Дамаск да заяви, че инцидентът с Турция е трагична случайност

Това иска Москва, а ЕС призова всички страни към въздържаност
Обновена: 4 окт 2012 15:40 | 4 окт 2012 13:16, Елка Василева
108
Дамаск да заяви, че инцидентът с Турция е трагична случайност
В турския град Акчакале след сирийския обстрел. Снимка: Reuters

Според Русия е необходимо Дамаск публично да заяви, че инцидентът с Турция е бил трагична случайност. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При минометен обстрел вчера от сирийска територия бяха убити петима цивилни в Турция, а в отговор турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия по границата между двете страни.

Чрез посланика ни в Сирия установихме контакт със сирийската страна. Сирийците ни увериха, включително и чрез международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, че това е било трагична случайност и те ще вземат всички необходими мерки, за да не се повтаря това повече, каза Лавров.

Още по темата

Той посочи още, че сирийските и турските власти трябва да установят помежду си директен канал за връзка заради напрежението по турско-сирийската граница, както и заради потока от сирийски бежанци към Турция.

Ситуацията в Сирия много ни тревожи. За съжаление тя става все по-лоша и по-лоша. Безусловно, както повечето страни осъждаме всяко нарушение на суверенитета и териториалната цялост на държавите. И ние поднасяме съболезнованията си към турския народ заради гибелта на мирни граждани, заяви Лавров.

Същевременно Москва призова към обективно разследване на инцидента на сирийско-турската граница. Това заяви днес в руската столица говорителят на външното министерство на Русия Александър Лукашевич.

Необходимо е и да бъдат взети изчерпателни мерки, за да бъде изключено повтарянето на подобни опасни ексцесии. Москва призовава двете страни към сдържаност, безусловно спазване на суверенитета и териториалната цялост на държавите, посочи Лукашевич.

Смятаме за важно и в Съвета за сигурност на ООН да има балансиран, основан на реалните факти подход, а такъв подход да имат и водещите международни и регионални сили. Още веднъж изразяваме надежда, че няма да бъдат предприети стъпки, които може да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, добави Лукашевич.

Отговорът на Турция след сирийския минометен обстрел е разбираем, но трябва да се избегне ескалация на напрежението. За това пък предупреди британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Хейг нарече "възмутителен случай" минометния обстрел от Сирия, при който в турския град Акчакале вчера бяха убити петима цивилни. Сирия трябва да гарантира, че няма да има повторение на събитие като това, заяви още британският първи дипломат.

По думите на Хейг случаят извежда на преден план колко спешно е да бъде намерено мирно решение на конфликта в Сирия, а също и необходимостта от преходно правителство.

От своя страна върховният представител на Европейския съюз по сигурността и външната политика Катрин Ащън осъди днес минометния обстрел от Сирия, който отне живота на петима цивилни в Турция, и призова всички страни за въздържаност, съобщи Ройтерс.

"Силно осъждам вчерашния обстрел от сирийските сили на турския крайграничен град", заяви в съобщения Ащън. "Още веднъж призовавам сирийските власти незабавно да сложат край на насилието и напълно да спазват териториалната цялост и суверенитета на всички съседни държави".

"Призовавам за въздържаност от всички страни и ще продължавам да следя ситуацията много отблизо", заяви още Ащън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
4
 
! Отговори
55a преди 11 години
ТУРЦИЯ Е ПСЕТО НА САЩ.
85
5
 
1
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Призовавам страните:войната да започне сега!Трябва да има война веднъж за винаги да се разбере кой,кой е и каде е.Тези не се спряха само се лаят,като вързани кучета.
84
2
 
8
 
! Отговори
ники млад преди 11 години
незабАВНО ДА ИЗЛАЗЯМИ ОТ НАТУ
83
6
 
25
 
! Отговори
Цъки преди 11 години
От една година турците хрантутят, подкрепят и въоръжават на своя територия бандите, кото изкормиха една прекрасна страна! Турция реално участва във войната от самото й начало с всички средства! Заради един заблуден снаряд се прави на много засегната!Според мен ги сърбят ръцете да се намесят и да влезнат в Сирия, а повод винаго ще се намери (произведе), както в Сараево!
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да не се правим на силни, че поне армия да имахме ....
81
7
 
