Демографските промени в САЩ спомогнаха за преизбирането на Обама

Тези факти не предвещават добри дни за републиканците
8 ное 2012 07:18, Петя Славова
46
Демографските промени в САЩ спомогнаха за  преизбирането на Обама
Обама отново е президент на САЩ. Снимка: БТА

Демографските промени в Съединените щати спомогнаха за преизбирането на президента демократ Барак Обама и не предвещават добри дни за републиканците, посочва агенция Ройтерс.

Американците, които имаха възможност да гласуват за първи път - младежи и имигранти, представителите на малцинствата и жените гласуваха масово в подкрепа на Обама, пише БТА.

За сметка на това републиканците може да търпят още по-тежки поражения в бъдеще вследствие на демографските промени и увеличаването на дела на чернокожите и хората от латиноамерикански и азиатски произход, предупреждават анализатори. За да предотврати този сценарий, партията ще трябва да промени своите основния послания и да се опита активно да разшири изборната си база, която се свежда в момента до белите, възрастните и консервативните американци. "Делът на небелите избиратели нараства... бавно,
непрестанно. При всеки четиригодишен изборен цикъл електоратът става малко по-разнообразен. И тази(тенденция) ще продължи", подчерта Пол Тейлър от непартийния изследователски институт "Пю".

Около 80 процента от чернокожите, хората от латиноамерикански произход (т. нар. испаноговорящи) и представителите на други малцинства гласуваха за Обама и едва по-малко от 17 процента за Ромни. Според проучвания екзит-пол, цитирани от ДПА, за президента по-конкретно са гласували 55 процента от жените, 93 процента от афроамериканците и 71 процента от хората от латиноамерикански и азиатски произход. Обама освен това е получил подкрепата на 60 процента от младите избиратели (на възраст между 18 и 29 години).

За Ромни са гласували близо 59 процента от белите гласоподаватели, над 50 процента от хората над 50-годишна възраст и 63 процента от онези, които ходят на църква повече от веднъж седмично. При това голямото мнозинство от изборната база на републиканеца са били бели американци.

Това не предвещава добри дни за републиканците в една страна, където тази година броят на новородените от етнически малцинства надхвърли 50 процента за първи път. Съединените щати все повече се превръщат в държава, където малцинствата са мнозинство. Повечето анализатори прогнозират, че представителитена бялата раса ще станат малцинство в САЩ някъде между 2040 и 2050 г.

Делът на хората от латиноамерикански произход в страната расте най-бързо и те се превръщат в много важен фактор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
и у нас след 20г няма да има роми просто ще сме се сляли в едно.Българския етнос е обречен!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американската демокрация тръгна към своя залез и това бе лесно предвидимо! Демографските и етнически промени ще я заличат!Принципно демокрацията си остава най-уязвимата система и Америка ще е нагледен пример в близките няколко десетилетия!
28
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 11 години
Всичкото *** гласува в ляво :D . В америка чветнокожите, в фрация арабите избраха ляв президент , В българия *** за 2 кебабчета гласува за БСП. Иде ли края на бялата раса
27
0
 
6
 
! Отговори
valentin преди 11 години
v USA pobedi rasizma - 90 % ot chernite i 70 % ot latinosite sa glasuvali za Obama. bez da se intreresuvat ot politiki, programi i t.n., a samo zashtoto e cheren. taka che ne belite sa rasisti, a maltzinstvata sa takiva. Obama legalizira nelegalnite imigranti i te mu se otblagodariha i tiahnite rodnini, koito gi biaha izvikali i prijutili.taka che shte gledame bitka na ojiviavane - tova beshe porednija zalp na Avrora. kakvo li ni chaka oshte...evropa razdirana ot finasovi problemi, USA nadolu..
26
1
 
2
 
! Отговори
илко преди 11 години
До Анонимен В куба 80% са бели мой човек, нещо се бъркаш!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Генетически е изачислено,че след 700 години в САЩ няма да има бяла и черна раса,а ще се асимилират и всички тогава ще са с еднакъв кафеникав тен.Дотогава ще се делят на бели,черни и латиноси,но след това ще са еднакви.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е в САЩ ,така е и у нас. И наш Бойко разчита главно на ***,турци, стари моми и шепата останали герберасти за втори мандат. Разбера се те правят максимум 20% ,тъй че основно се разчита на МВР,ЦИК и едрите търговци на гласове като Яне,Марешки и др.
23
1
 
