Опозицията в Грузия печели изборите за парламент, сочи екзитполът

Грузинският народ спечели!, заяви милиардера Бидзина Иванишвили
9
Опозицията в Грузия печели изборите за парламент, сочи екзитполът
Бидзина Иванишвили. Снимка: БТА

Опозиционната коалиция на милиардера Бидзина Иванишвили води след проведените днес избори в Грузия с 35 процента от пропорционалния вот спрямо 30 на сто за управляващата партия на президента Михаил Саакашвили, показва екзитпол на държавната телевизия, цитиран от Франс прес.

Според друго екзитпол-проучване на подкрепящите властта телевизии "Рустави-2" и "Имеди" коалиция "Грузинска мечта" на Иванишвили е начело с 51 на сто от вота срещу 41 на сто за "Единно национално движение" на Саакашвили.

Окончателните данни обаче няма съвсем точно да съответстват на броя депутатски места заради сложната система, обединяваща мажоритарно и пропорционално гласуване.

Няколко хиляди привърженици на опозицията се събраха тази вечер на площад "Свобода" в Тбилиси, за да изразят радостта си при огласяването на данните от тези проучвания.

Лидерът на опозиционната коалиция провъзгласи победата си на изборите.

"Ние спечелихме! Грузинският народ спечели!", заяви Иванишвили в реч, излъчвана по опозиционната телевизия ТВ9.

„Заслужавате достойно бъдеще, за да бъдете сред водещите европейски нации. Външната ни политика ще остане неизменна, ще продължим пътя си към евроатлантическото пространство и без всякакво съмнение ще се присъединим към НАТО”, увери той  присъстващите.

Президентът Саакашвили на свой ред заяви, че трябва да се изчакат окончателните резултати от вота.

Грузинският парламент наброява общо 150 депутати, като 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване, а останалите 77 - от национална пропорционална листа. Прагът за влизане в събранието е 5 процента от гласовете.

 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Отива си сатрапа преди 11 години
Един сатрап по-млко. Превърна Грузинците в залог на собствените си ламтежи. Войната с Русия можеше да се избегне чрез проговори, а не с необмислени военни акции. Още повече, че народите на Северна и Южна Осетия се стремят да се обединят. Южна Осетия насилствено бе дадена на Грузия от Сталин. С разпадането на Съветския съюз, разединените народи се стремят да се обединят. Такава е ситуацията и с Арменския Нагорни Карабах, даден от Сталин на Азербейджан.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТАстранджата е *** като ..з!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей ся си е..б...а ***..ата
6
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Това е пъклено дело на сатрапите от КГБ и на кремълското джудже!
5
1
 
6
 
! Отговори
Борсов Спекулант преди 11 години
Според вас, тази новина как трябва да се отрази на пазара на вратовръзките?;-))а: Цената им ще падне, защото няма да има търсене(няма кой да ги яде) илиб: Цената им ще се повиши защото ще има търсене (загубилият ще си яде вратовръзките от яд)
4
4
 
10
 
! Отговори
Глас в пустиня преди 11 години
Този Наакашвили трябва да бъде предаден на международния трибунал в Хага и да го съдят за военни престъпления срещу собствения си народ. Но уви, лицемерните западни политици и думичка не обелват по този повод. Да живее Демокрацията - по западен модел.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако това е вярно,грузините такъв четвъртит си го вкараха сами...не е истина само...
2
1
 
13
 
! Отговори
Биха щута на Сукашвш преди 11 години
Биха шута на Сукашвили. Да се готви другаря Борисов!
1
0
 
2
 
! Отговори
гога табидзе преди 11 години
иска ти се пък мълчиш