БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция

Обещали им работа, но сега 200 души висят пред посолството ни
Обновена: 22 юли 2012 13:10 | 22 юли 2012 13:00,
190
БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция
Нашенците били подлъгани да берат малини и къпини. Снимка: Reuters

Около 200 български берачи на горски ягоди, малини, къпини и боровинки са пред посолството ни в Стокхолм след неизпълнени обещания за работа, съобщи шведското електронно издание thelocal.se.

Според информацията българите лагеруват вече дни наред в автобус, паркиран пред мисията ни.

По данни на шведската полиция, берачите на плодове са били в Йемтланд, в северната част на Швеция.

Електронното издание пише, че българите са пристигнали в Швеция с обещание за работа, но след това били оставени да се грижат сами за себе си в горите.

Някои от блокираните берачи са успели да се приберат у дома, след като са си осигурили билети от роднини, но други са оставени в ръцете на посолството в Стокхолм, което се опитва да ги върне в родината им.

В момента нашето посолството дава на блокираните българи хляб и вода два пъти дневно, а районният съвет в Стокхол им е предоставил автобус, където да се подслонят.

"Работим усилено, за да могат се върнат у дома. Те са бедни хора, но не се надяваме, че приятели и роднини в България могат да им преведат пари, за да могат някак да стигнат до вкъщи", заяви Татяна Петрова от посолството.

Тя обаче изключи възможността за пряка финансова помощ от посолството.

"Нормалната процедура е да се изпратят пари от България", уточни тя, като допълни, че ако на тези хора бъдат дадени пари, е необходима гаранция за връщането им.

Разследващите в Швеция не уточняват дали някои от тези 200 души, събрали се пред посолството, са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван в четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
7
 
! Отговори
витко преди 11 години
правителствения еърбъс дали се върна от израел, сигурен съм бащата на нацията е толкова загрижен за тези хора, колкото и за пострадалите евреи и ще го изпрати да ги прибере.
131
2
 
14
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Евреите веднага изпратиха самолет да си прибере народа,наще некадърници ги държат на вода и хляб.Резил,оставка на пожарния,цуци и ники
130
1
 
7
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Тия хорица да потърсят помощ от местните власти,нашите корумпирани *** няма да им помогнат,те са там на доживотна екскурзия
129
2
 
7
 
! Отговори
ДО 138 преди 11 години
Онзи, който се е осмелил да избере по-добър живот, дразни този, който не смее да го промени и се примирява с тукашната свинщина.
128
2
 
15
 
! Отговори
Емигрант ратай преди 11 години
На специализирана трудова борса във Варна стана ясно, че работодатели от Дания, Германия и Норвегия са обявили общо 140 работни места за български инженери и IТ специалисти. Дания предлага за начинаещи 3000 евро стартова заплата, за хора с опит - 6000 до 6500 евро. Германия съответно 3700 евро за хора без опит и около 6000 евро за такива със стаж. В Норвегия стартовата заплата е 4200 евро, а за специалисти с опит - над 5200 евро. Разбира се, всеки български инженер, който знае английски или немски, веднага ще тръгне за там. Луд ли е да остане тук? Тук стартовата заплата в сектора, както се казва, е 500-700 лв. Тоест 250-350 евро - от 10 до 20 пъти по-ниска от заплатата, която предлагат в Европа. Дори да плаща там наем 1000 евро, един български инженер пак ще живее по-добре от тук. На всичкото отгоре в супермаркета там голяма част от храните и напитките са по-евтини от тук. С туристически пакет ще идва на българското или испанското море с по-малко пари, отколкото ще плаща тук като българин. С две думи резерватът България не може да задържи хората си, освен ако не тури пак изходни визи и телени мрежи по границата, както при комунизма. Как да стане така, че един образован млад човек, вишист, както му викат тука, да остане в България? Да накараш тукашните работодатели да дават 3000 евро заплата, веднага ще ти възразят, че нямат такава печалба, не продават само за износ, че да получават адекватен приход. Дали е така обаче? Наши фирми имат печалби и по 100-ина процента, докато западните работят с печалби от 7-10%. Тук никой не търси перспективни специалисти да им плащат големи заплати и да се развиват. Търсят възможно най-нископлатени и бизнесът им цели бърза и лесна печалба, с рушвети, далавери и т. н. Да, и у нас има фирми с нормална печалба от 10-ина процента годишно. Но и те не инвестират в хората. Важно е собствениците да са добре, да карат джипове, да поддържат големи къщи. И сега са го закъсали и стоварват тежестта точно върху заплатите на хората намалили са ги, съкращават ги. Е, няма кой да остане в такава държава. Езиковите гимназии произвеждат българи за износ. И вината не е в тях. И заминаващите ще се връщат от време на време при роднини, за да търпят обиди от местните. Форумите в интернет са пълни с такива към емигрантите да не давали акъл, да не се връщат, да си седят там. Онзи, които се е осмелил да избере по-добър живот, дразни този, който не смее да го промени и се примирява с тукашната свинщина.
127
2
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Това са...квалифицирани...специалисти,знаещи няколко...чужди езика.Да се намеси Хелзинският комитет и да не...разиграват хората;да ги пратят веднага в друга държава от ЕС,за да се...реализират.
126
0
 
