САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.

Делът на Съединените щати в общия пазар надвишава три четвърти
Обновена: 27 авг 2012 15:52 | 27 авг 2012 15:30, Елка Василева
122
САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.
САЩ са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 млрд. долара през 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 милиарда долара през 2011 г., когато глобалният оръжеен пазар е възлязъл на 85,3 млрд. долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки доклад, изготвен за Конгреса.

С тези продажби делът на САЩ в глобалния оръжеен пазар надвишава три четвърти. Втора е Русия с далеч по-малката сума от 4,8 милиарда долара.

Американските оръжейни продажби са се увеличили през 2011 г. повече от три пъти в сравнение с 2010 г., когато са били 21,4 милиарда долара. Сумата за 2011 е най-голямата за една година за цялата история на американския оръжеен износ.

Предишният пик е бил през финансовата 2009 г. - 31 милиарда долара.

Икономическият спад в света като цяло е намалил продажбите на оръжие през последните години. Но растящото напрежение с Иран кара някои държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - да купуват американски оръжия в рекордни количества, пише "Ню Йорк таймс".

Тези държави нямат общи граници с Иран. Те купуват скъпи бойни самолети и най-модерни ракетни отбранителни системи, посочва вестникът.

Годишният доклад за търговията с оръжие е съставен от непартийната Конгресна служба за изследвания, която е отдел към Библиотеката на Конгреса. Авторите Ричард Гримет и Пол Кер внесоха в петък в Конгреса доклада, смятан за най-подробно обобщение на некласифицирани данни за този пазар, достъпни за обществото.

Саудитска Арабия е купила 84 най-модерни изтребителя F-15, различни ракети и боеприпаси и е модернизирала 70 от досегашните изтребители F-15 в бойната си авиация. Освен това САЩ са продали на Саудитска Арабия десетки хеликоптери "Апачи" и "Блек Хок". Общо Саудитска Арабия е купила американски оръжия и бойна
техника за 33,4 милиарда долара, сочат данните в доклада.

Обединените арабски емирства са купили противоракетен щит за 3,49 милиарда долара и 16 хеликоптера "Шинук" за близо 1 милиард долара.

В глобалната търговия с оръжие делът на развиващите се страни е 71,5 милиарда долара, от които 56,3 милиарда са платени за американски оръжия.

Един от приоритетите на политиката на Съединените щати е да сътрудничат с арабските си съюзници в Персийския залив, за да изградят заедно регионален противоракетен щит, който да пази градовете, петролните рафинерии, петролопроловодите и военните бази от евентуално иранско нападение. Това включва разполагане на радари, които да увеличат обсега на системите за ранно предупреждение в Персийския залив, въвеждане на системи за командване, контрол и комуникация, които да обменят информация с новите ракетни прехващачи, продавани на отделните страни.

Противоракетният щит в Персийския залив се гради не на многостранна, а на двустранна основа - за всяка продажба на тези модерни и скъпи оръжия се водят двустранни преговори със САЩ, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИТЕ сме алчни злобни и завистливи. Я не сакам на мен да ми е добре сакам на Вуте да му е зле. Пълно е със злоба и завист във форумите.За жалкото ни състояние са виновни американците, евреите,турците, гърците и дори марсианците само не и НИЕ. Пълно е със \"специалисти\" по икономика, политика,спорт а сме до гуша в мизерия. Вестниците са пълни с новини за криминални престъпления избиваме се като *** но виж да даваме акъл сме световни шампиони.
84
4
 
17
 
! Отговори
каво ще стане преди 11 години
урода наречен USA ще бъде затрит от северо източните сили
83
1
 
8
 
! Отговори
до 88 от славянин преди 11 години
Само че Чернобил беше инцидент, а не СЪЗНАТЕЛНО действие за отравяне на земята - толкова ли си ***, че не можеш да направиш разлика между инцидент и съзнателно действие!?
82
3
 
18
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Законът е много ***: ''ЗЛОТО нe може да живее без насилие''! А насилието е във всяка сфера на американския начин на живот - вижте какво натрапва на цял свят тяхната ''култура'' - агресия и насилие във всевъзможни явни и скрити форми!
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
половината от тея пари са от Макдоналдс, КФС и Бъргър Кинг - там е само ГМО , холестерол, наситени мазнини,транс мазнини и прочие- тва ако не е оръжие против човечеството- не знам какво е! Верно че само *** и *** се тъпчат с това ама си е убийство! Тука покрай рекламата и гъзарията успяха да се задържат повече от нужното- време е да ги бойко-тирате
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - а бе , тарикат, можеш ли да ми кажеш ,ако американчити не инудваха арабите да им куруват оръжиятя ,ако не ги респектират перманентно кво ше стане ?кво ше стане като тия *** дъжат 80% от добива на петрол! може ли добричката ти кратуна да си представи?
79
8
 
