Ще остане ли Швейцария данъчен рай за богаташите?

Решават на референдум дали ще спрат привилегиите за милионерите
21 окт 2012 09:57,
80
Ще остане ли Швейцария данъчен рай за богаташите?
Снимка: Reuters

Данъчната система, привлякла богати чужденци като Фил Колинс и Михаел Шумахер да живеят в Швейцария, ще бъде подложена на референдум, за да се разбере дали хората искат тя да бъде премахната, предаде Ройтерс.

Обединени леви партии и синдикати обявиха, че са събрали необходимите 100 000 подписа, за да внесат предложението "Достатъчно с данъчните привилегии за милионерите" за референдум.

Швейцария е привлякла над 5000 богати чужденци с данъчни споразумения, сключени въз основа на наемната стойност на техния имот, вместо на действителния им доход или богатство, при условие че те не работят в страната, посочва Ройтерс.

Освен пилота от Формула 1 Шумахер и поп звездата Фил Колинс, сред богатите преселници в Швейцария са певицата Тина Търнър и най-богатият от всички Ингвар Кампрад - основателят на мебелния гигант ИКЕА, който се премества от Швеция през 1976 година.

Неодобряването на привилегированото отношение към данъчните изселници в Швейцария се засилва. В кантоните Цюрих, Шафхаузен и Апенцел тази практика вече бе отменена след референдуми. Миналия месец обаче парламентът отхвърли предложение на левоцентристката Социалдемократическа партия за премахване на данъчните облекчения.

Вместо това бе приет правителствен план за вдигане на данъчната основа от пет на седем пъти годишната наемна стойност на домовете на богатите чужденци, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
5
 
! Отговори
да преди 11 години
Всички българки, които съм срещал в Швейцария са били ***, независимо от официалната им професия като сервитьорки, музикантки, консултантки....Сериозно, други не съм срещал, а ходя там често!
41
3
 
6
 
! Отговори
до оная преди 11 години
Аз лично с по-жалки сребролюбци и по-ограничени /духовно и професионално/ хора не съм работила. --Да бе, тия гадини изобщо не уважават компаньонките, ***, проститутките и другиге работещи без ***! Мани го!
40
3
 
15
 
! Отговори
от една друга до 52 преди 11 години
Е и аз живея в Швейцария, но не споделям Вашия ентусиазъм за добре устроена и социална държава. Това ще Ви го каже всеки, който е живял наистина добре и спокойно в Скандинавските страни и в Германия. Тук на почит са само тези чужденци, които донасят нещо на държавата /било пари или скрито имущество/, а всички останали /които "вземат" според швейцарците/ не са толерирани, а даже открито дискриминирани. Аз лично с по-жалки сребролюбци и по-ограничени /духовно и професионално/ хора не съм работила.
39
1
 
4
 
! Отговори
една преди 11 години
До номер 30-да, забрави и над 200 000-на добре обучена и оборудвана армия. А българската колко остана?
38
4
 
10
 
! Отговори
една преди 11 години
До 41 - смшено е да сравняваш Грамания и Франция например със Швейцария. Нивото е много по-ниско във всяко отношение. Фактът, че не са изпростяли дотолкова, че да влязат в европейския съюз, говори достатъчно. Държава, която цари ред и законност, висок стандарт и уважение към хората. Да, всичко е по-скъпо, но и заплатите са много по-високи. Интересно, защо тогава напливът от желаещи французи, немци и италианци тук е огромен. Ми да си стоят в техните кочини щом е толкова прекрасно.
37
7
 
