Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната

Той беше командир на американския космически кораб "Аполо 11"
26 авг 2012 09:22, Елка Василева
398
Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната
Нийл Армстронг малко след разходката си на Луната. Снимка: Reuters

Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг - почина на 82-годишна възраст.

Армстронг претърпя по-рано този месец операция за поставяне на байпас на сърцето. Причина за смъртта му са били настъпилите след операцията усложнения, съобщиха близките на астронавта.

Като командир на американския космически кораб "Аполо 11" на 20 юли 1969 г. той стана първият човек, стъпил на Луната.

Нийл Армстронг ще остане в историята с първите си думи, произнесени, след като стъпил на лунната повърхност: "Това е една  малка крачка за човек и огромен скок за човечеството".

Космическата експедиция на "Аполо 11" до Луната съвпадна с апогея на надпреварата в космическите изследвания между САЩ и бившия СССР, посочва Асошиейтед прес. Армстронг използва безценни секунди от лунната си разходка, за да остави на Луната вимпел в памет на загиналите до този момент американски астронавти и руски космонавти.

Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на "Аполо 11" прекараха общо 3 часа на лунната повърхност. Задачата им бе да съберат проби, да извършат някои експерименти и да направят снимки.
 
"Гледката беше уникална, тя надхвърляше всичко, което бях видял преди това", заяви Армстронг в едно от интервютата си, посочва АП.

Лунната разходка, според АП, беляза победата на САЩ в космическата надпревара по време на Студената война. Тази надпревара започна на 4 октомври 1957 г., когато СССР изведе в околоземна орбита първия в света изкуствен спътник на Земята.

През 2009 г., по случай 40-годишнината от първия полет на човек до Луната, Армстронг нарече надпреварата в космическите изследвания "мирно състезание между САЩ и СССР, което позволи и на двете страни да поемат по магистралата на науката, познанието и научните изследвания".

Година по-късно Нийл Армстронг изрази загриженост от космическата политика на администрацията на Барак Обама, която според него е прехвърлила ударението към частната инициатива в овладяването на космоса. В изявление пред Конгреса на САЩ Армстронг изтъкна, че се отнася "със значителни резерви" към новата космическа политика на САЩ.

Между първата лунна мисия през 1969 г. и последната през 1972 г. на повърхността на земния спътник стъпиха общо 12 американски астронавти.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече Нийл Армстронг "един от най-големите американски герои - не само на нашето време, а на цялата ни история", предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да си доста ***, пропаднал и издухан за да сравниш швейцарски часовник, с международна космическа станция на стойност около 100 милярда долара :). Нищо де, то за някои хора си е нормално.
294
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
344 Абе ***! И аз съм си купувам швейцарски часовник,ама не съм часовникар и часовници не произвеждам! 100 % си е мой часовника,а не само 70 или 70,1 % Анадънму? Егати докато загрее смотания ти мозък! Кажеш му в 7 сутринта "Добро утро!" и ти отговаря в 7 вечерта "добро да е!". Албански реотан!!!
293
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
343 личи си, че си доста некомпетентен. Човека ти казва чия собственост е 70% на САЩ другите 30 на русия, китай, Европа, индия и т.н. . Па как се изстрелва няма нищо общо с това чия собственост е, но да ти подскажа, не се изстрелва, а се сглобява модул по модул. Бедните руснаци чакаха САЩ да платят да могат да направят някойн модул. Индия да си купува, русия всичко купува от америка, от хамбургери, до телефони и компютри.
292
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
умерен Спътникът България-1300 изстрелян в 1981 г беше 100 % собственост на българия. нещо да кажеш? 70 %,смяаах,смях. Как се изстрелва 70 % от една космическа станция? Ти можеш ли да се изходиш в *** 70 %? Или изстрелваш космическа станция или не! Русите построиха сами и сами изстреляха 7-8 станции от салют-1 до Мир. 100 на 100 бяха тяхна собственост. Индия си купува руски сателити и сетне те са индийски. Ееее?
291
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не дей ве 340 ся ще почнат да ти говорят за снимката от венера и кучето в околоземна орбита и първата консвервена кутия в космоса :).
290
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО До 336 дА. И сега щяхме да имаме едни Световни Съединени американски щати,а на мястото на Плевналиев щеше да има американски генерал-губернатор. Беге населението щеше да бъде преобладаващо тъмномургаво подобно на сегашния Юес президент. Живеещо в едноетажни кирпичени къщи както преди 1944г А американската компания Шеврон щеше да дупчи цялата територия на щата Румелия (пардон бившата Беге) без никакъв проблем.Пари бих дал за да имам магическа пръчка и да върна и кирпичените къщи на бабите ви
289
4
 
5
 
! Отговори
До 336 преди 11 години
Дааа,хубави и големи бомби имат янките,ама не трябваше да ги хвърлят върху Япония.Най-добре да ги бяха хвърлили върху Москва още 1945г. и Света щеше да бъде друг!Нямаше да има Корейска война,Виетнамска война,нямаше да има войните на Израел срещу арабите.Нямаше да има противопоставяне и Света сега щеше да е много по-напред.Само два-три Дебелака върху спиртосаните руски глави и Света щеше да е друг!
288
1
 
4
 
! Отговори
Луна преди 11 години
Почивай в мир.В отвъдното лунен вятър няма.
287
3
 