3
 
! Отговори
boyanmw преди 11 години
Е т`ва са къпини на снимката...На някои ви е мъка професиятаАз познавам едно момиче Малина, да я снимам, да ви я пратя :)))))
125
2
 
5
 
! Отговори
AYYYYYYYY преди 11 години
Пожарния незабавно да изгони посланника а цялото му обкръжение.Трябвало до сега да са ги върнали със самолет в България.Коя държава ще държи сънародниците си на хляб и вода? Изпрашат Дръжки за милиони да трепе а нямат пари за българите в беда.Оставка на външния никалаи
124
10
 
1
 
! Отговори
ДО ПАТРИОТ преди 11 години
Евала, бате! Лаконичен и верен. Нищо чудно, че ратаите трудно ти преглъщат коментара!
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DARVO OT TIP KAPINOVI NE AAAA BUKVALNO KAZANO KAPINOVO DARVO????????????? xexexeeee savsem seriozno bez maitap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
122
2
 
8
 
! Отговори
това не са българи преди 11 години
Така наречените берачи са предимно ***,който са отишли за лесна печалба и много пари!А като са видели че,работата е мнаго веднага пред посолството и реват за помощи!
121
2
 
9
 
! Отговори
Лили до 125 преди 11 години
Патриоте, недей да мразиш и обиждаш емигрантите. Никой не е напуснал дома си за удоволствие. Принудила ги е мизерията. Това са хора, минали през ада. Особено тези на средна възраст, останали без работа в България и тръгнали за чужбина с чистото съзнание, че отиват да са роби - ДА - РОБИ! Но с надеждата, че за робския си труд ще получават достатъчно добри пари, макар и наполовината на местните работници.Ти знаеш ли какво е на такава възраст да учиш език, да работиш и да оцеляваш - АД!
120
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 години
А ЗА *** ВИНАГИ ИМА ПАРИ.ТЕ СА ОТИШЛИ ТАМ С ТРУД ДА СИ ИЗКАРАТ ХЛЯБА,НО СА ПОПАДНАЛИ НА МОШЕНИК.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ya da gi vidim sega tia kapinari vapros????????? SASHTESTVUVA LI KAPINOVO DARVO??????????????
118
3
 
11
 
! Отговори
до 125 ПЬТРИОТЬ преди 11 години
Ти какво патриотично направи бе гольо цуцаш от мама, тати и баба още нали баба даде ли ти стотинчици за ЗРЪНЧО ДОВЕЧЕРА? АЗ не съм отишъл по желание държавата ме гони , а като чета коментарчета като твойто все повече се убеждавам какви "ПАТРАОТИ" сте останали!!!!!
117
6
 
6
 
! Отговори
глупаци преди 11 години
Българинът е много *** човек. В България има сума ти пустеещи места, където могат да се берат не малини, ами каквото искаш, обаче българина *** не може да работи тази работа в България, защото е срамно. Хващам бас, че и тук могат тези хора да изкарват по 20-30 лв на ден от бране на каквото и да е!!!
116
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за пореден път се уверявам че сме *** нация каква злоба се излива тук !!!Благодарение на емигрантите съществуваме като държава аланкольо
115
10
 
2
 
! Отговори
До Ю преди 11 години
КЕФ МИ Е ДА СИ СЕДЯ ПО АНЦУНГ В КРЪЧМАТА-ГАРАЖЧЕ И ДА СИ ЛЮЩЯ СЕМКИ, И КВО?ТИ КАТО МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ САМО ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО ЕДНО КАФЕ НА КРАК НА БАРА, ЩОТО ТАМ Е НАЙ-ЕВТИНО, АЗ КВО СЪМ ТИ ВИНОВЕН, РАТАЙ?
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо статия за берачи на малини се илюстрира със снимка на къпини?Толкова ли са некадърни тези журналисти?
113
6
 
11
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Погледни ги само какви са плюват хората които работят в чужбина и тайно си мечтаят да отидат там.ЗАВИСТЛИВИ ЗЛОБАРИ ДАНО БЕНЗИНА ДА СТАНЕ 5ЛВ.ГАДИНИ ТАКИВА!!!!!