България е 48-а сред най-благоденстващите държави

Лидерската позиция отново е за Норвегия
30 окт 2012 20:58, Елка Василева
122
България е 48-а сред най-благоденстващите държави
Влиятелната класация на института Легатум за най-благоденстващите държави отрежда на България 48-о място. Снимка: архив, Булфото

Норвегия отново е на първо място във влиятелната класация на института Легатум на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние, предаде ИТАР-ТАСС.

На второ място е Дания, а на трето – Швеция.

България е на 48-о място, което е спад спрямо миналата година, когато беше на 46-а позиция, посочва сайтът на организацията.

Страната ни е на 51-во място по критерий образование, по здравеопазване България заема 49-о място, а според националната и лична сигурност се класира на 41-ва позиция. Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 59-о място, а по предприемачески възможности е класирана на 41-ва позиция.

Най-неочакваният факт е, че тази година САЩ за първи път не са сред десетте най-благоденстващи страни в света, падайки до едва 12-о място.

"Сега САЩ се сблъскват със сложни проблеми на нарастващ държавен дълг и слаб икономически растеж. Поради тази причина "американската мечта" се оказа под заплаха от изчезване", заяви ръководителят на института Джефри Гедмин.

На четвърта позиция в класацията е Австралия, следвана от Нова Зеландия, Канада, Финландия, Холандия, Швейцария и Ирландия. Непосредствено след първата десетка се нареждат Люксембург, САЩ, Великобритания, Германия, Исландия, Австрия, Белгия. Франция е чак на 21-во място, а Испания - на 23-то.

Класацията е направена по осем критерия за икономически и социален успех, които включват равнището на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите способности, качеството на образование и здравеопазване, сигурността (национална и индивидуална), свободата и солидарността.

Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки.

Тази година в класацията са включени 144 държави, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
7
 
! Отговори
Хурахай преди 11 години
Лъжа.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквун казва друго !
38
6
 
21
 
! Отговори
Стига преди 11 години
Стига облъчвахте бе Медии, Бойко ли ви поръчва тия лъжи........
37
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***.На кого служите.На американските ***.
36
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според тази класация сме сред благаденстващите държави,според изследване на първия по рода си доклад за щастие Колумбийски университет на САЩ ни нареди сред 10-те най-нещастни държави в света.Средно аритметично сме най-благоденстващите нещастници.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕЕ ВЯРНО ЧЕ СМЕ НА 48 МЯСТО ПИТАЙТЕ ДРУГАРЯ ВИ РЕЗНИ ЛЕНИЧКОВ И ТОЙ ЩЕ ВИ КАЖЕ ЧЕ СИ ЖИВЕЕМЕ ДОБРЕ. ТАКА КАЗА В ХЪРВАТИЯ.НИЕ СМЕ ПО ДОБРЕ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПАТА. ДРУГАРЯ НАПРАВИ ТОЛКОВА МНОГО ПОДОБРЕНИЯ В ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ ЧЕ ВЕЧЕ ИМ ИЗГУБИХ КРАЯ. НАЙ НАПРЕД ПРЕМАХНА МОНОПОЛИТЕ. СЛЕД ТОВА УНИЩОЖИ ЕРЕПЕТАТА ПОВИШИ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСЙИТЕ И НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА ТОКА ПАРНОТО ВОДАТА ХРАНАТА ТРАНСПОРТА ГОРИВАТА И ВСИЧКО ТОВА САМО ЗА ТРИ ГОДИНИ. ДРУГАРИ. КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ СЕ КАЗВАШЕ ПЕТИЛЕТКАТА ЗА 3 ГОДИНИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. ДА ЖИВЕЕ БКП И ВЕЧНА ДРУЖБА СЪС ХАМЕРИКАНСКИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ. ТЕ СА КАТО ВЪЗДУХА И ВОДАТА ЗА ВСЯКА УМРЕЛО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА. ДЕВИЗА НА ДРУГАРИТЕ БКП ГЕРБАЖИЙ Е. ТАЗ ГОДИНА ПОЛУПРОВОДНИЦИ ДОГОДИНА ЦЕЛИ. УРА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. ДА ВИ СА ЧЕСТИТИ НОВИТЕ ГЕРБАЖИЙСКО КОМУНИСТИЧЕСКИ ДРУГАРИ. СЪС ТЯХ ЩЕ ВЪРВИМИ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ В ТУНЕЛА НА МИЗЕРИЯТА И ЛАЙ.АТА.УРАААААААААААААААААААААААААААА
34
4
 
9
 
! Отговори
Умник преди 11 години
***!
33
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние е сме на 48 място в Африка
32
5
 
31
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Я кажете сега какъв ви е ценоразписа за статии, че като ми потрябва да си продавам старата колата директно да ми я изтипосате като първа новина и да пише, че е на 48-мо място по бързина в света, а то пасат двойка ръждясал... Да *** продажните ви маймуни !!!
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смеееееееех
30
4
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
48 ИЛИ 480 С ТАЯ АНТИСОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ВИСОКИ ЦЕНИ И НИСКИ ДОХОДИ
29
9
 
16
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Страни, разтърсвани от "кризи", са далеч пред нас, а островът на "стабилността, благоденствието и ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗВИТИЕ" е чак на 49-то място...
28
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедни,жадни и гладни като *** но иначе викаме гордо.Да живее България!!!Точно като *** гюбека да се върти е важно пък съм му еб.л и мамата..
27
3
 
14
 
! Отговори
az преди 11 години
LUJA
26
4
 
26
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
"...Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години...Ето това е ключовото в тази класацийка! Ние половината от този период слизаме надолу! даже 48-мо място ми се струва твърде нагоре към този момент! Догодина ще сме извън топ 50! Миналата година сме били 46-ти, т.е. тренда е надолу! Ако данните са от последните 20г., то може и извън топ100 да сме!
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналистка задала въпрос на двама граждани-Хубав ли е живота в България.Първия отговорил-Абе това живот ли е да им ... ......Ясно,вие сте писемист,а вие господине-попитала втория.Аз съм оптимист,живота в България е много,много хубав,ама да ви кажа честно и много дълъг.
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това лозунг ли е или статистика
23
8
 
9
 
! Отговори
Jack - o - lantern преди 11 години
Happy Halloween българи!
22
1
 
14
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
О, да! И института Легатум и той е измислен, само и само, за да се създаде такава класация!До Анонимен
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и щом е така защо се топим всеки ден и до 10-15 години изчезваме