ЕС започна разследване срещу Газпром

Руската компания е заподозряна в ограничаване на конкуренцията
Обновена: 5 сеп 2012 10:15 | 5 сеп 2012 10:15, Елка Василева
40
ЕС започна разследване срещу Газпром
ЕС разследва Газпром за нарушаване на антитръстовото законодателство. Снимка: архив, Reuters

Регулаторните органи на Европейския съюз са започнали разследване срещу руския енергиен гигант Газпром относно това дали компанията е нарушила антитръстовото законодателство в ЕС, като е възпрепятствала конкуренцията на пазарите на газ в Централна и Източна Европа, съобщава „Уорстрийт джърнъл“.

Европейската комисия е обявила, че разглежда три случая на такива практики от страна на руския държавен производител на газ, в това число несправедливо ценообразуване и пазарно сегментиране.

Разследванията, които са били започнати в осем европейски държави, подчертават засилването на трайното напрежение между Брюксел и Москва по отношение на либерализацията на енергийните пазари в Европа.

Комисията подозира Газпром в разделяне на газовите пазари, осуетявайки свободния обмен на газ между страните-членки на ЕС. Руската компания може също така да е предотвратила диверсификация в доставките на горивото и да е налагала несправедливи цени на потребителите си чрез обвързване на цената на газа с тази на петрола.

„Такова поведение, ако бъде установено, може да съставлява ограничаване на конкуренцията и води до по-високи цени и намаляване на сигурността на доставките. В крайна сметка то би навредило на потребителите от ЕС”, се казва в изявлението на ЕК.

„Може би ще има какво да кажем на по-късен етап, но в момента не мога да коментирам”, е заявил говорителят на Газпром Денис Игнатиев.

Руската компания задоволява около 25% от нуждите на Европа от газ, но някои източноевропейски страни като България, Румъния, Полша и Литва са зависими от Газпром в значително по-голяма степен.

ЕС отдавна е обезпокоен от договорите за доставка на Газпром, включително тяхната продължителност, обвързаната с петрола формула за ценообразуване и изискването за минимално усвоено количество, като е убеден, че противоречат на усилията на съюза за създаване на открит и конкурентен пазар на природен газ.

Разследванията идват след инспекции миналата година в компании за природен газ в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, България и Чехия. Сред инспектираните компании са били дъщерни дружества на Газпром, а също така германските E.ON и RWE, австрийската OMV и полската PGNiG.

„Решението за започване на днешното разследване е в резултат от инспекциите през миналия септември”, посочва говорителят на ЕК Антоан Коломбани, като добавя, че разследването е насочено единствено към Газпром.

Тогава руската компания нарече изненадващите инспекции „неочаквани” и обяви, че договорите й за доставка на газ към Европа са в „пълно съответствие” с международното законодателство.

През последните години ЕС прие правила за либерализиране на енергийните си пазари и отварянето им за трансгранични инвестиции извън съюза в опит да понижи цените и да увеличи енергийната сигурност.


Още световни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16 нали се сещаш морски , че тогава в Русия ще избухне революция от къде одват приходите в бюджета , пак се намести гледам , хубаво ли ти е да те ***, почакай малко иде зима , ще ти стане още по хубаво.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Посредническите фирми сега ще започнат да гърмят като бушони.
16
4
 
6
 
! Отговори
морски преди 11 години
Русия да им спре газа на Евросъюза,пък да видим тогава колко големи тарикати са ,ще им омекнат колената за нула време.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 13 горкия ГАЗПРОМ света вода ненапита , толкова ли сте наивни , че смятате че някой от нашите гламавляци може да направи каквото и да е без благословиятя на Москва.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 12 *** Русия и китай са толкова различни ,а да не говорием че Китай има териториални претенций към Русия , които рано или късно ще бъдат предявени ,а и малко да отпуснат китайските граници нали се сещаш какво може да стане със Сибир , от 3 века Русия се стреми към Европа нейното място е в Европа и Евроатлантическия съюз ***.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е виновен ГАЗПРОМ, виновни са посредниците от наши и чужди паразитиращите олигарси, които хем изкупуват евтино и ощетяват продавача, хем оскъпяват газта и ни правят енергийни роби.
12
3
 
5
 
! Отговори
do 9 преди 11 години
Rusiq I kitai,koga napravqt Aziatskiq saiuz togava 6te vidi6 ti kvo 6te stane s Evropeiskiq
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние плащаме най-скъпия газ в Европа и трябва да се почерпим че някой се осмелил да разследва недосегаемите газаджии които купиха доста западноевропейски политици за да ги пазят от такива разследвания.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние Българите трябва да се интересуваме от такива новини защото скоро ще трябва да се подпишем с га3промаджиите за това с какъв процент ще участваме в южен поток.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 7 ти кога си видял равноправно споразумение между България и Русия , а , те ни смятат за нищо , само неграмотните *** у нас понеже не знаят никакъв чужд език и смята че знят руски , а те и него не го знаят изпадат в умиление от скапаните братушки.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 5 ще им запука ако европейския съд ги осъди да заплатят 1 млрд. евро за моноплното си положние , знаеш ли как ще исм запука.
7
1
 
2
 
! Отговори
do4 преди 11 години
tuk ne stava vapros za partii be,tuk stava vapros za razumno satrudni4estvo ako se sporazomeem da ni prodavat po evtino gazta ti pak li 6te iska6 da kopuva6 po skapa ot liubimiq ti Evropeiski saiuz,ti mai si mazoxist
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анонимен,ти с яко ***. Личи си и по правописът ти. Дано фалира тя скапан газпром.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали се сещате на руснаците, които не са от ЕС, колко им пука какво ще решат европейските регулатори. Ако искат да стоят на студено и тъмно зимата да спират руския газ. Да, Газпром са монополисти, да, това се използва за политически цели, но нали искаме капитализъм, така е при него:)
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати мазохостите има тука , едно време един мой приятел казваше за тези които попдкрепят компртията , хем ги таковат , хем се и наместват и тук така , големи защитници на Газпром се извъждат нашите спинозни червени братя , значи им е малко още по високи по високи цени на газта трябва да има ***.
3
5
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
samo Rusiq moje da ni izvadi ot kalta,taq darjava ima golimi prirodni risursi ,trqbva da sme glupaci ako se otkajem ot satrudni4estvoto s tqx,mainata mu na Evropeisiq saiuz toi rano ili kasno 6te se razturi
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** , и като ги разследват кво ще стане освен европа да остане на тъмно и студено смех бате смех
1
4
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Руската компания задоволява около 25% от нуждите на Европа от газ, но някои източноевропейски страни като България, Румъния, Полша и Литва са зависими от Газпром в значително по-голяма степен.ei tva gi pla6i nai mnogo 4e tiq darjavi 6te sa nezavisimi i nqma da mogat da gi komandorqt,i da im diktuvat cenite