми бях чел една мисъл олицетворяваща всичко, цитирам по памет: Защо когато араби убиват евреи това е антисемитизъм, а когато евреи убиват арабски деца това е мироопазваща мисия?
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
izkefi me s toia komentar. mnogo si prav. bombata izbuhna i v sledva6tata minuta izrael obvini iran i hisbula..ma te teia skapani evrei4eta mnogo sa barzi-ti da vidish...teia za balaci li ni vzemat.ima niakolko darjavi koito ne se podchiniavat na hamerika i israel-edni ot tiah sa iran,siria i livan-vijdame kakvo praviat sas siria,a sega si tarsiat povod i za iran...
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хем взривната вълна разкъсала камикадзето и изхвърлила крака му на 100 метра, хем една ламарина не е огъната?? М??
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАМА ЛИ ЕДИН ЧЕСТЕН И ДОСТОЕН ЖУРНАЛИСТ ДА ПОПИТА НА БРИФИНГИТЕ КОИТО ДАВА ЦВЕТАНОВ КАК СЛЕД КАТО Е ИЗГОРЯЛ ЦЕЛИЯ АВТОБУС И СА ОСТАНАЛИ САМО ТЕНЕКИИТЕ ,ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА НА АТЕНТАТОРА Е НЕПОКЪТНАТА И КАК СЛЕД КАТО СЕ ТВЪРДИ ,ЧЕ Е БИЛА МНОГО СИЛНА БОМБАТА НЯМА ИЗКРИВЕНИ ТЕНЕКИИ ПО АВТОБУСА ,ДОКОГА ЩЕ НИ ПРАВЯТ НА БУДАЛИ ,ДОКОГА НЕВИННИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ ЖЕРТВАНИ ЗАРАДИ МРЪСНИТЕ ЗАДКУЛИСНИ ИЗВРАТЕНИ ИГРИ НА ВСЯКАКВИ ТАЙНИ И ПОТАЙНИ ОБЩЕСТВА
57
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Омръзна ми да ми набиват в главата Иран е виновен, Иран е виновен Иран е виновен. Хората могат и сами да се досетят кой има най-голяма изгода от тия атентати. Нека Нетаняху убеждава сам себе си и нечистата си съвест че слугува на Империята на Злото, която не е Иран.
56
0
 
1
 
! Отговори
gwapoto преди 11 години
Ами чувал ли си за взривна вълна..?
55
0
 
9
 
! Отговори
до 57 василев преди 11 години
Абе какъе сащ и брюксел? В сащ тия ги държат без съд и присъда в гуантанамо и ги измъчват е противоречие на всички човешки права, а западноевропейците пък депортират подозрителни мюсюлмани без да им мигне окото. Никой външен не ни е виновен. Виновни са нашите кратуни, защото от години службите ни за сигурност се занимават основно със събирането на компромати за този или онзи политик или "бизнесмен", които шефа им да използва, за да забогатее и въобще са забравили целта на съществуването си
54
12
 
3
 
! Отговори
kimon преди 11 години
да не забравяме, че хизбулах са групировка действаща с подкрепата на сирия и иран. Страни чиито режими марионетки на русия. Така всеки да си направи извод за какво иде реч.
53
1
 
6
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
И как от тоя взрив няма една огъната ламарина???
52
3
 
34
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Не оправдавам атентата, нито пролятата невинна кръв.НО!!!Не мислите ли, че твърде рано Израел и САЩ посочиха виновника!!!Това ми прилича на търсене на повод(от САЩ и Израел)за нова война.И другото което ми прави впечатление - ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ.Нима кръвта на евреина е по-скъпа от кръвта на арабина или който и да е друг?ЗАЩО когато арабин взриви евреин, се казва, че това е атентат, а когато евреи убиват мирни араби-това е миротворство!!!Двоен аршин...нали?Странно!
51
3
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
Виждате ли изгорелият автобус ? Останал е само метала, А ВСИЧКО ДРУГО Е ИЗГОРЯЛО !КАК НА КАМИКАДЗЕТО МУ НАМЕРИХА ДОКУМЕНТИТЕ В АВТОБУСА, ЦЕЛИ ЦЕЛЕНИЧКИ, БЕЗ ДОРИ ДА СА ОБГОРЯЛИ ? Само на този въпрос искам отговор.--Не се пише полковник, щото си някакъв бакалин, който няма представа от взривове. Първо има взривна вълна, която изхвърля навън част от вещите в автобуса. Пожарът е след това.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за съжаление Балканите винаги са били като буре с барут, точно заради етническите и религиозни противоречия и на всичкото отгоре , слаби и бедни държави, това ще се използва за някои интереси
49
7
 
22
 
! Отговори
ПОЛКОВНИКА преди 11 години
Виждате ли изгорелият автобус ? Останал е само метала, А ВСИЧКО ДРУГО Е ИЗГОРЯЛО !КАК НА КАМИКАДЗЕТО МУ НАМЕРИХА ДОКУМЕНТИТЕ В АВТОБУСА, ЦЕЛИ ЦЕЛЕНИЧКИ, БЕЗ ДОРИ ДА СА ОБГОРЯЛИ ? Само на този въпрос искам отговор.
48
0
 
1
 
! Отговори
Naconal bg преди 11 години
И все пак ако Иран е подстрикателят на атентата предлагам да я прекръсим на Бургас зящото знаете Господ е Българин
47
0
 
4
 
! Отговори
....? преди 11 години
Какво още не се е случило,.. в Бг...?
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя журналист, писал статията от Ню Йорк Таймс знае ли ИЗОБЩО къде се намира България?