Протести след петъчната молитва срещу антиислямския филм

Демонстрации има в Йемен, Иран, Пакистан, Судан, Ливан
Обновена: 14 сеп 2012 16:53 | 14 сеп 2012 16:22, Елка Василева
60
Протести след петъчната молитва срещу антиислямския филм
Протестиращи близо до американското посолство в йеменската столица Сана. Снимка: Reuters

Йеменската полиция стреля във въздуха, за да разпръсне няколкостотин протестиращи, които се опитаха да се приближат до американското посолство в Сана, предаде Франс прес.

Това стана ден след като четирима души загинаха в сблъсъци с полицията при нападение срещу дипломатическото представителство. Полицията използва и водни оръдия, за да прогони протестиращите, събрали се на около 500 метра от посолството. Те изгориха американско знаме и поискаха посланикът да бъде експулсиран. Полицията блокира всички улици към посолството.

В телефонен разговор вчера с президента Барак Обама йеменският президент Абд Рабо Мансур Хади обеща да направи всичко по силите си, за да бъдат защитени американците в Йемен.

В Египет партията Мюсюлмански братя оттегли призива за протести в цялата страна срещу американския антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите" и заявиха, че ще организират само символичен протест в Кайро. "В светлината на събитията от последните два дни Мюсюлмански братя решиха да участват само в символична демонстрация на площад Тахрир", каза Махмуд Хюсеин, генерален секретар на най-влиятелната политическа партия в Египет.

В центъра на Техеран хиляди протестираха с възгласи "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел" срещу филма, възприеман като богохулен срещу исляма, предаде Франс прес. След петъчните молитви множеството се събра в Техеранския университет, където аятолах Ахмад Джанади - висш духовник, отстояващ твърдата линия, заклейми филма "Невинността на мюсюлманите". "Изненадващо е, че ръководителите на държава, която се смята за свръхсила, правят подобни глупости. В лудостта си те направиха филм - твърди се, че бил финансиран от ционистите - за да оскърбят пророка Мохамед", каза аятолахът. Тълпата отвърна с възгласи "Смърт на Америка", посочва АФП.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че ционистите се опитват да подпалят религиозна война между хората, изповядващи различни религии. "Според мен действащите лица на американската политическа сцена са наясно, че ционисткият режим вече не им е изгоден. Ционистите си дават сметка за това и се опитват да надигат вълни, за да променят играта", каза иранският президент, цитиран от официалните медии.

Демонстрации срещу антиислямския филм имаше днес в големите градове в Пакистан по призива на ислямистки организации, съобщи Франс прес. Стотици хора протестираха в столицата Исламабад, Карачи и Лахор.

В Шринагар, главният град на индийски Кашмир, хиляди гневни кашмирски мюсюлмани протестираха срещу антиислямския филм, изгориха американски знамена и нарекоха президента Барак Обама "терорист", предаде Асошиейтед прес. Над 15 000 души участваха в десетина протеста в Кашмир с възгласи "Долу Америка" и "Долу
Израел", добавя АП.

Демонстранти подпалиха ресторант на КFC в Ливан, протестирайки срещу антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите" и посещението на папата в страната, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Палежът бил извършен в северния град Триполи, който стана по-рано арена на смъртоносни сблъсъци между привърженици и противници на режима в съседна Сирия на президента Башар Асад.

"Не искаме папата" и "Стига вече обиди (срещу исляма)", скандирали демонстрантите, подпалили ресторанта от известната американска верига за бързо хранене.

Инцидентът стана в деня, в който папа Бенедикт XVI пристигна тридневно посещение в Ливан. Главата на Римокатолическата църква извършва визитата на фона на гневните реакции в ислямския свят срещу американския филм, възприеман като обиден за пророка Мохамед.

В Судан пък демонстранти, протестиращи срещу филма "Невинността на мюсюлманите", възприет като обиден за исляма, свалиха емблемата на германското посолство и издигнаха ислямистко знаме, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на очевидци.

Протестиращите счупиха прозорци на сградата и запалиха пожар пред главния й вход.

Суданската полиция използва преди това сълзотворен газ в опит да разпръсне около 5-те хиляди демонстранти, които щурмуваха посолствата на Германия и Великобритания в Хартум. Тълпата хвърляше камъни по двете дипломатически мисии, които се намират една до друга.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма тъпотия ги гони тия , пълна мизерия менталмо .. И фанатизирани . Приемете истината , бях против да ви бомбардират , но чай им е малко ..Какво казва Анкара , ни с тия ни с ония ..
27
3
 
8
 
! Отговори
Абу Бакр преди 11 години
Тоя филм е пълен фарс. Толкова е *** и наивен, че едва го изгледах. От него могат да се обидят само хора с IQ<50 или напълно изтрещели фанатици. И веднага разбира се евреите са в дъното на работата. Ами кажете го направо: те са виновни и за потъването на Титаник - Айсберг не е ли еврейско име?
26
2
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
А прочел ли е това?:Заради това предписахме на синовете на Исраил, че който убие човек не за човек или заради покварата му по земята, той сякаш е убил всички хора. А който спаси човек, той сякаш е спасил всички хора. Коран 5:32
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех,тези мюсюлмани колко ви дразняр,не знам защо,аз съм православен и не изпитвам чак такъ гняв и омраза към тях,защото гневът и омразата са грехове,хора та бяха обидени,техният пророк беше обиден,реакцията им е разбираема, в крайна сметка не влизай в гората,ако те е страх от мечки и не прави филми,ако не си готов да посрещнеш последствията.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този който е направил филма е от Египет и жовее в Los Angeles , Калифорния . точно за такива хора казвах ,е знаят Корана , знаят как е живял Мохамед и знаят много добре Библията . Така че направил си ефилма както трябва , Фанатиците не понасят истината , то и в беседи си знаят едно и също и има предаване от знаещите Корана И Библията които искат малко да ги просветат обаче ги вижте ...
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гледайте ги кви са *** тия мюсюлмани в центара на столица на държава "
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
големи *** са тия мюсюлмани само бомби ще ги оправят .
21
3
 
