Демографските промени в САЩ спомогнаха за преизбирането на Обама

Тези факти не предвещават добри дни за републиканците
8 ное 2012 07:18, Петя Славова
46
Демографските промени в САЩ спомогнаха за  преизбирането на Обама
Обама отново е президент на САЩ. Снимка: БТА

Демографските промени в Съединените щати спомогнаха за преизбирането на президента демократ Барак Обама и не предвещават добри дни за републиканците, посочва агенция Ройтерс.

Американците, които имаха възможност да гласуват за първи път - младежи и имигранти, представителите на малцинствата и жените гласуваха масово в подкрепа на Обама, пише БТА.

За сметка на това републиканците може да търпят още по-тежки поражения в бъдеще вследствие на демографските промени и увеличаването на дела на чернокожите и хората от латиноамерикански и азиатски произход, предупреждават анализатори. За да предотврати този сценарий, партията ще трябва да промени своите основния послания и да се опита активно да разшири изборната си база, която се свежда в момента до белите, възрастните и консервативните американци. "Делът на небелите избиратели нараства... бавно,
непрестанно. При всеки четиригодишен изборен цикъл електоратът става малко по-разнообразен. И тази(тенденция) ще продължи", подчерта Пол Тейлър от непартийния изследователски институт "Пю".

Около 80 процента от чернокожите, хората от латиноамерикански произход (т. нар. испаноговорящи) и представителите на други малцинства гласуваха за Обама и едва по-малко от 17 процента за Ромни. Според проучвания екзит-пол, цитирани от ДПА, за президента по-конкретно са гласували 55 процента от жените, 93 процента от афроамериканците и 71 процента от хората от латиноамерикански и азиатски произход. Обама освен това е получил подкрепата на 60 процента от младите избиратели (на възраст между 18 и 29 години).

За Ромни са гласували близо 59 процента от белите гласоподаватели, над 50 процента от хората над 50-годишна възраст и 63 процента от онези, които ходят на църква повече от веднъж седмично. При това голямото мнозинство от изборната база на републиканеца са били бели американци.

Това не предвещава добри дни за републиканците в една страна, където тази година броят на новородените от етнически малцинства надхвърли 50 процента за първи път. Съединените щати все повече се превръщат в държава, където малцинствата са мнозинство. Повечето анализатори прогнозират, че представителитена бялата раса ще станат малцинство в САЩ някъде между 2040 и 2050 г.

Делът на хората от латиноамерикански произход в страната расте най-бързо и те се превръщат в много важен фактор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Много точен коментар, но така е и в Европа или поне натам отива.
9
1
 
24
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Статията поднася истината в чист 100%-ов вид. Белите изчезват бавно, но сигурно от демографската карта на Америка (застаряващо население, ниска раждаемост и т.н.). В Европа нещата са още по зле, защото освен че заемат все по-сериозни демографски позиции, повечето имигранти са и мюсулмани. Бог да е на помощ на европеидната раса..колкото и да ви говорят за "мулти-културното" общество разни изперкали ултра либерални западняци. Хегемонията на белия човек е на довиждане, със всички вторични последици
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От изборите със сигурност стана ясно едно - белите вече нямат думата в САЩ.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един ден, след около половин век САЩ ще заприличат на Куба.... С преобладаваши латиноамериканци и афроамериканци.....Но команданте Фидел няма да е жив да види този триумф!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията може да работи само при определен образователен и имуществен ценз! Хора без образование (основно, 7 - 8 годишно) и такива, които живеят от помощи и не плащат данъци не трябва да имат право да участват в определянето на политическите фигури, които ще ръководят една страна.В Щатите е струпано огромно богатство, емиграцията ще се засилва, а белите и богатите тепърва ще ядат дървото. Всеки следващ президент на САЩ ще зависи от ***, латиноси и гейове, все "високопроизводителни групи"
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щатите сами си го докараха с имиграционната политика от години. А сега изведнъж - "кой ми *** в гащите". Дано Германия, Франция и т.н.(Европа, де) си вземат поука или поне изводи.
4
5
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
там е работата, че в САЩ никога не е имало истинска демокрация, освен в първите години след Гражданската война. В Щатите управляват корпорациите.Това американците може и да не са способни да го разберат, лощото е, че и у нас много не го проумяват.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нуека си правят злополучни експерименти в САЩ. Нямам нвищо напротив да продължат да се циганизират. Защо обаче налагат този модел и на нас ?
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това си е тенденция в цял свят,в европа положението е ожте по тежко,докато в сащ съществува някаква интеграция в европа тя е нулева
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съединени латино-негърски щати!Да свикват белите и да разберат, че демокрацията и пълната свобода си имат и лоши страни!