България е 48-а сред най-благоденстващите държави

Лидерската позиция отново е за Норвегия
30 окт 2012 20:58, Елка Василева
122
България е 48-а сред най-благоденстващите държави
Влиятелната класация на института Легатум за най-благоденстващите държави отрежда на България 48-о място. Снимка: архив, Булфото

Норвегия отново е на първо място във влиятелната класация на института Легатум на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние, предаде ИТАР-ТАСС.

На второ място е Дания, а на трето – Швеция.

България е на 48-о място, което е спад спрямо миналата година, когато беше на 46-а позиция, посочва сайтът на организацията.

Страната ни е на 51-во място по критерий образование, по здравеопазване България заема 49-о място, а според националната и лична сигурност се класира на 41-ва позиция. Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 59-о място, а по предприемачески възможности е класирана на 41-ва позиция.

Най-неочакваният факт е, че тази година САЩ за първи път не са сред десетте най-благоденстващи страни в света, падайки до едва 12-о място.

"Сега САЩ се сблъскват със сложни проблеми на нарастващ държавен дълг и слаб икономически растеж. Поради тази причина "американската мечта" се оказа под заплаха от изчезване", заяви ръководителят на института Джефри Гедмин.

На четвърта позиция в класацията е Австралия, следвана от Нова Зеландия, Канада, Финландия, Холандия, Швейцария и Ирландия. Непосредствено след първата десетка се нареждат Люксембург, САЩ, Великобритания, Германия, Исландия, Австрия, Белгия. Франция е чак на 21-во място, а Испания - на 23-то.

Класацията е направена по осем критерия за икономически и социален успех, които включват равнището на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите способности, качеството на образование и здравеопазване, сигурността (национална и индивидуална), свободата и солидарността.

Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки.

Тази година в класацията са включени 144 държави, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е сега онази гарга да коментира заБългария - 48-маТурция - 89-а.
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
poredNATA PROSTOTIQ OT PARTIQ GERB ,KAK MOJE DA SME NA 48 MQSTO SLED KATO SME SLED AFRIKA .A KOLKOTO DO KOMENTARA NA NOMER 110 MN SI ZLE TAPAKO V TURCIQ MINIMALNATA ZAPLATA E 900 LEVA SASHTO TAKA MINIMALNATA PENSIQ .A CENITE NA HRANA ELEKTRI4ESTVO SA KATO NASHITE .POREDNATA LAJA OT PARTIQ GERB
98
1
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
Очевадно е че *** са обсебили всички медии ,и пускат само лъжи ! Върнаха ни в 19 век тия мафиоти !
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли кой да вярва на такива ОЧЕВАДНИ лъжи ! България е най-бедната държава в Европа, дори в Африка заплатите са по-високи от нашите! Не ви ли е срам, бе жалки платени драскачи?
96
3
 
5
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Абсолютно вярно, 106 - а домейна на сайта на този смотан институт, който е Prosperity - e закупен през 1995 година - малко преди вашите да почнат да умират от глад със заплатите и пенсиите от Жанвиденовата зима, която е година по-късно. А ти по онова време си мислел, че интернет и интернит е едно и също. :D
95
2
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
105, ми кат си толко отворен, що не идеш да живееш в някоя от тия страни, дето са отдолу под 48-*** позиция? И после ела да разправяш.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахаха, на този "престижен" институт, сайтът е правен от българска фирма. Нищо лошо, ама мирише на ***. Впрочем, както винаги дава и грешка при опит да се отворят някои линкове...
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ot takova blagodenstvie za 23 godini se stopihme s 3 000 000 bulgari/ki/!!!! Za 500 godini robstvo turcite ne stopiha taka naciqta ni,kakto na6ite upravnici go napraviha za 23 godini!!!!
92
2
 
8
 
! Отговори
анон преди 11 години
Кви са тия глупости!!! Да скривате това че нищо не вярно от всичките изброени неща.
91
4
 
12
 
! Отговори
ani преди 11 години
EEEEE - Това е вица на деня
90
4
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 11 години
Нека кажем и това, което не се казва в статията:Великата Русия е на 66-то място в класацията, т.е. - само на 18 позиции под нас. Още малко, братушки, натискайте.Великия Китай е на 55-то място - т.е. само на 7 позиции под нас. Китайската минимална заплата още не е стигнала българската, но е близо. Още съвсем малко и Китай ще се изравни с България - може би до 3-4 години (ако не станат пертурбации през тва време).А горките макета са 75-ти. Има много хляб да изядат. :-)
89
4
 
9
 
! Отговори
отговор преди 11 години
Естествено , че не всички българи не са бедни като нас , но те не прекарват по цял ден времето си по форумите, не пишат глупостите ти и не ги четат.Но ти явно намираш и имашп бол време ,нестретнико.
88
11
 
7
 
! Отговори
ТИНКО преди 11 години
КОМПЛЕКСИРАН БЪЛХАРИ В МИЗЕРНА *** - МИЗЕРНО И НЕОБРАЗОВАНО ОБЩЕСТВО, ПЪЛНИ КОМПЛЕКСАРИ И НИКАКВО БЪДЕЩЕ!!!
87
14
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
неудачниците пак наскачаха. не разбрахте ли най-после че не всички българи са бедни като вас, просто вие сте най-кресливите.
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако са взели данните от НСИ, които казаха, че сме четвърти в Европа по изхарчени пари за туризъм, или че харчим половин годишна средна заплата за екскурзии и почивки, се учудвам, че сме чак на 48 място.Може би трябваше да бъдем в челната десетка. Откакто алкохоличката Р. Инджова оглави НСИ, нищо не трябва да ви учудва - даже и да ви кажат, че средната месечна заплата в Бг е 5000 евро, средната продължителност на живота - поне 500 год.
85
3
 
20
 
! Отговори
статистик преди 11 години
в статията удобно са пропуснали да споменат на кое място сме по икономика : 93-то, и по държавно управление - 72-то :) напишете в гугъл "The 2012 Legatum Prosperity Index", за да видите карта с всички страни и класирането по отеделни показатели
84
13
 
7
 
! Отговори
Гочо преди 11 години
Ех как добре би било тези мрънкачи, дето не могат да правят нищо, но искат германски заплати, да поживеят във всяка една от страните след 48 място. Да ги спукат от бачкане и за шепа ориз и да живеят в бараки. Ами това е съвременния свят бе мюхлюзи. Стига сте се оплаквали ами работете още повече, че догодина да сте на 38 място по благоденствие. Крадете и лъжете по-малко за да върви страната още по-добре. Лъжела статистиката, ами да изследването е направено само заради вас...
83
6
 
13
 
! Отговори
селянин от град преди 11 години
Що е то благоденствие в България?Такъв термин не се вмества в нашата извънстолична дийствителност.
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ни лъжат!
81
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко е въпрос на труд,дисциплина и организация,лошото е чи ние знаеме само да се оплакваме и да плачеме,така не става