16
 
! Отговори
морски преди 11 години
Мъртвеца край Босфора - така цивилизованите държави наричат Турция.
80
6
 
11
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
УСА/ЮК просто искат Турция да свърши малко работа за десетилетията кеш , подкрепа и инвестиции... иначе Турция да си беше останала "болния човек"(това е исторически термин за младите и неуките) на Европа още стотици години...
79
2
 
21
 
! Отговори
pppp преди 11 години
Провокация, за да бъде въвлечена Турция. Абе USA си знае работата
78
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно, когато американски ракети паднаха край София, "случайно" пропуснали целите си в Сърбия, на никого не му правеше впечатление.
77
4
 
28
 
! Отговори
Помнещ преди 11 години
До 64Защо задаваш въпроси на които сам можеш да си отговориш. Ако в България убият не дай си Боже някого, най-много да го поздравят. Още си спомням когато "съюзническите" натовски ракети падаха в български села по покривите на хората по времето на бомбандировките в Сърбия. Ама тогава само дето не им казвахме "браво" на хамериканците.
76
5
 
7
 
! Отговори
До 89 преди 11 години
Има друг вариант..Някой да разчита, че сте глупави (каквито скоро ще се окаже че сте) и да се втурнете в мелето.. те тогава ще го гризнете дръвцето!
75
5
 
11
 
! Отговори
Медвед преди 11 години
До 88 - Евнух, само можеш да дух.ш на Руснаците, пухльо.
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗМИСЛЕНИЯ НИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР -ЕВРЕИНА МЛАДЕНОВ ОТНОВО СЕ НААКА С КАШЕРНИ МИРИЗЛИВИ ЛА*** С ПОРЕДНОТО СИ ТЪПО ИЗКАЗВАНЕ КОЕТО МОЖЕ ДА НИ ВКАРА В ПРЯК ВОЕНЕН КОНФЛИКТ ,ТОЗИ ПЪТ ДОРИ И ПО ГОЛЕМИТЕ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ПРОЯВЯВАТ СДЪРЖАНОСТ ,КАТО СЪЗНАВАТ КАКВО МОЖЕ ДА ПОСЛЕДВА ОТ ЕДНА ВОЙНА В СИРИЯ ,САМО *** СА НА КЯР ОТ НЕЯ ,ЗАТОВА И НАШЕНСКИТЕ МОШЕНЦА СА НАСКАЧАЛИ ПО ФОРУМИТЕ ДА *** В ПОДКРЕПА НА ТУРЦИЯ ,АМА ,ПАК ЧАКАТ ПАК ДРУГ ДА ИМ ВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА ПРОСЛОВУТОТО ЕВРЕЙСКО ШУБЕ
73
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирия пада и средиземноморският газ пуска кепенците на Руската империя. Завеса.
72
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен Турция ако не нападне Сирия това означава че никоя държава няма да ни приеме на сериозно,всеки ще нарушава турската територия,инцидента с флотилията пак може да повтори!Защо не паднат бомби в Израел,ще падне ама веднага ще изпрати ВВС и ще има много жертви и затова никой не смее да се занимава с евреите!Губиш ли няколко битки вече мозъка ти не може да разсъждава рационално и приемаш факта че си слаб!
71
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде се врат тия руско маймуни, та не си гледат феодализма...
70
2
 
0
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Добре щеше да е така, ама нали оня ден го преизбраха!?
69
7
 
15
 
! Отговори
ние! преди 11 години
Мечката играе в КОМШИИТЕ,.....какво следва по-нататък.....?
68
10
 
20
 
! Отговори
DEMOCRATOS преди 11 години
ГЪРЦИЯ ПОДКРЕПЯ ИЗЦЯЛО СИРИА....ЗАЕДНО ЩЕ ПОБЕДИМ И ВЪРНЕМ В УЛАН БАТОР ВСИЧКИ ТЮРКИ, КОТИО КРАДАТ СИРИИСКА,ГРЪЦКА,КУРДОСКА И АРМЕНСКА ЗЕМИА..
67
3
 
15
 
! Отговори
ДА ДЕ! преди 11 години
ЕС--ВЪЗДЪРЖАНОСТ------------Има държави които НИКОГА не могат да се ---ВЪЗДЪРЖАТ!Кой ли са ---ТЕ?