8
 
! Отговори
една преди 11 години
До номер 9 - да, много е изгодно да кажеш, че Швейцария не е това, което си мислят повечето. Гроздето е кисело. От години живея и работя тук. Това е една от най-нормалните и добре устроени богати държави, в които съм била през живота си. А съм била в много. Или си задължен по някакъв начин да участваш в масовата хипмноза на българския народ, че дори и Швейцария живее по-зле от България. Няма повече да коментирам безумни постове.
36
4
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Живял си в Цюрих, ама на сън! хаха!Колкото до ***, дядо ми през 1934 г. като току-що завършил гимназия пубер с некакви ремсистки бози в главата е заминал да учи в Цюрих и от там се е върнал дърт заклет комунист! До смъртта си през 1985 г. получаваше картички от Франция, Белгия и Швейцария от тамошните ***. И там имат доста червена мая, та не се знае в тази криза кой-кого... хаха!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 43 от 40Елементарно е - с мръсните си пари отиваш в Швейцария и ставаш инвеститор, защото там никой не проверява произход(бил той укриване на данъци, оръжие, дрога, ограбване на някоя държава като БГ или друго). Правиш някакъв бизнес превърташ парите и те са изпрани - вече произхода им е съответния "измислен" бизнес.На времето (91г) и СДС имаха идея да направят същото и в БГ(на инвеститор над 1млн$ да не го питат кой и от къде е). Но не го направиха.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като си живял в Швайц, какво ще кажеш? Има ли там клоуни като наште управленци?
33
2
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
ТИКВО изкуфяла,къде видя ДЪРЖАВАТА?
32
4
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
И защо те ИЗГОНИХА от там бе ,***?
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-мръсните пари са в Швейцарските банки!!От наркотици,от проституция,от убийства!......но банковата ТАЙНА е запазена швейцарска марка!Явно е,че само на нас ни продават ДЕМОКРАЦИЯТА!
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 години съм живял в Цюрих и някой ***, като вземе да ми обяснява за Швайц ми става едно мило и драго, че чак на смях ме избива. Като гледам обаче колко *** пишат тук ми става много тъжно и виждам, че с такъв материал никога няма да се оправим.
29
3
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
И каква им е файдата на перачите на пари да оставят в държавата Швейцария толкова много от тайните си влогове, че да просперира цялата държава? Целта на такива хора е да избягат от всякакви плащания и загуби около влоговете си!Държавата прибира само данъци от банките върху техните балансови печалби! И тези данъци трябва да са такива, че всички да искат да си регистрират банката в Швейцария, а не в съседна Германия напр.
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И България ще прави референдум, но за превръщането и в ядрен погреб !
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 39 АнонименГовориш глупости - в страна където обяда е 40-50 франка(1фанк е 1,60лв) къде виждаш "рая".Преди 2 седмици бях на командировка там и никъде другаде не съм виждал немци толкова да реват за пари/цени и че е безумно скъпо т.н. А на практика не е много по различно от немско само дето всичко струва х2
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 30 АнонименДа и аз знам за икономиката на Швейцария, но не спомена, че най-големия им сектор е селското стопанство.Каквото и да се обясняваме е ясно, че богатството им идва от банките и това, че мръсните пари на целия свят се перат там срещу сериозни такси, комисионни и прочие.Така, че най-големия им проблем е, че ги притискат да вдигнат банковата тайна. Това с данъците е дреболия.
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ШВЕИЦАРИЯ Е РАИА БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАФИЯТА-ГЕРБ ОТ ДЪРЖАВА СЕ ПРЕВЪРНА НА КЛОЗЕТ.ДОЛУ МАФИЯТА ГЕРБ
24
5
 
12
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Швейцария не е никакъв данъчен рай! Там нормалните работещи хора им одират кожите с данъци!Швейцария е някакво данъчно убежище (както правилно отбеляза 28) заради свещената крава "банкова тайна". Там от години мръсни пари си кротуват по сметки в некакви еврейски банки с по 3-4 човека персонал и офиси от по 40 квадрата. Тези "банки" не носят нищо на държавата и обществото, нито мошениците, които са основните им клиенти!Време е и Швейцария да влезе в 21 век по отношение на прането на мръсни пари
23
0
 
8
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
Много ми е тъжен и тъжно смешен образа на бай Ганъо - "патриотът". Там откъдето той бил тръгнал, Швейцария още не била стигнала...*** по нашенски. В Швейцария като отворят български вестници за 1 седмица и изпадат в ужас. А бай *** горд от себе си и от тези до него.