Ще остане ли Швейцария данъчен рай за богаташите?

Решават на референдум дали ще спрат привилегиите за милионерите
21 окт 2012 09:57,
80
Ще остане ли Швейцария данъчен рай за богаташите?
Снимка: Reuters

Данъчната система, привлякла богати чужденци като Фил Колинс и Михаел Шумахер да живеят в Швейцария, ще бъде подложена на референдум, за да се разбере дали хората искат тя да бъде премахната, предаде Ройтерс.

Обединени леви партии и синдикати обявиха, че са събрали необходимите 100 000 подписа, за да внесат предложението "Достатъчно с данъчните привилегии за милионерите" за референдум.

Швейцария е привлякла над 5000 богати чужденци с данъчни споразумения, сключени въз основа на наемната стойност на техния имот, вместо на действителния им доход или богатство, при условие че те не работят в страната, посочва Ройтерс.

Освен пилота от Формула 1 Шумахер и поп звездата Фил Колинс, сред богатите преселници в Швейцария са певицата Тина Търнър и най-богатият от всички Ингвар Кампрад - основателят на мебелния гигант ИКЕА, който се премества от Швеция през 1976 година.

Неодобряването на привилегированото отношение към данъчните изселници в Швейцария се засилва. В кантоните Цюрих, Шафхаузен и Апенцел тази практика вече бе отменена след референдуми. Миналия месец обаче парламентът отхвърли предложение на левоцентристката Социалдемократическа партия за премахване на данъчните облекчения.

Вместо това бе приет правителствен план за вдигане на данъчната основа от пет на седем пъти годишната наемна стойност на домовете на богатите чужденци, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
15
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
Швейцарците са с едно от най-високите почасови минимални възнаграждения, с един от най-високите стандарти на живот, с много качествена социална система, почти единствената държава с полу-пряка демокрация, със стабилна средна класа и Женева не прилича на София.И тях ги критикуват полу-***, които си продават гласовете по избори, нямат средна класа, няма минимална почасова ставка (има само месечна - най-ниска в ЕС), с разбита социална система, в която си носиш йот в болницата
21
4
 
6
 
! Отговори
Панчо преди 11 години
29, ти на мен недей да ми правиш анализи, аз не съм опасен... хаха! Ти гледай милионите, дето тази зима ще ги изкара на улиците от глад! Гледай да обясниш философията си на бащите, които трябва да платят харната, топлото и училището на децата си, а нямат с какво. На тях им обяснявай колко честно и справедливо е това, че некакви курвета се къпят във вани с шампанско, защото са по-умни и по-работливи!Хаха... и *** да си одереш от яд, коелото на историята се върти, както е казал д. Димитров! хаха
20
4
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Объркал си се. Баце Боце вече обясни - швейцарците харчат повече, отколкото печелят, а са се научили на това от триглавата ламя.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забавно е да четеш, как някакви въшкари са искрено загрижени за данъчните облекчения на богатите в швейцария, за увеличаването на данъка във Франция и за опасностите на които е изложен капитализмът:)))
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Швейцария има изключително мощна химическа промишленост - лекарства, пигменти, лепила, реактиви, полимери, козметика! Има машиностроене - металообработващи машини, генератори, електродвигатели и турбини, климатична техника, оптика, водещ производител на машини за хранително-вкусовата промишленост, текстил, полиграфия...В следствие на това в Швейцария има и огромен процент от населението, който може да бъде наречен "пролетариат" и който е в правото си да задава политически въпроси!
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки път ми става смешно като видя "данъчен рай". Терминът на английски е tax haven, а не tax heaven. Разликата е от една буква, но е съществена heaven значи рай, а haven - убежище. Навсякъде в България обаче се ползва грешния превод на иначе силно разпространения термин tax hAven. Дори ако напишете в гугъл tax heaven ще ви каже: "Did you mean: tax haven?".Моля, цъкнете "+", та да знаят хората.
16
6
 
10
 
! Отговори
Панчо преди 11 години
Знаещ, червената чума е имунно заболяване на капитализма! Когато той загнояса и се *** в това, което е днес, изцелителните червени бактерии се появяват и убищожават безполезната тъкан.При тежкои бактериални инфекции затлъстелия организъм губи апетит, губи тлъстини и влиза в по-здравословна форма.хаха...! Червената чума винаго напада лоясалите и самозабравили се търтеи, богатеещи на гърба на работещите за заплата хора!
15
3
 
