Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's

Напитката причинява инфаркти, инсулт и рак, заяви Ево Моралес
Обновена: 1 авг 2012 21:42 | 1 авг 2012 21:30, Елка Василева
362
Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's
Ево Моралес с гирлянд от листа на кока. Снимка: архив, Reuters

Властите в Боливия обявиха, че на 21 декември 2012 година ще настъпи краят на капитализма. Правителството на страната реши от тази дата Coca-Cola и McDonald's да прекратят работата си в Боливия. Денят не е избран случайно – на 21 декември 2012 година настъпва краят на календара на маите, пише руският вестник „Комерсант“.

С решението на боливийските власти от 21 декември т.г. в страната се забранява продукцията на двете компании. McDonald's присъства в Боливия от 14 години, но за това време така и не можа да спечели любовта на боливийците. Що се отнася до Coca-Cola пък, президентът на страната Ево Моралес заяви, че изследвания са установили много високо съдържание на вредни съставки в напитката.

„Coca-Cola съдържа много вредни вещества, които предизвикват чести случаи на инфаркт, инсулт и рак. Освен това напитката е чужда на боливийската култура. По-добре да я заменим с нашия кайсиев сок“, каза той.

Властите са избрали специално датата 21 декември 2012 година, като тя по думите на боливийския външен министър Давид Чокенхуанка ще отбележи края на ерата на капитализма.

„Решението ще се изпълни съгласно календара на индианците маи и ще стане част от тържествата в чест на началото на културния живот. 21 декември е край на егоизма, на разделението. 21 декември трябва да стане край за Coca-Cola. Планетите се изравняват след 26 000 години – това е краят на капитализма и начало на комунитаризма“, заяви той.

В Боливия от две години се продава газирана вода, която е на основата на листата от кока. Тя се нарича Coca Colla (с две букви l). Етикетите на американската и на боливийската напитка много си приличат. След закриването на  McDonald's Боливия ще стане втората страна в Латинска Америка, в която няма ресторанти за бързо хранене на тази мрежа. Сега такива няма само в Куба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ево Моралес, поредния соц ***.
223
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България трябва да я последва и да се побратими с Боливия. Още повече България е първа в Европа по затлъстяване, инсулти и инфаркти.
222
10
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Как е леко. За всичко е виновна кока кола. Пийте руски "Байкал" и ше бъде щастие за всички. Ако сериозно - Боливия без кока кола ще живее, а без световен гигемон САЩ не!!!
221
3
 
20
 
! Отговори
gg преди 11 години
Хора,това са отрови за тялото.
220
1
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Робин, прав си, но мисля, че към тях трябва да присъединим и чипса:)))
219
2
 
29
 
! Отговори
yashinaki преди 11 години
Ние може да гледаме с насмешка на тази новина, но преди да бързате да се подигравате, се замислете, че колкото и шантава да ви се вижда идеята, хората си имат някаква политика, и си я спазват, без да ги е страх да се опълчат дори и на запада. Също така ще напомня, че Боливия е страната, която не позволи заробваща концесия на водопреносната си ситема, и покачване на цените на водата, както направихме ние в БГ - да си дадем вече изградената водопреносна система на чужденци, които пр
218
4
 
13
 
! Отговори
Робин преди 11 години
Винаги съм знаел, че краят на капитализма е лесен - просто забраняваш Кока-Кола и Макдоналдс и готово!
217
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе те хората си имат местна кока-кола, направена от истинска кока - пийваш една- две и не чувстваш нито глад, нито жажда, даже ти е едно хуууубаво...
216
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друго си е сабалян шкембето /люто/ и една мастичка за отскок.
215
2
 
23
 
! Отговори
stamen преди 11 години
Че кока-колата е вредна за здравето, в това няма никакво съмнение.
214
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За кока колата, би трябвало на всеки да е ясно че е много вредна, за хамбургерите в макдоналдс едва ли.
213
4
 
18
 
! Отговори
Робин преди 11 години
Отстъплението на Макдоналдс трябва да се превърне в настъпление на Шкембечорба!
212
2
 
32
 
! Отговори
Румба преди 11 години
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер подписа закон, забраняващ продажбата на Кока кола в училищата на територията на щата, съобщава Reuters. Законът е част от борбата със затлъстяването сред подрастващите. Калифорния е на прага на епидемия от затлъстяване. Направихме първата крачка към създаването на здравото бъдеще на щата ни, заяви щастливият Арни след подписването на документа. Без коментар!
211
2
 
5
 
! Отговори
andro преди 11 години
evo is my god
210
7
 
8
 
! Отговори
chicago преди 11 години
То хубаво ще слагате край на капитализма,ама трябва и другите капиталистически неща да забраните,кино,телевизия,телефони,радио,автомобили ,интернет,не ми се изрежда,всичко това е продукт на капитализма.
209
2
 
34
 
! Отговори
fire преди 11 години
Кока кола и Мк Доналдс са наистина много вредни. От години ги избягвам и гледам да не консумирам тези продукти. Браво на правителството на Боливия и Венецуела. Освен, че спират вноса на тези отрови така насърчават и местното производство.
208
7
 
9
 
! Отговори
Йори преди 11 години
Не ям неща на Макдоналдс и пия кока-кола от време на време. Може би са вредни. Но който, където е тръгнал със забрани до никъде не е стигнал. Има един вагон други начини да ограничат разпространението на тези неща. Най-вече финансови и икономически. Но така "Няма да се продават" е опасно. По тази логика може на някой в Боливия да му скимне да забрани всяко мляко, което не е от алпака и вълна от овце, защото са чужди на "боливийската култура". А коли карат. Защо? Магаретата ли им свършиха?
207
12
 
3
 
! Отговори
с. преди 11 години
Егати ***!Ами като не им харесват кока кола и Макдоналдс просто да не ходят там!Какви са тия простотии и забрани!??Навремето в САЩ нима постигнаха нещо със сухия режим!?Освен,че направиха приказно богати някои мафиоти и контрабандисти!И аз не пия кока кола,но не ми пречи да я гледам в магазините!Какъв е проблема!Кухи червени кратуни!
206
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, гледайте филма Храна ООД и тогава ще видите за какво става въпрос.
205
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега, всички противници на американската култура, хранене и пр. да започнат в един глас...да възхвалят боливийския народ :))