Трафик на хора на Острова - за домашни роби и донори на органи

31% от жертвите на трафика на хора се използват за сексуална експлоатация
26 авг 2012 10:30, Елка Василева
36
Трафик на хора на Острова - за домашни роби и донори на органи
2077 са били жертвите на трафик на хора миналата година във Великобритания.Снимка: архив, Reuters

Миналата година във Великобритания са били идентифицирани 2077 души, които са били жертва на трафиканти на хора, пише вестник "Гардиън", като се позовава на доклада за 2011 г. на британския Център за проучване на трафика на хора.

Малко под една трета - 31 на сто - от жертвите на трафика на хора във Великобритания се използват за сексуална експлоатация.

Единадесет на сто от жертвите на трафикантите стават домашни роби, 1 на сто се използват като донори на органи, 17 на сто се използват за престъпни деяния, 22 на сто са подложени на жестока трудова експлоатация, посочва вестникът. Най-малко пет на сто от хората, жертви на трафиканти, са подложени на повече от един вид експлоатация, а при 13 на сто от случаите причините са неизвестни.

Докладът е изготвен въз основа на информация, предоставена от полицията, от службите за борба с организираната престъпност, гранична полиция и други организации. На почти всички жертви се обявява, че дължат до 70 000 лири за пътни разноски. "След това хората са принудени да се оставят да бъдат експлоатирани, докато изплатят дълга си. В много от случаите дългът непрекъснато се увеличава заради фиктивни разходи за храна, настаняване, които не се покриват от ниските заплати. С това жертвите на практика се превръщат в роби", се посочва в цитирания от "Гардиън" доклад.

"За пръв път две от жертвите съобщиха, че са били вкарани нелегално в страната с цел от тях да бъдат взети органи за трансплантация", посочват авторите на доклада. Нелегалната търговия с органи за трансплантация е доминирана от високото търсене на бъбреци, които при това могат да бъдат отстранени оперативно без особена опасност за донора, се казва в доклада.

 "От години ние изнасяме факти, че трафикантите вкарват нелегално хора, които се използват за принудителен труд в земеделието, строителството и хранителната промишленост", е заявила Клара Скриванкова, координатор на международна програма за борба срещу трафика на хора с цел използването им за принудителен труд. "Правоприлагащите органи трябва да активизират усилията си да вкарат в затвора онези, които печелят от принудителния труд на жертвите им, и да гарантират на всички жертви, че хората, които ги експлоатират, ще бъдат изправени пред съда",е подчертала Скриванкова.

Страните, чиито граждани най-често стават жертви на трафика на хора, са Румъния, Чехия, Словакия, Полша и Нигерия.

Жертви на трафика на хора във Великобритания миналата година  са били и 99 британци, посочват авторите на доклада. От тях близо 80 на сто са били момичета, предлагани за сексуална експлоатация.

 "Гардиън" оспорва някои от данните, съдържащи се в доклада. Според данните, които издателството "Обзървър", собственик на "Гардиън", започва да събира през 2009 г., за три години - до март 2012 г. - във Великобритания са вкарани от трафиканти общо 2445 души., от които 1566 са били жени, 596 - мъже, а останалите са били деца. Сред жертвите на трафика е имало 431 нигерийци, 255 виетнамци и 224 китайци. Националността на останалите близо 1500 души не се уточнява.

Според Юропол, пише "Гардиън", нигерийските организирани престъпни групи създават най-сериозни проблеми за правоохранителните органи в Европа от гледна точка на трафика на хора. "Вносът" на деца от Виетнам е сред основните тенденции, които са били установени в трафика на хора през 2010 г. Повечето от тези деца са били принудени да работят във ферми за канабис, останалите са били предлагани за секс или са били използвани в различни престъпни схеми, в това число за продажба на пиратски дискове и незаконно проникване в домове.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахаххаха-в Англия---не може да бъде...там е рай...!!!
8
3
 
18
 
! Отговори
Aлов преди 11 години
Да им изпращаме тогава влаковете с донори и роби от Столипиново и Факултето.
7
3
 
10
 
! Отговори
darinasto преди 11 години
Това "острова" да не е някое европейско шенгенско гето?!?!
6
2
 
6
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
ZA DA IMA TRAFIK IMA NUJDA OT NEGO ,NQKOI SI PLA6TA ZA TOVA .SLOJNA TEMA E NE SA VINOVNI SAMO BEDNITE STRANI , VIJDA SE, 4E IMA TARSENE NA ORGANI ,PROSTITUCIQ I ROBI O6TE PO ZLE.NQKOI PLA6TA QKO I EDVA LI BORBATA E TOLKOVA USPE6NA NA MAGLQVIQ ALBION 6TOM VSI4KO PRODALJAVA. KOETO NE SE KUPUVA S PARI SE KUPUVA S MNOGO PARI TOVA E.
5
2
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Да. И за това техните служби за борба с организираната престъпност работят против трафикантите на хора за разлика от нашите БОП-аджии, които отчитат дейност като арестуват тревоманчета или разни *** за пиратство. В същото време шефовете им си получават пачките да не закачат трафикантите. Ако някой от тарторите не се отчете, му спретват някоя анцийка, дори я показват по телевизиите за назидание на останалите.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
първо,научи се да пишеш с БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА!!!Тука не става въпрос за демокрация,а за най-елементарни за едно УЖ НАПРЕДНАЛО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО,човешки взаимоотношение.Кланянето,обаче,на бог МОМОН /еврейски/и на образа му,ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ,*** хората,а ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА,ги превърна в зверове,душевно пусти хора.Нищо хубаво не е дошло от тази малка народностна група,освен БЕДСТВИЕ,ХИЩНИЧЕСТВО,БЕЗДУШИЕ....
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аре стига простотии!Пък у наше село вадим картофите с тротил и чакаме с вилиците по масите да паднат изпържени........
2
7
 
15
 
! Отговори
do1 преди 11 години
Не , най - големите демократи са в Сибир ...
1
4
 
32
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Tezi ot Ostrova ne biaha li edni ot nai-golemite radeteli na Demokraciata