САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.

Делът на Съединените щати в общия пазар надвишава три четвърти
Обновена: 27 авг 2012 15:52 | 27 авг 2012 15:30, Елка Василева
122
САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.
САЩ са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 млрд. долара през 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 милиарда долара през 2011 г., когато глобалният оръжеен пазар е възлязъл на 85,3 млрд. долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки доклад, изготвен за Конгреса.

С тези продажби делът на САЩ в глобалния оръжеен пазар надвишава три четвърти. Втора е Русия с далеч по-малката сума от 4,8 милиарда долара.

Американските оръжейни продажби са се увеличили през 2011 г. повече от три пъти в сравнение с 2010 г., когато са били 21,4 милиарда долара. Сумата за 2011 е най-голямата за една година за цялата история на американския оръжеен износ.

Предишният пик е бил през финансовата 2009 г. - 31 милиарда долара.

Икономическият спад в света като цяло е намалил продажбите на оръжие през последните години. Но растящото напрежение с Иран кара някои държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - да купуват американски оръжия в рекордни количества, пише "Ню Йорк таймс".

Тези държави нямат общи граници с Иран. Те купуват скъпи бойни самолети и най-модерни ракетни отбранителни системи, посочва вестникът.

Годишният доклад за търговията с оръжие е съставен от непартийната Конгресна служба за изследвания, която е отдел към Библиотеката на Конгреса. Авторите Ричард Гримет и Пол Кер внесоха в петък в Конгреса доклада, смятан за най-подробно обобщение на некласифицирани данни за този пазар, достъпни за обществото.

Саудитска Арабия е купила 84 най-модерни изтребителя F-15, различни ракети и боеприпаси и е модернизирала 70 от досегашните изтребители F-15 в бойната си авиация. Освен това САЩ са продали на Саудитска Арабия десетки хеликоптери "Апачи" и "Блек Хок". Общо Саудитска Арабия е купила американски оръжия и бойна
техника за 33,4 милиарда долара, сочат данните в доклада.

Обединените арабски емирства са купили противоракетен щит за 3,49 милиарда долара и 16 хеликоптера "Шинук" за близо 1 милиард долара.

В глобалната търговия с оръжие делът на развиващите се страни е 71,5 милиарда долара, от които 56,3 милиарда са платени за американски оръжия.

Един от приоритетите на политиката на Съединените щати е да сътрудничат с арабските си съюзници в Персийския залив, за да изградят заедно регионален противоракетен щит, който да пази градовете, петролните рафинерии, петролопроловодите и военните бази от евентуално иранско нападение. Това включва разполагане на радари, които да увеличат обсега на системите за ранно предупреждение в Персийския залив, въвеждане на системи за командване, контрол и комуникация, които да обменят информация с новите ракетни прехващачи, продавани на отделните страни.

Противоракетният щит в Персийския залив се гради не на многостранна, а на двустранна основа - за всяка продажба на тези модерни и скъпи оръжия се водят двустранни преговори със САЩ, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каква е тази платена статия ? F 15 cега пък кога е бил най модерен истребител се питам ? ей скапани USA *** писна ми от вас скапаняци ***
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Палете !Господ ви го дава!Изгонете мутрата с неговите похвати!България ще я има и без Бойко!
63
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големи *** има тук!Щом не използвате природата да запалите сега когато духа вятъра на промяната,никога няма да се оправи България!НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!
62
2
 
32
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
ДО 67:Има ли значение кво сме продавали ,***? И пиратки да са били , сме стигали до 2,4 млрд.долара и 6-то място в света по износ на военна продукция. А сега изнасяме най-вече *** и прислужници като тебе..
61
2
 
25
 
! Отговори
Чехия има интереси преди 11 години
Чехите печелят не защото са "лоялни" съюзници,а защото са НЕЛОЯЛНИ към чужди интереси и гледат само собствения. Чехия дълго време не подписваше Лисабонския договор, без който не може да функционира ЕС, защото чехите не бяха убедени,че не им се накърняват интересите, даже нашата *** Б.Б., която заяви:"Правя каквото ми наредят от Вашингтон и Брюксел" недоволстваше срещу Чехия: "Тези до кога ще ни разиграват" Вацлав Клаус често се изказва срещу диктата на големите страни-членки и е евроскептик
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей едно време имахме кмет на София хидроинженер беше завършил и ни наложи воден режим този ***!Палете бе хора !Ако искате пожарникаря да не е на власт палете думи в Интернет!Там духа сега!Дали там духа а???????????????????Дали без да иска някой не изпуска фас някъде?????
59
9
 
6
 
! Отговори
Съпротивата преди 11 години
Палете бе хора !Ако искате пожарникаря да не е на власт палете думи в Интернет!Там духа сега!Дали там духа а???????????????????Дали без да иска някой не изпуска фас някъде?????
58
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това, което произвеждахме беше конкурентно и печелившо------------------- И какво толкова си произвеждал, бе ***? Леки оръжия и едно МТЛБ допотопно. Айде недей ме разсмива. Това са оръжия за хайдутлук, а не за сериозна война. Стават да обереш мандра, да...
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Западната шайка бесни песове се приготвя за война и от там и тези нормални суми за уж люлката на мира ... Има някои толкова жалки държави, че в слугуването си на хамеринаците се набутват с такива *** на по 30 години :D Но получават потупване по рамото !!!
56
3
 