8
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Като правят най-качествено оръжие, съответно ще имат и най-голями продажби.
78
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛАВЯНИН А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ДЪЖДА С РАДИЯЦИЯ КОИТО СЕ ИЗЛЯ НАД БЪЛГАРИЯ СЛЕД ЧЕРНОБИЛ?? ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО БЪЛГАРИ УМИРАТ ОТ РАК ВСЯКА ГОДИНА?? ИЛИ КАТО ВСЕКИ РУСОФИЛ ЗА ТЕБ Е ПО ВАЖНО ЖЕРТВИТЕ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НАКРАЯ НА СВЕТА ОТКОЛКОТО БОЛНИТЕ ОТ РАК В СОБСТВЕННАТА СИ ДЪРЖАВА??
77
2
 
7
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
DAITE INFORMAZIQ I ZA BALGARIQ !!! NEZABAVNO !!! ZA KOLKO MLD E IZNESENO I OT KOI FIRMI ???
76
4
 
16
 
! Отговори
славянин преди 11 години
''По време на войната срещу Ирак през 1991 г. САЩ изразходваха около 300 тона обеднен уран във вид на 14 000 противотанкови снаряди. На замърсените с уран иракски територии 3-4 пъти се увеличават случаите на преждевременно раждане, вродени дефекти и ракови заболявания. В семействата на воювалите американски войници над 60% от децата са с вродени нарушения - отсъствие на очи, уши, срастване на пръстите''.
75
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХ МНОГО МИ Е ДРАГО КОГАТО СЕ СЕТЯ КАК АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ НАДЯВАХА ДА ПОБЕДЯТ В ВИЕТНАМ А НАКРАЯ ХРАБРИТЕ ВИЕТНАМЦИ ИМ НАРИТАХА НАГЛИТЕ КРАТУНИ И СИ ГИ ПРАТИХА ВКЪЩИ.... МИ ИСТИНАТА Е ЧЕ ВИЕТНАМЦИТЕ ТОГАВА ПОКАЗАХА ГОЛЯМ НАЦИОНАЛЕН ДУХ И СПАСИХА СТРАНАТА СИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ.... ИСКРЕННО СЕ ВЪЗХИЩАВАМ НА ТАКИВА СМЕЛИ НАЦИЙ!!! ДА НО ЯВНО АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА СИ ВЗЕЛИ ПОУКА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ БУТАТ МУЦУНИТЕ КЪДЕТО НЕ ТРЯБВА......
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво тиква не ставаш за *** а за фенер да светиш в тъмното на тия слепци
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
факче направи си справка колко еБВП на Сърбия и колко нашия и кой пазар е по голям и платежоспособен , макар и в криза този на ЕС с 580 млн народ и 15 млрд БВП или този на Русия със 140 млн. народ и 1.5 млрд. БВП
72
2
 
8
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
И аз да кажа една умна мисъл (ще ми е единствената)Мирът се постига с оръжие, а война се започва с думи
71
7
 
20
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Световният ''миротворец, демократ и хуманист'' продава 75% от оръжията в света!? Само безнадеждно и неизлечимо психически болен и дебилен човек може да вярва, че САЩ са световни ''миротворци, демократи и хуманисти''!
70
6
 
16
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
До 78:Може и да им взеха Косово, може и да ги бомбардираха американските диваци, ама икономически сърбите са поне пет пъти по-добре от нас - защото никога не се скараха с Русия , коята им е най-големия пазар и икономически партньор,пък наште управници от 23 год. насам ,само за едно американско потупване по рамото те продават с парцалите.Че те комунистите едно време се държаха по-достойно със СССР , отколкото сегашните продажници - остана ли нещо в държавата което не е изтъргувано или подарено.
69
11
 
2
 
! Отговори
до 777 преди 11 години
>>> Да, с нищо не сме по-добри от американците. Даже сме много, много по-глупави от тях.>>> Те поискаха нашите пазари и ние им казахме "заповядайте".>>> Сега те от там изкарват пари, а ние се молим на всекиго да ми даде къшей хляб.Абе човеко, а вместо "заповядайте" какво да им кажем? Нали ще ни смажат като *** бе. Това да не ти е монополи, където почвате равни? Ето сърбите - бунтуваха се, убиваха, ама в края на краищата им взеха Косово, нали?
68
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-добър вятър от този!Палете!ГЕРБ трябва да изчезне!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
67
4
 
19
 
! Отговори
До 67 преди 11 години
*** си ти, защото си неосведомен и от идеологическата мъгла и омраза и мандри в главата ти, ни приемаш, ни предаваш. За да си щастлив- повтаряй си денонощно: " Не е вярно, че Б-я получаваше 3 млрд. от военен износ, че Б-я беше на 25 място по жизнен стандарт, според ООН преди 1989 г." Пиши протестни писма до западните икономисти, според които, за да достигне България равнището си на развитие от 1989 г., ще и трябват 100 години. Но сега, след Борисов и Дянков сигурно и 200 няма да стигнат.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или сега палите и сменяме пожарникаря или чакаме цяла зима мизерия!Палете!ГОСПОД ДАДЕ ВЯТЪР ЗА ДА (СБЪРКАМЕ) БЕЗ ДА ИСКАМЕ!Смърт за Бойко и неговата мутренска шайка дето пусна всички от ВИС и не осъди крадците а ни обеща!