Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи

Причината е скандалът с помилвания от Баку войник, убил арменски колега
Обновена: 3 сеп 2012 19:44 | 3 сеп 2012 19:43, Елка Василева
161
Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи
Протестиращи изгориха унгарското знаме пред унгарското консулство в Ереван. Снимка: Reuters

Армения е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилвания азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 г. в Будапеща, предаде Франс прес.

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян. Неговото изявление беше качено в интернет сайта му.

Още по темата

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си. Това породи гнева на Армения.

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербайджанския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник.

Полемиката беше коментирана и от Белия дом, откъдето беше подчертано, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку.

Европейската комисия призова властите в Азербайджан да не предприемат действия, които биха повишили напрежението в региона. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън, заяви, че комисията е загрижена от новините, свързани с прекъсването на дипломатическите отношения между Азербайджан и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
до 135 преди 11 години
Чакай нали делите света на евреи и гоим.Та кой живот цениШ.
107
0
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 11 години
Много дълга тая крачка,пък и ако видим ръководството на младотурците,малко ме съмнява,да вземем например едно от многото имена-еврейския масон Емануил Карасо ефенди,връзките с болшевиките в Русия и прочие,много мръсотия ще изплува.
106
5
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
//Мирни активисти се опитаха да пробият блокадата на концлагера Газа в Палистина//Ние ценим човешкият живот, реално по време на операцията в |Южен Ливан жертви сред мирнто население отказаха Израел да приключи с Хамас, за жалост това е единствената причина Хамас да продължава да съществува. Реално ако не ценяхме живота на мирното население с хамас може да се приключи за едно седмица.
105
2
 
8
 
! Отговори
Ароон преди 11 години
Нина - ти израелка ли си или еврейка.
104
8
 
5
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Израел е на крачка да го признае, но виж България го отрича тотално. Реално българия си отича и турското робство, така че нещата при вас са интересни/парадоксални/, както винаги.
103
1
 
7
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
А израел признава ли го,нали си по ционистка пропаганда.
102
11
 
16
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Този сайт не се зарежда, но геноцидът над арменският народ е исторически факт.
101
0
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Мирни активисти се опитаха да пробият блокадата на концлагера Газа в Палистина,окупирана от ционистки режим нарекъл се"Израел"-кавичките се използуват от евреи ,които твърдят,че ционизмът не представлява еврейството и религията им,а са крадци на палестинските земи и библейското име Израел,нямащо нищо общо с ционизма и с теб например.
100
4
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
/интелигенция стояща зад националното преди всичко не еврейското./Да ви преведа световната класика от руски, немски и френски и да ви направи такава огромна библиотека малко ли е? Или по-важното е, че е била ционистка..ъъм...сега Азис нека ви преведе той нещо, ама за жалост в *** няма писменост, а да не говори за класически литературни произведения.
99
1
 
16
 
! Отговори
Ароон преди 11 години
ей нино престани да пишеш пропаганди. Ти не си никва еврейка а пропагандиска и си жалко смешна.Ти си от ония организации сектантски искащи да промиват мозъците на хората.
98
8
 
2
 
! Отговори
Нина преди 11 години
И какво слагате минуси на медалите и ордените, знаците и шифрите с вензели на Екатерина Каравелова, такива отличия вашият Азис няма да получи, нито Стоичков и там останалата ви сегашна "интелигенция" може само да си мечтае за такива вензели.
97
9
 
2
 
! Отговори
Нина преди 11 години
/така наречения геноцид /Интересно, а не е ли геноцид?!
96
4
 
4
 
! Отговори
0т 114 преди 11 години
Аз пиша какво съм прочел в арменски сайт който отварям всеки ден а те ми цъкат минуси. Бай ***. Не харесват това което пиша. Абе хора аз не съм бил в Армения не знам какво става там ама чета всеки ден турската версия на сайта защото ме интересуват теми като Нагорни Карабах и така наречения геноцид и ви споделям какво съм прочел в news.am/tur/ ..Магарешки инат имате повечето у форума.
95
4
 
2
 
! Отговори
Нина преди 11 години
//,направи много добре,че се отдръпна от терористичния апартейд.//той беше решил да освобождава т.е. да покорява той палестина ли, така и не можах да им разбера идеята на турците!
94
2
 
4
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Тя ви предеве световната класика, иначе нямаше да се докоснете до нея, а това, че е един от учредителите на Комитета за защита на евреите, говори, че наистина е била умна и мнооого интелигентна жена. Сега кой е БГ интелигенцията? Азис ли))))
93
3
 
2
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Екатерина има следните отличия, сега кой български интелектуалец ще ги има? Носител на орден За човеколюбие Орден За Гражданска заслуга I степен Орден За култура и изкуство - сребърен Възпоменателен кръст За независимостта на България 1908 година Два пъти наградена с медал Червен кръст и много други знаци и шифри с вензели.
92
1
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Много лъжеш Нино но то е типично.Докато Ердоган може сам да падне в трапа ,който копае на Сирия,що се отнася до ционистите окупирали Палестина,направи много добре,че се отдръпна от терористичния апартейд.
91
3
 
5
 
! Отговори
за еврейката Нина преди 11 години
Ха ха ха Нина пак с проеврейската си патетична пропаганда.България и всяка страна има нужда от интелигенция стояща зад националното преди всичко не еврейското.
90
3
 
7
 
! Отговори
Нина преди 11 години
В Армения има руска военно-въздушна база, за нея не се знае много, но доколкото аз съм чувала била със самолети су-27. Самата Армения има малко оръжия, но доста модерни, ПВО се осигурява от омплекси С-300, Круг, Оса и Шилка. Ударната моще е представена от ракета Точка-У, системи за залпов огън "Ураган", БМ-21 Град и WM-80, друго:2С1 .Гвоздика, 2С3 Акация, Штурм-С,
89
2
 
1
 
! Отговори
0т 114 преди 11 години
Някой е нацъкал минус на коментара ми. Информацията която споделям е от арменския сайт нюз.ам който освен на арменски има опция за избор на език и на английски, руски и турски език.