35
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Добре споменаваш за Филип Димитров и как този хомосексуалист разби всичките ни пазари в Арабския свят. А 1998 Иван Костов се изпъчи като *** и заяви "Можем и без Руските пазари". И всички производители които изнасяха за Русия, например консервните комбинати, директно умряха. Хайде още една вълна безработни и още изгубени пазари.Седерастията беше краткотрайно заболяване но с много тежки за България последици.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На некой да му дреме колко оръжие са продали САЩ?А да на няколко души в държавата!А някой запитвал ли се е дали духа вятър на промяната в момента?Дали един хвърлен фас на много места не би бил по-реален от проучването на МБМД?
54
2
 
24
 
! Отговори
дядо мраз преди 11 години
Миролюбива нация. Да не съм ви чул да плюете по "стожера" на световният мир, САЩ. Млък, млък. Вижте, Руснаците са кофти хора, продават едни хеликоптери и оръжия на сирия, като цяло печалбите им са огромни, 4.8 млрд долара, те за това не искат Башар Ашар да се оттегли. От друга страна Американците - миролюиви, някакви ракетки и самолетчета за скромната сума от 66 млрд долара, то това за превантивни цели. Щото утре може и в Саудитска Арабия или Катар да избухне нещо, нали трябва режима да се защит
53
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Филип Димитров ви бил виновен! Ами като не може на Сирия и Иран, продавайте на Саудитска Арабия? Там защо не продавате? На Сирия и Иран и Щатите не продават, от какви пазари са ви изместили?
52
2
 
11
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
А ние продаваме пиратки за Нова Година на децата в Африка
51
4
 
28
 
! Отговори
ххх преди 11 години
до 39Войната беше спечелна от съветските хора (22млн, убити) и съветското оръжие изминало на 2500км. в жестоки битки.А американското оръжие мина 500км. и то когато Хитлер вече беше на колене пред руснаците
50
0
 
15
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
То и на Наполеон и на Хитлер тъй им се струваше
49
0
 
8
 
! Отговори
Нещо май има грешка! преди 11 години
Руският износ на военна продукция e достигнал рекордните 13.2 млрд. долара през миналата година при планирани 11.6 млрд., съобщиха руските медии. Над половината от обема за миналата година се дължи на експорта за военно въздушните сили, около четвърт за сухопътните сили, 11% за военно-морските сили и 10 на сто за пртотивовъздушната отбрана.Въпреки добрата година за военния комплекс на Русия страната видимо изостава от САЩ, които са сключили сделки за 34.8 млрд. долара.През тази година Москва ще достави около 50 изтребителя Су-30 различни модификации, от които около 30 ще са за Индия, по 8 ще получат ВВС на Виетнам и Алжир. Освен това Русия ще модернизира и около 15-20 индийски Су-30МКИ. Като самолетите и въртолетите са сред основните единици, от които Москва печели.Пред руски журналисти шефът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Михаил Дмитриев, каза че 88% от експорта са на готова продукция, останалите идват от лизинг, продажбата на лицензии и консултации. Доставки е имало за 57 държави, а най-големите обемите са били за страни като Индия, Алжир, Китай, Венецуела, Виетнам и Сирия.Сред неуспешните сделки е загубата на търга за 126 изтребителя за Индия, спечелен от френската Rafale. Като основна причина според Дмитриев е фактът, че МиГ-35, който е приет на въоръжение в Русия, все още не се произвежда серийно. Освен това гражданските войни в Либия и Сирия ще ударят сериозно руската военна промишленост, тъй като са сред основните й пазари.Прогнозите за тази година са експортът на военна продукция да бъде за $13.5 млрд. Въпреки това анализатори смятат, че и за тази година планът ще бъде преизпълнен, като очакванията са им за поне 14 млрд. долара приходи от износ. Към Индия ще е насочен над 60% ($7.7 млрд.) от планирания експорт.
48
3
 
30
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
ДО 39: Да,да и виетнамската война беше" спечелена "с американски оръжия-виетконгците имаха и Б 52 и Фантоми и *** и диоксин и танкове и ракети..Само с по един гол калашник в ръка ви разказаха играта виетнамците.Никога в човешката история толкова многобройна и богата държава не се е изправяла срещу толкова малък и беден народ..И не е претърпявала по позорно поражение.Няма да ви спасят модерните оръжия-щото вие сте герои само срещу тия дето не могат да ви отвърнат - иначе бягате като кучета..
47
2
 
14
 
! Отговори
Само у нас минава преди 11 години
Не е вярно, че сме нямали конкурентна военна продукция- това, което произвеждахме беше конкурентно и печелившо- по цени от преди 1989 г. - износ годишно около 3 млрд. от ВПК на Б-я. Но Филип Димитров се качи на Голанските възвишения(друг чужд премиер не го е правил, защото с това признава анексирането им) и заяви:"България няма да продава оръжие на терористи- имайки предвид арабите) САЩ поискаха и от Чехия и др. да спрат военното си производство, но номерът там не мина.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхът да не се гаврят с тебе, се нарича чест.