7
 
! Отговори
до знаещия преди 11 години
Хаха...! Знаещия, май нищо не знаеш за Швейцария! Швейцарските банки са известни с това, че са малки частни, често семейни дружества изключително на евреи, тук-там арменци и пр. известни с щедростта си хора! Нали знаеш как такива хора обичат да споделят с държавата и обществото богатството си!Швейцария е богата и уредена държава благодарение на работливите си граждани! Много силна промишленост, вкл. и трежка, животновтдство, туризъм - това са стълбовете на швейцарската икономика!
14
9
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
Червената чума иска да завладее един от островите на благоденствието, какъвто е Швейцария. Дано швейцарците не се вържат на тъпите им номера! Това да вземаш от богатите е едно от най-лошите неща, които могат да направят. Точно тази държава се крепи на това, че държи парите на богатите в банките си. Без тези пари ще бъдат по-зле дори и от нас. Интересното е защо режат клона на който седят? Толкова ли са огглупели и заблудени! Не ми се вярва...
13
4
 
18
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
Истината е, че масовото обедняване в следствие на кризата събуди средните слоеве за ставащото, защото те са най-потърпевши. До скоро хората в Европа не се интересуваха от политика, защото имаше достатъчно за всички. Сега става ясно, че кризата е само за тези, които ходят на работа и разчитат на заплата. Това е процес, описан от чичко Маркс. Той е нарекъл работещите за заплата хора "пролетариат". Тази дума беше загубила стойност, но предстои да си върне блясъка!
12
2
 
9
 
! Отговори
свис преди 11 години
рязвитие и тези които не са добре финансово са в голяма част сами виновни. Най-хубавото е че ако не чужденците то поне децата на чужденците имат абсолютно равни права на работния пазар - никой не го еня дали си швейцарец или българин - а какви качества имаш и после дали работиш яко. Аз съм бачкал по 60 часа на седмица да се доказвам и ми дадоха шанс. А такива дето разправят врели некипели за швейцария ги знам. - на две седмици ме викат от кантоналната полиция да превеждам на разпити на бандити!
11
3
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
НЯМА ШВЕЙЦАРЕЦ В ЦЯЛАТА ИМ ДЪРЖАВА КОЙТО ДА ЖИВЕЕ ПОД НАЕМ--През 2000 г. в Швейцария имаше преброяване на имотите, подобно на това в България.Преброяването показа, че две трети от швейцарците не притежават дома, който обитават - т.е. са под наем.Това са фактите! Другото - фантазии!
10
4
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Не се обаждай като не знаеш! Нямало беден швейцарец, хахаха... Има 300 000 безработни, около 60% от тях са швейцарци и около 500 000 социално слаби. Прибавяме към тях и " the working poor" и цифрата на швейцарците, които не са добре социално набъбва значително! Тези референдуми печелят все повече и повече слава - защото както във всяка държава по света - средната класа се топи като полярен лед, а облекченията за богатите се увеличават прогресивно. Но от друга страна има невероятни шансове за....
9
1
 
9
 
! Отговори
референдуми преди 11 години
Доколкото съм чела оттук-оттам системата им е съвсем различна. Хората са активни и участват редовно в общ. живот и вземането на важни решения. Казват, че просто по-важните въпроси се решават с нещо като допитвания/вид референдум/ - получават си в пощите листчета с въпроси и попълват това, което мислят, че е правилно, после ги събират.Например - как да решим въпроса с кучетата /може и да нямат кучета, защото са ги избили навремето като всички останали/Много просто като за България, нали
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една нормална капиталистическа държава, чието червено знаме не е символ Червената чума.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9, nikyde ne e rai.samo kydeto v Швейцария mojesh da vidish dosta italiantzi , ispantzi , portugaltzi da robotqt 'mrysna' rabota , koga ste vidi6 portugalska kamerierka i italianski servitior v BG!?A i na zapad hubav jivot ne znachi apartament na centara, krychmi do posred nostite, qdene i piene na korem.... ima oste mnogo hlqb da izqdem dokato se otyrvem ot orientalskia mantalitet.
6
3
 
13
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 11 години
Като чета тези статии и осъзнавам че комунизма се завръща в световен мащаб. Всички ще сче равни а партийните секретари най вече.
5
6
 
26
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Живот си живеят в Швейцария! --Там пада яко бачкане. Чиновникът преди да отиде в банката, отива в краварника да издои кравите - има доилна машина, не на ръка. Вечер в 10 часа вече са в леглата, защото сутринта трябва да стане рано, за да се погрижи за кравите.Второ, там много малко хора имат собствен дом - живее се под наем, а наемите са доста солени.В Швейцария съвсем не е рай, както си го представят някои. В много заведения работят възрастни хора, защото нямат пари.Рай, но за богатите!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100 BGN = 0.5 CHF
3
10
 
8
 
! Отговори
бил съм там често преди 11 години
Швейцарците били по-*** и завистливи и от българите. Че нали като избягат богатите, в тъпата им държава ще останат само крави с часовници!Преди да станат данъчен рай Швейцария е била бедна селска държава.