Съкращенията в публичния сектор скараха Гърция и кредиторите

ЕС трябва да осъзнае, че гръцкият народ не може да издържи на натиска
Обновена: 11 сеп 2012 14:16 | 11 сеп 2012 14:16, Бойчо Попов
34
Съкращенията в публичния сектор скараха Гърция и кредиторите
Протестиращи в Солун горят знаме на ЕС. Снимка: Reuters

Гръцкото правителство най-накрая призна, че има проблем с убеждаването на международните кредитори в състоятелността на мерките за икономии за малко под 12 млрд. евро, които Атина трябва да изпълнява през следващите две години, за да постигне договорените фискални цели, предаде Ройтерс.

Инспектори на международните кредитори на Гърция са в страната от няколко дни и проверяват финансовото й състояние. Те освен това трябва да одобрят програмата за икономии, за да бъде отпуснат следващият транш от спасителната помощ за страната.

Още в неделя обаче, след среща между инспекторите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, стана ясно, че кредиторите на страната имат някои възражения към част от плана за икономии.

Вчера се проведе нова среща между инспекторите и премиера на Гърция Андонис Самарас, на която също е бил обсъден пакетът от мерки за намаляване на разходите и която е приключила подобно на предходната дискусия със Стурнарас.

“Ситуацията е тежка”, призна пред репортери гръцкият финансов министър, който допреди ден твърдеше, че няма нищо обезпокоително в отправените критики. “Ние се опитваме да ги убедим в състоятелността на нашата позиция”, допълни Стурнарас.

Той поясни, че опасенията на гръцките кредитори са свързани с предложените мерки за съкращаване на публичните разходи. “Тройката” настоява за по-драстични мерки за свиване на държавната администрация, докато Атина държи на идеята си за т. нар. “трудов резерв” и постепенното отпадане на хиляди чиновници от административната система, повечето от които са или пред пенсия, или с дисциплинарни наказания.

Съкращенията в публичния сектор обаче са силно чувствителна тема в Гърция, където правата на държавните служители дори са защитени от Конституцията на страната, отбелязва агенцията.

Освен това, за да изпълни исканията на европейските власти и МВФ, премиерът Андонис Самарас трябва да влезе в опозиция на собствените му коалиционни партньори. Те настояват да се избегнат съкращенията в държавния апарат, за да не се стигне до рязък ръст на безработицата.

“Европейските ни партньори трябва да осъзнаят, че гръцкият народ не може да издържи на натиска”, коментира лидерът на умерената левица Фотис Кувелис.

Кувелис и лидерът на социалистите Евангелос Венизелос все още не са подписали мерките за икономии въпреки постигнатото принципно споразумение със Самарас.

Пред инспекторите на “тройката” Венизелос е коментирал, че не може да се оказва прекомерен натиск върху хората, както и че е необходимо да бъдат защитени интересите на гърците с най-ниски доходи, сред които са и пенсионерите.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ергатис-kakvoto i da gi 4aka nema da e po stra6no ot tova koeto sme nie vse pak sa savsem dr narod i civilizaciq i nqma da gi ostavqt ei taka ,pone imat ne6to kato turizam selsko stopanstvo ,korabostroene i pro4ie a niee kakvo imame ,stani6ev kostov dogan
32
2
 
4
 
! Отговори
Ергатис преди 11 години
Десетилетия наред кредити в размер на стотици милиарди профукани по *** и таверни само ядене и пиене и трошене на чинии. Сега трябва да се учат да работят и им е криво. Ще гладуват като кучета , нямат идея какво ги чака.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да направят валутен борд. И то с каквато си искат парична база. Драхма към 50% евро и 50% долар.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента съм в Гърция, направо не издържат, такъв натиск, такова чудо... Сиестата се намали от 6часа на ден на 5:45ч, всичкимспат по цял ден и стоят на сянка.Аре гонете го най-сетне, да си дойдат *** драхмата имда видят каква всъщност е стойността на техния труд или липсата на такъв!
29
1
 
