Китайската армия получи първия си самолетоносач

Пекин харчи за отбрана между 120 и 180 милиарда долара
24 сеп 2012 17:35, Елка Василева
30
Китайската армия получи първия си самолетоносач
Първият самолетоносач на китайската армия. Снимка: Reuters

Китайската Народноосвободителна армия получи в неделя своя първи самолетоносач - възстановен бивш съветски кораб. Това съобщи държавният печат, предаде Франс прес. В тази връзка агенцията напомня за напрежението в Източнокитайско море, предизвикано напоследък от териториални разногласия.

Церемонията по включване на самолетоносача в китайските военноморски сили се състоя в североизточното пристанище Далян.

На бившия съветски кораб, кръстен някога "Варяг", след дълго преоборудване в китайски док бе издигнато държавното знаме на КНР, а също така флаговете на Народноосвободителната армия и на военноморския флот. Влизането му в строя ще стане по-късно, съобщи англоезичният вестник "Глобал таймс", без да добави уточнения.

Напрежението в Азиатско-Тихоокеанския регион се засили напоследък, след като Китай потвърди решимостта да брани териториалните си претенции пред Япония, Виетнам и Филипините.

Пекин реши също да отмени насрочена церемония по повод 40-ата годишнина от нормализирането на отношенията между Китай и Япония. Необитаемият архипелаг Сенкаку в Източнокитайско море, наричан в Китай Дяоюй, още от 70-те години на 20 век е ябълка на раздора между двете най-мощни икономики в Азия, припомня АФП.

Регионални сили като САЩ и Япония приканиха Китай да обясни защо има нужда от бившия съветски кораб, който купи от Украйна през 1998 г. Миналата година Пекин потвърди намерението си да модернизира стария самолетоносач, като изтъкна, че корабът няма да заплашва съседните страни и ще бъде използван за обучение и научни изследвания.

Китайската Народноосвободителна армия - най-голямата в света, е изключително дискретна, що се отнася до програмите й за отбрана, щедро финансирани с растящи темпове благодарение на стабилното икономическо развитие на страната.

През май Пентагонът посочи в доклад, че Пекин ще вложи огромни средства в модернизация на своите военновъздушни сили, подводниците, противокорабните и противосателитните си оръжия.

Те може да бъдат използвани, за да се спре достъпът до стратегически зони като южната част от Източнокитайско море, се твърди в документа, според който Пекин изразходва за отбрана между 120 и 180 милиарда долара, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Дано Поднебесната по-скоро да смаже сатанистите от САЩ, Англия и Израел!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще нацвъкат кухи отстанали технологично гемии
24
3
 
8
 
! Отговори
до ибряма преди 11 години
ибряме ибряме , *** си като почти всеки мюсюлманин ,това ви е присъщо !ще ти кажа една тайна ,този китайски самолетоносач не се задвижва от ядрен реактор ,задвижва се от парни турбини ! и самолети си няма защото всичко копираха от руснаците ама вече не могат путин затегна контрола ,ама вие тютюнджиите от къде да го знаете фесове неграмотни ?!
23
2
 
15
 
! Отговори
AZ преди 11 години
"Регионални сили като САЩ и Япония приканиха Китай да обясни защо има нужда от бившия съветски кораб" -- Алоо вие глобуса виждали ли сте го?? Къв регион кви 5лв. Я погледнете къде са САЩ на картата. Те и на марсиянците ще искат обяснение що си копат в двора.(американски регион е все пак")
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 14 - Съжалявам ама сне ти се урежда въпросът.Даже и да се изчушкаме сите в термоядренно светнали крушки...БАНКАТА няма да те остави-ще ти намери и кокалите даже и пак ще те ръфа.
21
4
 
