Арабската лига призова Башар Асад да се оттегли от Сирия

В замяна му гарантират безопасно напускане на страната
23 юли 2012 08:27, Красимир Ангелов
14
Арабската лига призова Башар Асад да се оттегли от Сирия
Башар Асад. Снимка: Архив Reuters

Страните от Арабската лига призоваха президента на Сирия Башар ал Асад да се оттегли незабавно от властта, като в замяна ще му бъде гарантирано, че ще може без опасност да напусне страната, предаде Франс прес.

Това обяви премиерът на Катар Хамад бин Джасам Ал Тани на пресконференция в Доха, където късно снощи започна извънредна среща на равнище министри на Арабската лига.

Той призова Башар ал Асад "да вземе това смело решение, за да спаси страната си и да се сложи край на убийствата и разрушенията", подчертал Ал Тани, който е и министър на външните работи на своята страна.

Едновременно с това Арабската лига призова сирийската опозиция и Свободната сирийска армия да сформират преходно правителство, което да поеме управлението на страната след оттеглянето на президента Ал Асад, предаде АФП, като се позова на катарския премиер.

На срещата бе взето решение страните от Арабската лига да отпуснат 100 милиона долара за сирийските бежанци.

На практика Арабската лига предлага на Дамаск решение, сходно на решението за Йемен. Страните от Съвета за сътрудничество в залива гарантираха безопасността на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, след като той доброволно се отказа от президентския пост и напусна страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Асад преди 11 години
Сирия призова Арабската лига да се оттегли от арабските страни.
11
4
 
5
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смажи тия жалки ***,Башар!
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 9 стига сте рзпространявали като стари баби чуто недочуто , какъв коран какви пет лева и в Либия и в Египет предстои да се гласува приемането на нова Конституция , и не знам за кое болшинство в сирия говориш , но вече изтича информация че една трета от войската на Башар е преминала на страната на свободната сирийска армия от 350 000 повече от 100 000 са минали на страната на бунтовниците и всеки ден стават все повече , като лавина , нали се сещсш че вече процеса е необратим.
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще го пуснат по живо по здраво да си ходи, но преди това ще го любят страстно.
8
4
 
12
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Единствената причина за подобен "добронамерен подход" от страна на демократично-либералните арабски страни, като Катар, Саудитска арабия, ОАЕ и разбира се от новите демокрации Либия, Тунис, Египет- чиято единственна демократична конституция е Корана - е безсилието им пред факта, че сирийците в болшинството си застават зад Асад.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sveta otiva kam promiana socializma kapitalizma imperializma si zaminavat posleden opit na amerika da spasi oligarxiata taka ili inache voini shte ima no sistemite shte se razpadnat .
6
2
 
13
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 4Абсолютно си прав!!!Ал Кайда я създаде ЦРУ,но след атентата на кулите,организиран по заповед на БУШ Бен Ладен не пое отговорността,на клипа е негов двойник,затова и Обама уби незаконно в чужда държава Бен Ладен,за да не излезе наяве истината за кулите,макар че повечето американци си го казват!!!
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кирец телевизия не гтледаш ли къде видя бандити , онези момиченца ли бяха бандидитите дети идигаха знака на победата с двата пръста и ние го правехме на времето .
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма разлика между операциите на ЦРУ за подкрепа на "революционерите бунтовници" в арабския свят, още от времето на съветската война в Афганистан. Тогава те открито подкрепяха хора като Бен Ладен, хвърляха стотици милиони в доставки на оръжие и ракети "Стингър", с цел да унищожават съветската армия. Същото се повтаря и тук, уж само ги подкрепят по медиите, но тези бунтовници всъщност са едни добре платени и финансирани наемници, използвани за постигане на империалистичните цели на щатите
3
3
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 1По отношение оцеляването на Асад - от твоите уста в божиите уши!!!
2
3
 
16
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Призовават го за да могат да крадат,да режат глави,ръце и крака,както го прави ПНС в Либия - транжирани хора за Курбан байряма миналата година!!!Ето ви американската "демокрация" в действие!Учудвам се че нашите "демократични" медии не излъчиха клипа на либийските бандити с транжираните хора?Но защо ли да се учудвам,като сега не излъчват нито грам за Сирия,как бандитите убиват деца и жени,а нашите го приписват на Башар Асад!!!БАНДИТОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ!!!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да се спрат американци и техни протежета, докато не падне режима в Сирия. Според мен това е едно от последните "предупреждения", преди да започнат удари срещу Асад. Дано пича да остане и да им разкаже играта на натовци и измислени демократи!