2
 
! Отговори
ХИРОШИМА преди 11 години
АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И ТЕЖКИ БОМБИ, КОИТО УБИВАТ НАЙ-ДОБРЕ!
286
4
 
4
 
! Отговори
ХИРОШИМА преди 11 години
298. "американец стъпи пръв на луната" И АМЕРИКАНЕЦ ХВЪРЛИ ПЪРВИТЕ БОМБИ НАД СОФИЯ. ОТ КОИТО ЗАГИНАХА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ТВОИ СЪНАРОДНИЦИ! АМА ТИ МАЙ НЕ СИ БЪЛГАРИН И ЗАТОВА НЕ ТИ ПУКА КОЛКО ТВОИ ХОРА СА ИЗБИТИ? МНОГО ХУБАВИ БОМБИ ПРАВЯТ ЯНКИТЕ И МНОГО ХУБАВО ГЪРМЯТ!
285
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самолетът от 5-то поколение лети сам. Направен е от пресовани кашони от водка и също така се зарежда с водка. Имам предвид пилота. Пето поколение ще стане, когато Нортроп или Боинг вече ще имат 7-8-мо. Русия е не само назад, но и встрани. Американците вече говорят за намаляване на пилотираните самолети за сметка на безпилотните.
284
3
 
5
 
! Отговори
до 329 преди 11 години
Смотльо,когато *** произведат 180 бройки от ПАК ФАКа,тогава се пери!Какъв Су-39,какви простотии дрънкаш!Прав е 326-ако не са индийците ПАК ФА ще полети,ама друг път!И да близат индийски *** ***,че благодарение на тях имат и Т-90!
283
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
329 това, че не си чувал нищо не означава :), за ф-22 имаше стотици поръчки, но сащ не са продажни *** *** като руснаците и отговориха "не се продава". То само една държава в света е толкова пропаднала и изпростяла, че да продаде териротия като Аляска за жълти долари на хамериканците :).А да те питам самолетите ТУп до кой век ще си останат забранени по летищата в белия свят ?
282
2
 
5
 
! Отговори
до 327 преди 11 години
Как първи в Азия?!?!Та в Азия са Япония,Ю.Корея,Китай най-вече,Индия!
281
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само искам да напомня на другарите-*** ***, че цифром 12 ( дванадесет) американски аргонавта са стъпвали на Луната. А *** са на кота 0 и така и ще си остане Или всичките 12 са снимали в студио Интересно блядския пиандур Гагюрин къде се е снимал, щото пък за него изобщо няма доказателства, че е летял някъде, освен в клозета си на двора може би
280
7
 
5
 
! Отговори
До 320 преди 11 години
Не знам кой от кого копира, но Ф22 не постига дори ТТД на СУ 39, който е поколение 4+, и още по-лошо никой не ще да го купи - дори и американската армия, ами обявиха, че започват разработка на нов самолет 5-то поколение. Пък руския Т-50 не съм чувал да е пушил , но със сигурност знам,че индийците освен ,че участват в проекта с компоненти, са заявили на руснаците 50 броя - още преди да е пуснат серийно...
279
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците спират "космическата надпревара" просто защото е безмислена вече, и 120 пъти да кацнат на Луната, какво от това? Харчат се безмислени пари. А може да е станало и по молба на руснаците, да спрат вече тази гавра с лунните мисии срещу обещание да започнат перестройка. 1980 има олимпиада в Москва, после започва отваряне към търговия докато се стигне до перестройката. Горе-долу космическата надпревара доказа, че германските инженери работят по-добре в свободен свят, а не в диктатура на простаци и СССР капитулира още тогава.
278
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека всички се поклоним пред тоя велик човек Нормално е русофилите да се съмняват....те изгубиха всичко...икономически, финансово, космически, военно, кулурно.....аве всичко, кое може да се изгуби Другари, ние от Сев. Америка все пак ви отдаваме заслуженото......вие сте първи в Азия И това е нещо.....нищо че сте последни в белия свят И на Луната ще кацнете.....3028 година, когато вече ще има Лунен Ню Йорк и Торонто Но вие си кацнете.....няма да ви ритаме пак както 85г ви рита Рейгън Вече ви съжеляваме
277
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
320 какъв буран бе човек, те един фиат се опитват да копират с ладата вече 40 години и всяко следващо копие е по лошо от предното. Кръстили си самолета СУПЕРджет ама СУПЕР се пльосна в една планина барабар с вип гостите на които го представяха типично по руски де. Един глонас правят 30 години след американската версия.За самолета пето поколение до там докараха, че Индия да им прави електрониката. А нефта и газа им го вади бритиш петролиум.Велика държава ама според вестник Дума хаха
276
2
 
4
 
! Отговори
АЛО ЧИФУТАААА!!! преди 11 години
302.НАЙ-ДОБРИЯТ ХИРУРГ В СВЕТА БИЛ ЕВРЕИН? В НЮ йОРК. АМИ ТИ ЕВРЕИН ЛИ СИ ВЕ? ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО ЗАЩО ГИ ХВАЛИШ ТОЛКОВА МНОГО ЯНКИТЕ. КАТО СИ ЕВРЕИН ПОНЕ СИ ПРИЗНАЙ,НЕ НИ БАЛАМОСВАЙ ЦЯЛ ДЕН ТУК!