11
 
! Отговори
модеренкитай преди 11 години
добре дошли в 20 век, хахаха
20
3
 
18
 
! Отговори
bg преди 11 години
Turcia e bita karta.
19
2
 
37
 
! Отговори
Психиатър преди 11 години
Абе не знам, ама американците с непрекъснатото печатане на пари и наливане в икономиката, приличат на ученик, който непрекъснато се тъпче с биоанаболи, за да може да бие съучениците си.Е, нали ви е ясно, че някой ден ще бъдат наритани?
18
2
 
15
 
! Отговори
простак преди 11 години
ние пак ще бъдем с този който победи ...
17
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 12 Абе вие българите във всичко сте брилянтни и затова обикаляте гладни със скъсани джобове и карате блъсканите и спукани от каране коли на западняците.А и турците са на светлинни години от вас!
16
6
 
35
 
! Отговори
Флотски адмирал преди 11 години
Да им е честит първият самолетоносач! Пожелавам му в скоро време да се пребазира в най-новата китайска военно-морска база - "Перлено пристанище" на Хавайските острови;-))
15
14
 
5
 
! Отговори
ТеКеЗеСар преди 11 години
върти ми се в главата че по време на ТКЗСто България е имала малък самолетоносач.Говореше се че като отплава от Бургас до Варна изразходва бюджета на едно ТКЗС за цяла година.Затова е бил бракуван.Ако някои знае повече за БГсамолетоносач да си признае?
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде да се избиваме най-накрая, че стана досадно. Натискайте копчетата по куфарите, че банката ми диша във врата за кредита
13
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Китайската армия получи първия си самолетоносач"Да му пожелаем "8 Фута под кила и попътен вятър" - да внесе равновесие в силите!
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 0,30 h на 8 ноември 1912 г. неприятелят е открит и торпедоносците се втурват в атака. След това ще се окаже, че това е турският брониран крайцер Хамидие (3200 t). Последен в килватерната колона подхожда и стреля Дръзки. Още след първия торпеден изстрел на Летящи от Хамидие и притеклите му се на помощ турски изтребители откриват ураганен артилерийски огън по изтеглящите се български торпедоносци и подхождащия за стрелба Дръзки. Спокойно и със самообладание командирът на Дръзки мичман ранг Купов пресича на два пъти курса на Хамидие и избира най-изгодната позиция за стрелба. Торпедото е изстреляно от около 100 mm и попада в носовата част на крайцера. Часът е 0,46. Взривът образува пробойна с площ около 10 m2 . Хамидие обаче остава на вода и с помощта на линейния броненосец Хайредин Барбароса, крайцера Меджидие и транспорта Интебах се добира до Босфора. Равносметката от българската победа е: изваждане от строя на голяма военноморска единица от турския флот, 8 убити и 30 ранени турски моряци, а от българска страна - един ранен в крака артилерист и две пробойни от снарядни парчета в димовите тръби на торпедоносците Смели и Дръзки. След тази победа турският флот и наетите кораби продължават превозите от Кюстенджа за Истанбул, но сега маршрутът им е изтеглен доста по на изток в морето, там където малките български торпедоносци не могат да ги достигнат. Морската победа на българите прави силно впечатление в Европа и отвъд океана. Чуждата преса разнася новината и със сензационни заглавия. Правят се анализи и прогнози за бъдещето. Наричат атаката на българските торпедоносци БРИЛЯНТНА! И действително европейските осведомителни агенции имат право. Хамидие многократно превъзхожда сумарните сили на българските торпедоносци. Достатъчно е само да се напомни, че срещу 108-mm броня на Хамидие нашите торпедоносци имат палуба и корпус от 3-mm ламарина, че само един артилерийски залп от Хамидие тежи 280,6 kg срещу скромните 2 kg от наш торпедоносец. Що се отнася до отровното жило на торпедоносците - торпедото, тук се налага едно малко сравнение с чуждестранния опит. По време на голямата торпедна японска атака в Порт Артур през 1904 г. от изстреляните 18 торпеда само 3 попадат в целта, щаго при това неподвижно закотвените в залива руски кораби. По време на Ютландската морска битка през 1916 г. между английския и германския флот от 109 изстреляни торпеда има само 3 попадения. При изстреляни 4 български торпеда едно намира целта си. Действително българската торпедна атака е БРИЛЯНТНА!
