Съкращенията в публичния сектор скараха Гърция и кредиторите

ЕС трябва да осъзнае, че гръцкият народ не може да издържи на натиска
Обновена: 11 сеп 2012 14:16 | 11 сеп 2012 14:16, Бойчо Попов
34
Съкращенията в публичния сектор скараха Гърция и кредиторите
Протестиращи в Солун горят знаме на ЕС. Снимка: Reuters

Гръцкото правителство най-накрая призна, че има проблем с убеждаването на международните кредитори в състоятелността на мерките за икономии за малко под 12 млрд. евро, които Атина трябва да изпълнява през следващите две години, за да постигне договорените фискални цели, предаде Ройтерс.

Инспектори на международните кредитори на Гърция са в страната от няколко дни и проверяват финансовото й състояние. Те освен това трябва да одобрят програмата за икономии, за да бъде отпуснат следващият транш от спасителната помощ за страната.

Още в неделя обаче, след среща между инспекторите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, стана ясно, че кредиторите на страната имат някои възражения към част от плана за икономии.

Вчера се проведе нова среща между инспекторите и премиера на Гърция Андонис Самарас, на която също е бил обсъден пакетът от мерки за намаляване на разходите и която е приключила подобно на предходната дискусия със Стурнарас.

“Ситуацията е тежка”, призна пред репортери гръцкият финансов министър, който допреди ден твърдеше, че няма нищо обезпокоително в отправените критики. “Ние се опитваме да ги убедим в състоятелността на нашата позиция”, допълни Стурнарас.

Той поясни, че опасенията на гръцките кредитори са свързани с предложените мерки за съкращаване на публичните разходи. “Тройката” настоява за по-драстични мерки за свиване на държавната администрация, докато Атина държи на идеята си за т. нар. “трудов резерв” и постепенното отпадане на хиляди чиновници от административната система, повечето от които са или пред пенсия, или с дисциплинарни наказания.

Съкращенията в публичния сектор обаче са силно чувствителна тема в Гърция, където правата на държавните служители дори са защитени от Конституцията на страната, отбелязва агенцията.

Освен това, за да изпълни исканията на европейските власти и МВФ, премиерът Андонис Самарас трябва да влезе в опозиция на собствените му коалиционни партньори. Те настояват да се избегнат съкращенията в държавния апарат, за да не се стигне до рязък ръст на безработицата.

“Европейските ни партньори трябва да осъзнаят, че гръцкият народ не може да издържи на натиска”, коментира лидерът на умерената левица Фотис Кувелис.

Кувелис и лидерът на социалистите Евангелос Венизелос все още не са подписали мерките за икономии въпреки постигнатото принципно споразумение със Самарас.

Пред инспекторите на “тройката” Венизелос е коментирал, че не може да се оказва прекомерен натиск върху хората, както и че е необходимо да бъдат защитени интересите на гърците с най-ниски доходи, сред които са и пенсионерите.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
18
 
8
 
! Отговори
БОИиКО преди 11 години
Гърция не приема да бъде втора България на балканите!!!Евалла ЕЛИНИ!!!Б.БОРИСОВ да се поучи от съседите.Опънешли се на западняците,омекват като моя пенсионерски член.Че ако им пратим *** братя за година ще ги фалрат.Нали така?
12
2
 
27
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 8 - Гърците си свикнаха да си щракат с пръсти и да си къркат узо с гръцка салата. Свикнаха да спят на мекото и сега рогозката не им се ядва. Съжалявам за тях, наистина са в доста неприятна ситуация, но сами са си виновни. Това е все едно карал си мерцедес и си живял в триетажна къща 10 г., а сега трябва да караш голф 2 и да живееш в гарсониера. Трудно ще им е, но ще се оправят гърците. Да не ги мислим тях...
11
1
 
11
 
! Отговори
do1 преди 11 години
Mnogo si smeshen.Ok Dai mi 10 000 evro az shte ti gi vrashtam uj ama nqma da ti gi varna obache shte hodq po taverni i mehani pri tova ti obeshtavam,posle ti ela da mi postavqsh usloviq koito da ispalnqvam naprimer da ne hodq po mehani i taverni a da spestqvam i samo s moite si dohodi da jiveq kolkoto si iskaram tolkova da praskam che i da zadelqm po malko da ti varna parite.A az shte ti kaja che si lud i che iskash da mi se barkash v moite raboti.Togava da te pitam dali shte me razberesh.
10
0
 
32
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Да си го кажем 'право куме в очи','га яде кифтетата ни рива'.....
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам от какво са недоволни кърците.Всъщтност европейците нищо не искат - Гърците искат заеми които нямат намерение да върнат. Европейците им поставят условия за да им ги дадат. Е, гърците като са недоволни, просто да не искат повече пари, а да се оправят както им изнася, както толкова.
8
5
 
3
 
! Отговори
до2 преди 11 години
Според кого туй да не ти е съвета на компартията ще работели за 300 евро излез виж свят после приказвай ако искаш ела и за без пари да ми работиш щото имаш дългове да плащаш.
7
0
 
12
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
Закривай!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както и да *** гърците си го заслужават, защото никой не излезе на улицата, когато държавата задлъжняваше и раздаваха наляво о нядясно парите взети на заем!
5
16
 
17
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Следващият гръцки премиер ще бъде Боколайнис Тикводуполис...
4
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не става много ясно нали Гърция е част от ЕС и всички вътре са побратими, еми да си разделят дълга на гърците по равно и да го изплатят къде е проблема хем е съюз хем се делят на гърци и други приличаняква дискриминация спрямо гърците на етническа основа ЕС са расисти и трябва да бъдат съдени.
3
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1, за какви национални интереси говориш! Докараха си държавата до национална катастрофа, а ти говориш, че си защитавали националните интереси! Поколения гърци ще плащат сметката на сиртакито, което играха последните 30 години!
2
5
 
38
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Не е лесно да се живее на кредит. Това няма нищо общо с национални интереси. Изхарчиха кредита, сега ще връщат. Никой не им е виновен, най-малко ЕС. Минималната им заплата трябва да падне от 700 на 300 евро в следващите няколко години.
1
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се защитават национални интереси, а не като си продаваш земята на разни изпущеняци.