Меркел откри мемориал в памет на ромите, избити от нацистите

Да пазим това малцинство, което е наш дълг днес и в бъдеще, заяви канцлерът
24 окт 2012 16:46, Елка Василева
48
Меркел откри мемориал в памет на ромите, избити от нацистите
Оцелелият от холокоста ром Райнхард Флориан и израелският скулптор Дани Караван се ръкуват. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел почете днес ромите, станали жертва на Холокоста, като откри тържествено в Берлин монумент в тяхна памет, предаде Франс прес.

"Този паметник ни припомня за един много дълго време забравян народ. Почитането на паметта на жертвите съдържа и едно обещание - да пазим това малцинство, което е наш дълг днес и в бъдеще", заяви Меркел пред присъстващите роми, оцелели от концентрационните лагери, пред техните близки и пред официалните лица.

Ромите и днес продължават да страдат от дискриминация и отхвърляне. И днес те са принудени да се борят за правата си. Дълг на Германия и Европа е да ги подкрепя, каза канцлерът, повече от 65 години след Холокоста, по време на който намериха смъртта си близо 500 000 роми. Мисълта за всеки загинал ме изпълва със скръб и срам, отбеляза Меркел, цитирана от ДПА.

Много от присъстващите на церемонията се разплакаха, когато 75-годишен холандски ром разказа за последния път, когато видял майка си. Тогава той бил на 7 години и му помогнали да избяга, когато родителите му били натоварени на влак за концлагера Аушвиц.

Паметникът се намира срещу парламента в центъра на Берлин. Негов автор е израелският художник Дани Караван. Той представлява тъмен басейн с каменна плоча в средата, на която всеки ден ще бъде полагано прясно откъснато цвете. Меркел нарече мемориала "езерото на тихите сълзи".

Още по темата

Изграждането на паметника на стойност 2,8 милиона евро е финансирано от германското правителство. Властите се отзоваха на призивите на ромската общност за такъв мемориал още преди 20 години, но осъществяването на проекта се забави заради спорове по дизайна, цената и поради грешки при строежа, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
7
 
! Отговори
до НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
Бе удари си една злобарка да се успкоиш. Прегледай пак коментарите и обърни внимание на "плиткоумен пубер" и "10 на 1".
19
0
 
3
 
! Отговори
до15 преди 11 години
15,лъжите са разобличени но колко хора ги интересува...Затова ще ни натресат СЪЩИТЕ новия световен ред.
18
0
 
10
 
! Отговори
истинските убийци преди 11 години
Всичките тези мемориални новини ескалират с наближаване годишнината на ВНЕСЕНИЯ октомврийски преврат срещу руския народ и прикриване престъпленията на най-големите масови убийци в историята като например Eнох Гершевич Иегуда-глава на Комисариата на вътрешните работи с кръв на ръцете си на милиони или нечовека Лазар Мойсеевич Каганович ,член на Политбюро,стоящ зад Холодомор,умишленото убийство с гладна смърт на 7-10 милиона украинци.
17
0
 
0
 
! Отговори
до НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Бе май си бил ама *** на входа на столипиново. А за мене не се притеснявай много да не си ръфаш кубинката с зъби. ***
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така, както е тръгнало, след някоя и друга година, ще строят паметник на Хитлер!
15
0
 
0
 
! Отговори
до НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Най-точно ще ти приляга определението "плиткоумен пубер". Айде изкарай 2 лв. (не да земеш от мама и тати) и после пак се прави на умен.Обикновено такива като тебе са пълни шубелии които се правят на много страшни когато са 10, а насреща им има някой нещастен объркан цветнокож. Всъшност всичко е щот ги сърбят малките чурки и така се опитват да направят впечатление дано ги забележи някоя празноглава кифла. Като си толко "отворен" *** в Факултето и сподели на всеослушание възгледите си! Шубе
14
6
 
12
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТСАМО ДЕТО И ТОЙ И ГЬОБЕЛС И КАНАРИС И ГЬОРИНГ И .......... И 25 000 БИЕЩИ СЕ В ЕЛИТНИТЕ ЧАСТИ НА СС И ВЕРМАХТА СА БИЛИ МРЪСНИ ГАДНИ ЕВРЕЙЧЕТА ?!?!?!?!?!СОРИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ МАНГАЛ преди 11 години
ТАЯ СИ НЕМА ДРУГА РАБОТА.ХОРАТА И НАПРАВИЛИ ДОБРО, ДА БЯХА МИНАЛИ И ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ?!ДА И ИЗНЕСЕМ МАЛКО *** ЗА ДА НЕ И ТОЛКОВА МЪЧНО ОТ ЗАГУБАТА!!!МНОГО БЪРЗО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЪЖАЛЯВА, ЧЕ НЕ СА ГИ ИЗБИЛИ ВСИЧКИТЕ !!!
12
3
 
11
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Само да не е от бакър, че "поконниците" нема да го оставят дълго да седи!
11
12
 
7
 
! Отговори
с преди 11 години
Би трабвало във всяка страна по Европа да се издигне мемориал на съветския войн. Защото за да съществува днешна Европа в този си вид, вкл. силно десните капиталистически държави, са загинали над 20 млн. съветски войници, офицери, жени и деца. Без Червената армия и загиналите руснаци, съм силно скептичен каква щеше да е днешна Европа - най-вероятно заглавие щеше да е: "Меркел открива мемориал в памет на нацистите, избили ромите".
10
3
 
16
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
АЗ ПЪК СИ ИСКАМ....МИСТЕР ШИКАЛГРУБЕР...
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво щеше да бъде и тук да открием и тук един такъв мемориал на 500 000 да ги нямаше
8
5
 
3
 
! Отговори
do 7 преди 11 години
awe ako imash malko akul she razberesh nakade vurvat neshtata v germania. obiknovenia nemec ot zakoni mu e zapushena ostata i osven da se osmihva drugo ne moje da pravi.Kva evropa kvi 5 leva davat ni pari isi gi zimat shot triabva s tia pari da im kupime boklucite i na krai da sme im zaduljeni
7
14
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Велика Германия-Сърцето на Обединена Европа!Богата,уредена,подредена,правова,но и много много човешка в същото време!Четете бе еееейййй,форумни расисти!Четете как живеят хората и какво е отношението им едни към други!И после се запитайте защо сме затънали в ла**а до коленете тука!
6
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 години
dokato imat pari *** she gi gledat v o4ite posle kato im svurshat she osetat sushnosta na si4kite maimuni deto sa gi pribrali v germania.
5
2
 
28
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
Е ТОВА ВЕЧЕ ВЪРХА НА ТЪПОТИЯТА !!! ВМЕСТО ДА СЪЖАЛЯВАТ ,ЧЕ НЕ ГИ Е ЗАТРИЛ И ОТКРИВАТ МЕМОРИАЛ !!!така е защото не са живели с нашенските *** !!! да им пратим 2-3 автобуса и да ги оставят да правят каквото си знаят и тогава да видим канцлера Меркел дали ще им открива мемориал !!!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
У нас трябва да направят мемориал в памет на жервтите на ромите....
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Меркел,да ти пратим всичките наши и румънски ***,та дано станат при вас мнозинство!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само на ромите или на всички ***?