Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната

Той беше командир на американския космически кораб "Аполо 11"
26 авг 2012 09:22, Елка Василева
398
Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната
Нийл Армстронг малко след разходката си на Луната. Снимка: Reuters

Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг - почина на 82-годишна възраст.

Армстронг претърпя по-рано този месец операция за поставяне на байпас на сърцето. Причина за смъртта му са били настъпилите след операцията усложнения, съобщиха близките на астронавта.

Като командир на американския космически кораб "Аполо 11" на 20 юли 1969 г. той стана първият човек, стъпил на Луната.

Нийл Армстронг ще остане в историята с първите си думи, произнесени, след като стъпил на лунната повърхност: "Това е една  малка крачка за човек и огромен скок за човечеството".

Космическата експедиция на "Аполо 11" до Луната съвпадна с апогея на надпреварата в космическите изследвания между САЩ и бившия СССР, посочва Асошиейтед прес. Армстронг използва безценни секунди от лунната си разходка, за да остави на Луната вимпел в памет на загиналите до този момент американски астронавти и руски космонавти.

Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на "Аполо 11" прекараха общо 3 часа на лунната повърхност. Задачата им бе да съберат проби, да извършат някои експерименти и да направят снимки.
 
"Гледката беше уникална, тя надхвърляше всичко, което бях видял преди това", заяви Армстронг в едно от интервютата си, посочва АП.

Лунната разходка, според АП, беляза победата на САЩ в космическата надпревара по време на Студената война. Тази надпревара започна на 4 октомври 1957 г., когато СССР изведе в околоземна орбита първия в света изкуствен спътник на Земята.

През 2009 г., по случай 40-годишнината от първия полет на човек до Луната, Армстронг нарече надпреварата в космическите изследвания "мирно състезание между САЩ и СССР, което позволи и на двете страни да поемат по магистралата на науката, познанието и научните изследвания".

Година по-късно Нийл Армстронг изрази загриженост от космическата политика на администрацията на Барак Обама, която според него е прехвърлила ударението към частната инициатива в овладяването на космоса. В изявление пред Конгреса на САЩ Армстронг изтъкна, че се отнася "със значителни резерви" към новата космическа политика на САЩ.

Между първата лунна мисия през 1969 г. и последната през 1972 г. на повърхността на земния спътник стъпиха общо 12 американски астронавти.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече Нийл Армстронг "един от най-големите американски герои - не само на нашето време, а на цялата ни история", предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
2
 
4
 
! Отговори
до 370 преди 11 години
Наясно съм, но американците ги ползваха 30 години. А защо руснаците построиха два Бурана ине свършиха една троха работа с тях? Това от много акъл ли е?
314
3
 
3
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
ДО 368 ***:Основната ракета носител на Русия - Протон 5 извежда в ниска земна орбита 22 тона,точно колкото и совалката, но на геостационарна совалката извежда до 5 тона, а Протон 6 тона, при цена на совалката 7000 дол./кг, а на Протон - 1300 дол./кг. Освен всичко друго совалката много рядко достига максималната си товароносимост,поради трудноста от балансиране на товари с различна конфигурация,докато Протоните всеки път си извеждат по 20-22 т в орбита.Чети неграмотнико преди да се осе-еш
313
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да го прости и упокои!
312
4
 
3
 
! Отговори
vasko преди 11 години
abe hubav chovek shte da e bill i dobar po dusha nai0veroiatno,samo deto ne e stapal na lunata a v studioto na 20 sentury fox
311
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
358 личи си че си толкова ***, че даже не четеш казах обемисти, а не тежки, разликата е съществена, но познанията ти по физика за на ниво детска градина, което е нормално за *** руски ***.Факания това което совалките направиха Русия не може да направи не само защото нямат подходящ кораб. Всъшност совалките от музеите ще изкарат пари колкото цялата мизерна руска програма, която освен да качва водка и кисели краставици до МКС друго не правят.
310
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почивай в мир велики герой!
309
4
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Както виждам американизираните *** и нощем не спят - сигурно им плащат извънредни...Та по въпроса за совалката - по *** идея в света на космонавтиката едва ли е раждана - дори и от икономическа гледна точка - един килограм полезен товар на совалката струва 7000 долара, а килограм полезен товар на Союз - 1300 долара, както се вижда с просто око идеята е ПЕТ пъти по ***...Ама им трябваха 20 години да го разберат ...
308
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
357. чИти се пише с Е, чЕти! Неграмотни младежо!
307
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
102 чИти се пише с Е, чЕти! Неграмотни младежо!
306
1
 