5
 
! Отговори
do 15 ot 12 преди 11 години
И още нещо, не защитавам мюсюлманите. Но еврейските медии създават демонизиран образ на исляма. За да кажат, ето с какви сме принудени да живеем, вие трябва да ни носите на ръце. За целта спонсорират всякакви откачалки и ги вадят именно тях на светло. И представят за лицето на исляма. Те нямат общо с истинския мистичния ислям, с учението на Суфите на пример. Които старателно се скриват. Евреите са помогнали да се развие грозното лице на исляма. Но това е без значение, всички ще отпаднат :)
20
1
 
2
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
Превъзнасяхте и възхвалявахте "Арабската пролет",финансирате и продължавате да въоръжавате сирийската "опозиция", подпомагате тайно Ал Кайда,а после,убити посланници,опожарени посолства,изгорени знамена,многохилядни антиамерикански протести, и накрая....хоп , нов 11 септември!!! Кога ще си извадите поуки,братя американци??? Вие НЕ помагате на демократи,носещи нови,прогресивни и хуманни идеи и ценности, а помагате на РАДИКАЛНИ ИСЛЯМИСТИ,които вярват само в Аллах и свещенната война-ДЖИХАД!!
19
2
 
3
 
! Отговори
do 15 ot 12 преди 11 години
Напрегни се малко да схванеш написаното. Евреите провокираха мюсюлманите, за да ги вдигнат на протести. А след това се опитаха да прикачат това на християните и да ни сблъскат, А те както обикновено да седят от страни и да прибират парите.За това казвам, мюсюлманите да потърсят сметка на евреите, които от дълги години ги работят по тази схема. А ние, християните да си гледаме живота.Просто това е поредната еврейска интрига, но мащабна.
18
4
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Бих добавил warthog , GBU-31/32 JDAM , Javelin , TOW , и други от сорта. В артилерията има 1 команда 'масиран огън' след вземане на основно направление стреляш без прекъсване до изчерпване на мунициите или друга команда обсипввайки врага с изстрели. Диваците просто реват за 'масиран огън' , до пълно заличаване.
17
5
 
4
 
! Отговори
да преди 11 години
за тези *** трябва много пършинг,томахоук и круз.
16
0
 
5
 
! Отговори
помисли преди 11 години
До Марк В Християнския свят живеят над 70 000 педофила -толкова казаха веднъж по новините (не се знае колко са точно), част от които посягат на бебета - това не те ли погнусява?! Разгледай снимки на Дубай и Катар и те са към Исламския свят, да ти понамале погнусата :)
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tam ima edin *** s ichove ot diasno hihihihi......
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
na tva li my vikate xora maimynopitek stanal na chovek hahaha.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американския гражданин Сам Бейсил(52г.) Калифорния, който сам е написал и режисирал двучасовия антиислямски филм, заяви, че не е очаквал такава бурна реакция."Жал ми е за посолството. Аз съм разстроен "- каза той. Според него, филмът е бил преведен на английски език, и не знае кой го е превел на арабски. Той нарича себе си американски евреин и казва, че парите са били дадени за производството на филма повече от сто члена на еврейската общност. Пълната версия на филма все още не е показана, и авторът казва, че за момента отхвърля всички предложения за показването и. "Аз планирам да направя цяла поредица от 200 часа по същата тема", - каза той.
12
0
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
"исторически самотници",ха ха ха !първо ТИ стани християнин след като научиш какво значи и след това го проповядвай на ВСИЧКИ,тогава също няма как да наричаш изповядващите най-антихристиянската религия"еврейчетата",а да се "гнусиш"от хората на снимката,защото арабите са семити също като евреите(не 90-те процента хазари)
11
1
 
2
 
! Отговори
На гол тумбак....... преди 11 години
Простите хорица лесно се засягат,а умните просто отминават с насмешка. Виждаме какво правят арабите когато пророка им е представен като комедиант. А ние българите как реагираме на македонския"Трето полувреме"-треторазреден филм,базиран на ист. истина междудругото.Каво ни прави по горе от мюсюлмушите питам аз премиер,президент и външен министър? Не сме запалили македонското посолство все още ,но има време. - биха отговорили!
10
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
Samo si predstaviam ako beshe amerika opravliavana ot musolmani male shteshe da ima egati zakonite ne na kusite poli ne da discotekite ne na pornoto ne na flirta ne na festivalite i pieneto. shtehme da jivem taka seedno ne jiveeme a prepitavame za drug sviat da jivem.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В Египет Мюсюлманските братя оттеглиха призива за протести в цялата страна срещу американския антиислямски филм и заявиха, че ще организират само символичен протест в Кайро."Ако на някой още не му е ясно, че Израел и САЩ финансират Мюсюлманските братя. Отказват да протестират. Всъчщност са създадени от Израел 1980г.Целта е, да провокират антихристиянски събития.Мюсюлманите да се обърнат на правилния адрес по въпросите на филма - Израел и САЩ.