Либералите в Холандия печелят парламентарните избори

Досегашният премиер Рюте е готов да състави ново правителство
Обновена: 13 сеп 2012 08:56 | 13 сеп 2012 08:46, Петя Славова
9
Либералите в Холандия печелят парламентарните избори
Марк Рюте. Снимка: Reuters

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели състоялите се вчера извънредни парламентарни избори.

Според окончателните резултати тя ще разполага с 41 депутати в 150-местния парламент - с 10 повече, отколкото след предишните избори.

Рюте посочи, че това е най-добрият резултат в историята на партията му. Анализаторите свързват този успех с проевропейската й позиция и подкрепата на политиката за строга финансова дисциплина.

Рюте се зарече веднага да направи първите стъпки за съставяне на ново правителство, но не посочи към кои партии ще се обърне за сформиране на управляващата коалиция.

Главният съперник на партията на Рюте - Партията на труда, получава 39 места. Нейният лидер Дидерик Самсон вече поздрави Рюте с победата. В щаба на лейбъристите все пак настроението е приповдигнато въпреки второто място, тъй като те са подобрили резултата си с цели 9 депутатски мандата в сравнение с предишните избори.

Третото място си поделят две партии, представляващи двата политически фланга. С по 15 мандата ще разполагат Социалистическата партия на Емил Румер, която запазва досегашното си представителство, и крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която е най-големият губещ на тези избори, тъй като получава с 9 мандата по-малко от предишните. Политолозите свързват неуспеха на крайната десница с призивите й за излизане от ЕС и отказ от еврото.

С 13 депутати в новия парламент ще разполага партията Християндемократически призив, с 12 - Демократи-66. Зелените губят 7 депутатски места и ще бъдат представени в новия парламент само с трима депутати. Новак с два мандата е партията "50 плюс", защитаваща правата на възрастните хора.

Избирателната активност е била 73 на сто - малко по-ниска от изборите през 2010 г., когато беше 75 на сто.

Още от края на Втората световна война нито една холандска политическа сила не е печелила абсолютно мнозинство в парламента, необходимо за съставянето на еднопартийно правителство. За парламентарно мнозинство са необходими най-малко 76 мандата. Очаква се и след тези избори формирането на правителствена коалиция да бъде трудно, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
дф преди 11 години
Холандия не вижда истинската опасност,брадатите ислямизирани *** дето се плодат на нейна територия след 10 години ще се чудят къде да бягат
7
0
 
0
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
Да наречеш Холандците наркомани е смешно и невежо! Приказките как Шенген не ни трябва са оправданието на Герп за бездействието си! Холандците ни правят услуга, казват си нещата каквито са - България НЕ Е ДОСТАТЪЧНО СИГУРНА ЗА ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН! ВСЕКИ доклад на ЕК го заявява. Но ти си вярвай как шенген не ни трябва и "подслаждай" киселото грозде!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАК ГО КАЗВАМ:КОЙТО СЕ Е ЗАЯЛ С БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ,ИЗБРАНИЦИТЕ НА ГОСПОД,ВСЕ Е ЗАГУБИЛ.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** БАРОН на крайно дясната партия,Герчо,е вече политически труп.
4
2
 
5
 
! Отговори
Napalm Death преди 11 години
*** са мързеливи, прости, нямат устрем за образование и наука, битер ориенталци, мразят белите и можещите, крадат, убиват, тормозят, шмекеруват, лъжат, иронизират, преиграват, мразят, грабят, пият, простеят, изнасилват, омърсяват, поругават, тъпчат, не зачитат герои, миришат, смърдят, не се къпят, не искат да спазват правила и норми. Имат организации, които точат пари от програми и забогатяват. ЗАСЛУЖАВАТ ЗАКОЛЕНИЕ!!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ги засипем тогава с наши *** да ги хрантутят
2
3
 
3
 
! Отговори
don преди 11 години
какво стана пак ни го начукаха Холандците - Защо трябва да се съобразяваме с наркоманитеда не купуваме холандска стока и така си решаваме проблемачесно казано на нас Шенген не ни трябва - само задължение от него не зависи трудовия пазари сега може свободно да си работиш - но да знаеш как много е просто
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Холандия - население 16.5 милиона, 150 депутатаБулгария - население няма 7 милиона, 240 прасета в парламентарната ***