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 0,30 h на 8 ноември 1912 г. неприятелят е открит и торпедоносците се втурват в атака. След това ще се окаже, че това е турският брониран крайцер Хамидие (3200 t). Последен в килватерната колона подхожда и стреля Дръзки. Още след първия торпеден изстрел на Летящи от Хамидие и притеклите му се на помощ турски изтребители откриват ураганен артилерийски огън по изтеглящите се български торпедоносци и подхождащия за стрелба Дръзки. Спокойно и със самообладание командирът на Дръзки мичман ранг Купов пресича на два пъти курса на Хамидие и избира най-изгодната позиция за стрелба. Торпедото е изстреляно от около 100 mm и попада в носовата част на крайцера. Часът е 0,46. Взривът образува пробойна с площ около 10 m2 . Хамидие обаче остава на вода и с помощта на линейния броненосец Хайредин Барбароса, крайцера Меджидие и транспорта Интебах се добира до Босфора. Равносметката от българската победа е: изваждане от строя на голяма военноморска единица от турския флот, 8 убити и 30 ранени турски моряци, а от българска страна - един ранен в крака артилерист и две пробойни от снарядни парчета в димовите тръби на торпедоносците Смели и Дръзки. След тази победа турският флот и наетите кораби продължават превозите от Кюстенджа за Истанбул, но сега маршрутът им е изтеглен доста по на изток в морето, там където малките български торпедоносци не могат да ги достигнат. Морската победа на българите прави силно впечатление в Европа и отвъд океана. Чуждата преса разнася новината и със сензационни заглавия. Правят се анализи и прогнози за бъдещето. Наричат атаката на българските торпедоносци БРИЛЯНТНА! И действително европейските осведомителни агенции имат право. Хамидие многократно превъзхожда сумарните сили на българските торпедоносци. Достатъчно е само да се напомни, че срещу 108-mm броня на Хамидие нашите торпедоносци имат палуба и корпус от 3-mm ламарина, че само един артилерийски залп от Хамидие тежи 280,6 kg срещу скромните 2 kg от наш торпедоносец. Що се отнася до отровното жило на торпедоносците - торпедото, тук се налага едно малко сравнение с чуждестранния опит. По време на голямата торпедна японска атака в Порт Артур през 1904 г. от изстреляните 18 торпеда само 3 попадат в целта, щаго при това неподвижно закотвените в залива руски кораби. По време на Ютландската морска битка през 1916 г. между английския и германския флот от 109 изстреляни торпеда има само 3 попадения. При изстреляни 4 български торпеда едно намира целта си. Действително българската торпедна атака е БРИЛЯНТНА!
10
7
 
52
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 11 години
Китайците не се имат за ''велики'', те са такива! Страна с толкова население и с 56 националности да върви вече над 30 години напред със най-шеметните темпове на развитие не може да е калпава - да не говорим, че има над 5000 годишна история и е дала достатъчно много изобретения и култура на света! В сравнение с Китай САЩ са като един квартален гамен - пубертет, който само търси с кого да се сбие! Китай е като стар мъдрец, а САЩ като квартален *** - побойник!
9
5
 
20
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
I AZ PITAM EI NA ZASTO SA IM NA USA 12 SAMOLETONOSA4A I 7 TRILIONA MILQRDA ZA ORAJIE KATO NIKOI NE GI NAPADA MMM
8
2
 
11
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
statite da obyasnyat pred oon zashto imat tolkova mnogo samoletonosachi-zasto sa im tolkova daleche ot bregovete na darjavata im?
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е ми ето къде отиват парите от бурното икономическо развитие на Китай- за въоръжаване . нима с нещо са по добри или по различни от американците ? а пък и те открай време са жестока и дива нация. аз не мога да ги трая тях