4
 
! Отговори
нев преди 11 години
забележете колко несериозно се отнасят към дълга си гърците ! Ще кажете че мислят за народа си но не е вярно просто гледат да се налапат още малко и когато наистина трябва да се връщат тези кредити то в гърция ще са останали само бедните гърци които нямат нищо ! Така ще стане и в БГ , тука са нашите политици защото има още какво да се краде и след време само ще четеме кой какъв екзотичен замък има от нашият гръб!
28
0
 
18
 
! Отговори
Ева преди 11 години
Трагедията на гърците е в това, че имат много администратори . Само съкращението на държавните чиновници ще оправи Гърция .Никой не им пречи да имат собствен бизнес и тогава ще видят как трябва да работят по 24 часа на денонощие .Същото се отнася и за България .Вижте какво става в НАП - спят зад гишетата, отделени от нас данъкопладците, некомпетентни, но със самочувствие ....
27
12
 
2
 
! Отговори
кака Станка преди 11 години
Един въпрос да ви задам на вас умниците, ами ако ви изпратим всичките ваши който се кланят и слугуват на БЕДНИТЕ ГЪРЦИ със какво ще си платите дървата да не пишем за подробности какво правят вашите жени тука , а вие се радвате и пиетееееее че получавате пари от Гърците,винаги сте били роби и ще си останите такива,
26
0
 
10
 
! Отговори
перо преди 11 години
С най хубави чувства към гръцкия народ. А,може,може. Винаги може.А ние как можеме,а?Това не е написано от или със злоба.Това е за да разберете, че вие и ние сме БАЛКАНСКИ народи и не зависта и злобата да ни разграничават , а солидарностт да ни обединява.Дано да сте ме разбрали правилно.
25
0
 
20
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
"Европейските ни партньори трябва да осъзнаят, че гръцкият народ не може да издържи на натиска"Мне. Гръцките малякас трябва да осъзнаят, че който не работи - не яде.
24
1
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Значи мислиш че нацисти и комунисти са спасението а? Ти май си ***, именно гръцките *** докараха страната дотук. А другите крадяли в полза на САЩ, а не в своя собствена така ли? Ти май наистина си доста ***.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mrusnqkis malqkis falirqkis.Rovakis v kofakis s buklakis za hranakis.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Сириза и гръцката комунистическа партия могат да спасят Гърция. Другите партии са крадливи в полза на Германия и САЩ.
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Елини,Викайте Мадридския крадец що се казва Симеон, да ви стане цар.Той има много връзки из Европата. И е много умен. И не краде.Нас ни оправи за 800 дни. За вас и 200 стигат.
20
1
 
9
 
! Отговори
2012 преди 11 години
А кога ги ручахте жабетата мълчахте византийци недни !
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безплатен обяд няма. Гърците обядваха, сега е време за сметката. Иначе са големи далавераджии - местене на маслинови дървета в саксии от ферма на ферма, палене на горите за строеж на хотели - тарикати от класа. Знаете ли че един гръцки учител получава премия за домашна библиотека? Знаете ли че един гръцки сервитьор получава премия за това че си мие ръцете? Народа е казал: "Хитрата сврака с двата крака".
18
2
 
35
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Ами да излизат от валутният саююз и европейският съюз и да видим дали ще получават по 1000 евро заплати и 700? пенсии! То и в България искаме да имаме заплати по 1000? но не можем да си го позволим,а те не са могли десетилетия да си позволят такива заплати но са си ги раздавали на гърба на кредиторите и европейският съюз и фондовете му а сега ги били претискали! Наглост по византийски е това тяхното!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой разрешава да се пръска със самолети над държавата
16
6
 
9
 
! Отговори
nemo преди 11 години
Всички отбягват в момента евреите дори и американците а ние ходим там да им целуваме заднците защо питам аз.Тиквата какво иска да ни въвлече в нещо което не ни касае за преде път .
15
2
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Като си пенсионер си глеедай пенсийката не давай акъл
14
4
 
6
 
! Отговори
Дърт...елин преди 11 години
Нищо няма да...връщам.Ще живея десет години по островите...гол,ще ям маслини,чирузи,мандарини и портокали,ще пия узо и нека да дойдат да ме...намерят кредиторите.