Сирийски бежанци в Йордания възстанаха заради лоши условия

Няма сведения за ранени
Обновена: 14 авг 2012 08:28 | 14 авг 2012 08:18, Петя Славова
25
Сирийски бежанци в Йордания възстанаха заради лоши условия
Снимка: архив, Reuters

Сблъсъци между сирийски бежанци и йордански полицаи избухнаха тази нощ в бежански лагер в Йордания. Причината е растящо недоволство от "непоносимите" според сирийците условия, предаде ДПА.

Размириците са станали в лагера Заатара. По време на спонтанен протест обитателите му скандирали "Бог е велик". Протестиращите казали, че акцията им била предизвикана от побой над сирийски младеж, който се опитал да избяга от намиращия се в покрайнините на граничния град Мафрак в пустинята лагер, състоящ се от около 2000 палатки.

Йорданските власти потвърдиха размириците и казаха, че органите на реда били принудени да стрелят с истински патрони, за да въдворят ред. Няма сведения за ранени при сблъсъците. Това са първите по рода си между йорданските домакини на лагера и сирийски бежанци, които се опитват да избягат, тъй като според тях условията за живот са по-ужасни отколкото в страната им, където се води война, пише БТА.

"Няма електричество, водата не достига и впалатките нощно време е кучешки студ", разказва 25-годишен жител на Дамаск. "Дойдохме в Йордания да живеем в безопасност и достойно, а не като животни", допълни той, предричайки, че още стотици бежанци ще се опитат да избягат в следващите седмици.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
Prozac преди 11 години
Искрено се надявам доктор Башар Асад да устиска главорезите на Килъри Клинтън и читаците! Обаче с такива мрънкала, като тия дето са забегнали....трудно. Дано Русия и Китай не допуснат поредно гнусно мачкане на суверенна държава. И както виждате Асад в костюм, с европейско поведение, *** ще сложат някоя умопобъркана ***! Дръж се, Башар!
17
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
*си наглеците!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха ха, явно са ги подлъгали, че ги чакат реки от мед и масло като избягат от големия ,,сатрап,, в Сирия. Стадото е лесно за манипулация -само му подхвърли, че ще има аванта.
15
1
 
4
 
! Отговори
Даскала преди 11 години
СОКОЛЕ , не се ядосвай на неграмотниците - това са децата на демокрацията....
14
1
 
6
 
! Отговори
до някой преди 11 години
Кюрдска държава ще има, защото е в плановете на американците. Има цял завършен план за прекрояване на границите в Близкия изток и кюрдска държава съществува като задължителен елемент. Американците играха с кюрдите в Ирак, в Сирия не е ясно какво ще стане, но са предвидени и парчета от Иран и Турция за нея. Интересно с какво ще обезщетят Турция? Едната версия е Турция да е бита в голямата война, която се задава, а другата е територии за компенсация на запад... хаха!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не им харесва - да се връщат обратно,баси наглостта,вечните хрантутници.
12
1
 
10
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
ВъЗстанаха, така ли?:)) Неграмотници, кой ви е дал дипломи?Думата идва от ВЪСТАНИЕ, ама кой да знае....
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e nali se biyat s pomoshta na amerikantsi .... sreshtu sınarodnitsite si sega gi boli h.ya na amerikantsite che mizeruvat e do tuka vodi predatelstvoto
10
1
 
15
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета изрази увереност, че САЩ могат да наложат въвеждането на зона, забранена за полети над Сирия, но засега не е взето такова кардинално решение, каквото е необходимо за оторизирането на подобна мисия. Панета заяви, че САЩ са планирали различни възможни мерки по отношение на Сирия. Той подчерта, че забраната за полети е трудно да се наложи, и в момента не е приоритет, предаде радио Гласът на Америка.Хаха... трудно, щото С300 не прощават! Турция опита :)
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво 9, точно така е, ама арабелите са мързочи, а после ще съжаляват както съжаляват иракчаните и либииците. Голяма заблуда е, че някой отвън ще те управлява по-добре от собствения ти диктатор.
8
1
 
21
 
! Отговори
Кочо преди 11 години
През границата откъм Турция и Ирак нахлуват саудитски и катарски "освободители", армията се бие да спаси държавата, а народът бяга, за да си живее на спокойствие... еми това си е тяхната държава! Да вземат по един калашник, да изберат едната страна и да се види кой-кого! Аз мога да гледам от България сеир, ама те нямат право! Или с Асад, или с Аллах Акбар, но в Сирия, на пангара!
7
5
 
4
 
! Отговори
лулу преди 11 години
оставете сирийците на мира само бог да ги пази
6
2
 
20
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Те и в Турция се разбунтуваха,сега и в Йордания....сигурно се псуват че са послушали дъртата американска пиростия и нашият Младенчов.....След години ще въздишат за "диктатора" и ще се молят аллах да прибере при себе си "бандитократите",които сега избиват деца и жени в угода на америкоските бандити...Ех.....
5
2
 
18
 
! Отговори
въстаник преди 11 години
Хахахаааа, дали сега САЩ, Катар,Турция и Саудитска арабия ще изпратят оръжие и "доброволци" на тия "въстаници"? Щото знаем за пламенната любов на тия държави към всякакъв род въстаници..Къде е сега Килъри да иска "безполетна зона" , къде е наш министърчо Младенов да ги покани в Правец? Алооооо "демократите" - Чакаме....
4
1
 
15
 
! Отговори
расате преди 11 години
Да се смееш или да плачеш-Пише се ВЪСТАВАМ,ВЪСТАНИЕ.Ако искате да го пишете със "З"-трябва да е отделно ВЪЗ СТАВАМ,АМА ВЪЗ КАКВО ДА СТАВАШ и няма нищо общо с въстанието на хората-ако не ви бива в граматика за по лесно заменете ВЪСТАНИЕ,ВЪСТАВАМ С думичката БУНТ:<<Сирийски бежанци в Йордания СЕ РАЗБУНТУВАХА заради лоши условия>>
3
2
 
17
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
*** си е *** - "ти го пуснеш под леглото,той иска да се качи отгоре" !!!
2
3
 
29
 
! Отговори
Кото преди 11 години
Вкусвате демократията в Йордания плъхове! Падне ли Асад такава демократия всички ще осетат на кожата включително и тия що са срещу Асад.
1
1
 
29
 
! Отговори
charley преди 11 години
а бе Вие от dnes.bg учили ли сте български? Какво е това "въЗстание" в заглавието?!!! Чалга в образованието, чалга в културата, чалга в спорта, чалга в политиката, чалга в журналистиката. СРАМ!