2
 
! Отговори
Рамбо Кючуков преди 11 години
И в Европа църните ще управляваме.
22
0
 
4
 
! Отговори
NEO преди 11 години
Марихуаната и хомосексуалистите всъшност донесоха победата на Обама
21
8
 
1
 
! Отговори
бяла индиянка преди 11 години
има и такива в Европа Желая щастливо бъдеще на президент Обама с напомнянета че елените на Дядо Коледа не могат да куцат и полицейски прякори от подобно естество наскърбяват децата и майките им Аз също съм атеистка но с радос очаквам великодушния светец да донесе подаръците!Ако някое канадско или американско ченге/израз придобил гражданственост/има възражения да спори със съпругата и децата си Привързаността ми към свФранциск е семейна традиция но под бедни разбирам средно заможни хора а не клош
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия са тръгнали да строят афрокомунизъм. Спукана им е работата.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китайски комунист ще стана ,мюслюманин не ! 'Бал съм ги в мамката !
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чифу**те дето я наложиха тая система в сащ , сега ще ядът черните паламарки на печките , жидята си докараха сега с техните камъни да ги млатят по техните тикви
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХА КАЗАХТЕ ЛИ СИ ГО НАКРАЯ , ЧЕ САЩ ВЕЧЕ Е ЕДНА *** ДЪРЖАВА,ЦИОНИСТИТЕ В СЛЯПАТА СИ ОМРАЗА КЪМ БЕЛИТЕ ХОРА ХРИСТИЯНИ ЗАПОЧНАХА ДА НАЛАГАТ ТОЗИ МОДЕЛ В САЩ И ЕВРОПА И ЕТО ГО РЕЗУЛТАТА , НО СЛЕД НАС ТЕ СА НАРЕД И ДОКАТО САЩ И ЕВРОПА ЗАЛЯЗВАТ ПОД НАПОРА НА ЧЕРНИ И АРАБИ, ТО КИТАЙ НАБИРА НЕИМОВЕРНА МОЩ,ЗАЩОТО ИМА ВСИЧКИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ТОВА -ТЕ СА 1,4 МИЛИАРДА ОТ ЕДНА РАСА,НЯМАТ ***,АРАБСКИ РЕВОЛЮЦИИ НЯМАТ,ТАКА , ЧЕ УЧЕТЕ КИТАЙСКИ ЗА ДА ИМАТЕ НЯКАКВО БЪДЕЩЕ
16
2
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Хахаха 14 -и ,Европа и САЩ щели да изчезнат ако не приемат исляма ????? Аз лично предпочитам да умра отколкото да се откажа от вярата си. Европа и САЩ ще оцелеят ако се отърват от ционистите които ги управляват и им налагат свръхлиберализъм и свръхтърпимост към *** и мюсюлмани. Един път НАЦИОНАЛИСТИТЕ пипнат ли властта и с ИСЛЯМА в Европа СВЪРШИ! Идват тези дни когато ще изринат обратно в пустинята да въртите опашките на камилите, това за което единствено ставате!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са бъдещето на просперираща Америка!
14
4
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
панчо, иска ти се. бялата раса едва ли ще изчезне, защото арабеските и иранците също са бяла раса и се плодят както си му е реда. ще изчезне овчедушата западна толерастия, тая която ражда такива като тебе. ще изчезнеш ти и себеподобните ти.
13
15
 
4
 
! Отговори
Панчо преди 11 години
И какво като изчезва бялата раса?Какво добро е видяло човечеството от тази раса?
12
1
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
хехе, хак да им е, на ви сега една демокрация и едни равни права. ще съжаляват че са водили война с юга и ще ходят да слагат цветя на гроба на джеферсън дейвис
11
6
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Смешен плач. Чакате Америка да се гътне, а *** в страната ви раждат дад 50% от децата.Оня дето чака масонско-еврейското образувание да изчезне ще хвърля шапка и ще се прегръща и целува с *** ли когато това се случи. Или ще пие с русите(със сигурност с над 50% азиатски гени вече). Колкото и да не го признавате Америка е част от нашия свят от нашата култура и нашата вяра. А белите няма да изчезнат. След години когато няма да са господстваща раса раждаемостта ще се увеличи значително.