5
 
! Отговори
Толик преди 11 години
Бог да го прости! Сега още веднъж ще види този наш свят отгоре, от мястото на Незалязващата Светлина...
305
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
357 Кой ти наби в главата тези глупости ве *** и Пульо? Че големи товари без совалка не могат да се извеждат? Че колко носи една совалка? 20 тона полезен товар. А колко тона тежат примерно Скайлаб,Аполо и Мир? Че каква е ползата всеки път когато се изстрелват модули по 10-20 тона да се извежда заедно с тях и 100-тонната совалка? Още от началото това беше една безумна идея! Но тя си имаше логика заради атомните бомби които янките искаха да извеждат и връщат на земята със совалката
304
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да сраяняваш мир с мкс си е доста малоумно :), само един от модулите на мкс е колкото мир Просто някои от модулите (повечето) бяха толкова обемисти, че освен совалка нищо друго не можеше да ги изведе в открития космос. Совалките и много други неща свършиха освен построяването на мкс, неща които руснаците няма с какво да свършат дори да можеха.Дано сам да се сетиш каква е връзката совалка станция. Малко чити русофилистичен чифуте и тогава се прави на знаещ
303
4
 
4
 
! Отговори
:)) преди 11 години
Защо трябва да се строи със совалки ли? За да се докаже, че *** са 9 (девет) пъти по-***, затова. Което и стана.
302
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
354 И защо трябва със совалки да се строи една станция? Руската станция Мир със совалки ли беше построена? Сателитите на орбита сега със совалки ли ги извеждат в космоса? Каква е логическата връзка совалка-станция? Значи преди совалките нямаше космически станции,така ли? И занапред като няма совалки вече никога няма да има нова космическа станция? Руснаците със совалки ли изведоха в космоса своите модули от МКС?
301
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, де, ама совалката, с която построиха 90% от станцията си е 100% американска, нали? Казвам 90%, защото от останалите неамерикански 30% по-голямата част е качена със совалки. Така че ако се съмнявате в кацането на Луната, не се съмнявайте, че *** са 90% по *** от американците... значи точно девет пъти по-*** ако трябва да бъдем точни. За малко да закръглят на кръгло десет...
300
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да 352, *** 349 определено е мноого зле
299
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
349 малоумния *** си точно ти! Чия собственост е,това няма никакво значение. Има си пазар,продава се и купува се. Имаш пари,купуваш си презокеански кораб,самолет Конкорд или кораб Аполо. Това,че имаш дял в тях не значи че ти си ги произвел и имаш тия знания и технология за да ги произведеш. Най-накрая загря ли олигофрене или още 1 час да ти обяснявам?
298
5
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
стъпвал е колкото и аз...поне на предсмъртното легло да се беше признал ...то 69 копютрите са били по големи орт совалките.
297
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
349 ти като крепостен селянин явно и спец по картофите и хамбургерите, но човека ти казва чия собственост е, а не кой я е направил, ама ти не искаш да четеш щото във вестник дума не пишат така сложно, а в телеграфен вид ти дават това което да заучиш. Аман от *** ***. Да не говорим, че мкс бе изграждана точно благодарение на совалките.
296
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
348 А ти си изключително *** и *** за да вденеш някои елементарни неща. Има пазарна икономика и можеш да си купиш всичко. Не е необходимо дядо ти с цървулите да е копал картофи за да си пържиш чипс. Можеш да ги купиш от цял свят. Това,че си платил и са 100 % твоя собственост не значи,че ти си ги произвел и че изобщо си имаш на хабер как се садят картофи. Може нещо да не знаеш как се прави и да платиш и си го купиш. И да бъде твое 50 % ,70 % или 100 %