Сирия разработва биологично оръжие, твърди експерт

Необходимите ноу хау и научен потенциал идвали от Русия
Обновена: 22 авг 2012 21:47 | 22 авг 2012 21:44, Елка Василева
194
Сирия разработва биологично оръжие, твърди експерт
Германски експерт твърди, че режимът на Асад разработва биологично оръжие. Снимка: архив, Reuters

Режимът на сирийския президент Башар Асад не само притежава, но и разработва биологично оръжие. Това мнение изразява германският експерт по ядрени технологии и бивш плановик на федералното министерство на отбраната Ханс Рюле в статия, публикувана в днешния брой на в. "Ди Велт".

Според разузнавателни данни в сирийските лаборатории в момента се разработват причинители на антракс, чума, туларемия, холера и едра шарка, пише авторът. Непосредствената заплаха не е толкова това, че режимът на Асад може да прибегне до бактериологично оръжие, колкото, че то може да попадне у не когото трябва, предупреждава Рюле.

Необходимите ноу хау и научен потенциал за производството на този тип оръжие идват от Русия, добавя той. Според него по време на Студената война СССР е разгърнал широка програма за разработване на биологично оръжие, като в нея са били ангажирани 60 000 души, а Западът до 1989 г. е нямал и представа за това.

Още по темата

След разпадането на Съветския съюз и последвалия край на Студената война всички тези хора остават без работа и съвсем естествено започват да си търсят ново препитание. Те го намират в страни като Северна Корея, Иран, Сирия и Китай. Някои дори са искали да работят за Ал Кайда.

"Има доказателства, че Иран им е предлагал по 5000 долара месечна заплата. Северна Корея, Индия, Китай и Сирия също са привлекли част от тези кадри на служба", пише Рюле. "Ужасното в случая обаче е, че няколко някогашни съветски специалисти по биологично оръжие са искали да започнат работа за Ал Кайда в Афганистан, където терористичната организация вече направи опити да се сдобие с антракс."

През 1972 г. Сирия подписва "Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологично /биологично/ оръжие и токсини и за тяхното унищожаване", но документът фактически няма никаква стойност. От една страна конвенцията не предвижда никакъв контрол, а от друга забранява разработването на патогени с "нападателна" цел, позволявайки разработването на биологичен материал с "отбранителна" цел, пише "Ди Велт", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Америка е едно недоносче .
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ирак разработваше атомно оръжие уж.И всички знаем какво стана.Сигурно жертвите в Ирак вече са над 1 млн.Страшно несериозна се оказа демокрацията.Верно е, че все още е далеч от жертвите, които комунизма причини (човешки жертви), но е тръгнала по този път.Национал-социализмът ще се окаже аматьор в сравнение с комунизма и демокрацията.А иначе и трите са от едно котило.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей .. сега пък и Сирия ли ?!
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха ха ха ха ха ... коя държава със сериозна армия и промишленост не го прави ?
102
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в световен мащаб единствено и само щатите да използевали атомно оръжие, хвърлиха две впдпрдни бомби над япония ... и кво се получава ? крадеца вика дръжте крадеца, а то няма други крадци на сцената...и в ирак обявиха, че има химическо оръжие преди да го нападнат, а после се оказа че нямало (което се знаеше от самото начало)
101
0
 
2
 
! Отговори
M преди 11 години
E ti muxlio shto ne ce izmetesh v anadola , pa da si vzemesh kadanata , I da zaviete po Edna chalma I da pazite rodinata si , Che Nikoi v Evropa ne vi obicha, na germanzite Im e picnalo Ot vas , shte si zatvoriat granizite , samo da ne xodi Nikoi Ot vas tam. drugite vi sasedi Ot UG she se razpraviat c vas.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kofti rabota, kofti.sireniicite steli da imat biologi4esko orujie.
99
2
 
24
 
! Отговори
до 130 преди 11 години
не, умнико! войничетата умряха за да дадат още малко живот на зелените хартийки, от които три четвърти са без покритие, тъй като Садам започна да търгува петрола в евро, а Кадафито се готвеше да въведе златен динар за тази цел! а познай, мушмурок, колко ще стане барела за европейците, ако краварите сложат ръка на иранския петрол??!
98
4
 
6
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Турчин, казвам ти турчин за обида, понеже няма по обидна дума от турчин, иначе мага да ти напиша цял лист псувни. Та - турчин, както и сам се наричаш, защо живееш в България а не в турция? Защото там е мизерията, колкото и България да е в криза, и защото там не те пускат, не те признават за турчин. А турция си изживява последните години. Скоро ще се разпадне на поне пет държавици, от които Кюрдистан ще бъде най голямата. Ще започнат войни на всяка срещу всяка докато се превърнат в ирак.
97
1
 
1
 
! Отговори
M преди 11 години
I da ne proizvejdat , shte Im go dostaviat.Mai tozi pat Sasedite na Ciria shte dadat otpor , niama da se ostaviat da stignat do tiax . Sigorno sa vkluchili I izvestnata Turzia deto drygite neznaiat kade e bosfora , no Gqrzite Shte si go vzemat !
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега македонците ще се нацупят,защото ноу-хау-то било измислено от тях и в знак на родолюбие ще издигнат два паметника единият на ноу,а другият на хау.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от сигурно место знам че разработват биолог.оръжие предизвикващо младежки пъпки.
94
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15 хиляди войничета умряха, за да може 500 млн. европейци и 300 млн американци да си карат колите, тъпчо. Защото Саддам, Каддафи и компания досега щяха да са ти направили петрола по 200 долара за барел
93
0
 
7
 
! Отговори
демокрация преди 11 години
Като се спомена Ирак,там от 21 юли до 18 август т.г.са убити 711 души и 1590 са ранени.
92
0
 
12
 
! Отговори
краят преди 11 години
Колкото повече следя събитията толкова повече ми"светва"че да,отиваме към трета световна война,няма как да се отрече.Вярвам малко хора действително разбират какво значи това,как милиони ще изгарят с натискане на едно копче.Русия и Китай,а и други ядрени държави няма доброволно да станат втора Либия,която спря ядрената си програма доброволно.Може би точно Сирия е повратната точка.И това е планирано от хора,които не знаем,бъдещото световно сатанистко правителство дърпащо конците на държавите.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
според турч. той е по-умен хаха, peace
90
2
 
3
 
! Отговори
до турч. и аноним. преди 11 години
анонимен и турчин,кой е по умен да спре,стига обиди,вижте какво става по света,те се върнаха в каменната ера кой какви прашки ползвал.
89
3
 
15
 
! Отговори
последно преди 11 години
Сирийската армия е разбила командния пункт на терористите в Алепо.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вие сте едно *** гето в което няма нищо........ За взимане може би?? надявай се да си копие от нашия оригинал хаха
87
3
 
5
 
! Отговори
за помака 109 преди 11 години
до анадолския миризляк - ей квадратна глава овча, наври се някой ибрик и чакай войната там...