Русия е против Турция да разположи ракети „Пейтриът“

Москва насърчава Анкара да действа за политическо решение в Сирия
Обновена: 22 ное 2012 15:43 | 22 ное 2012 14:56, Елка Василева
45
Русия е против Турция да разположи ракети „Пейтриът“
Ракета "Пейтриът". Снимка: архив, Reuters

Русия не съветва Турция да разположи ракети „Пейтриът“ по турско-сирийската граница, а обратното – насърчава я да действа за политическо решение на конфликта в Сирия, обяви говорителят на руското външно министерство, цитиран от АФП.

Милитаризиране на турско-сирийската граница е обезпокояващ сигнал, заяви говорителят Александър Лукашевич, коментирайки искането на Анкара към НАТО за разполагане на ракети „Пейтриът“ по турско-сирийската граница.

Още по темата

Нашият съвет към нашите турски колеги е съвсем друг: да използват възможностите си за влияние върху сирийската опозиция, за да се стигне възможно най-бързо до вътрешносирийски диалог, а не да показват мускули, придавайки опасен обрат на ситуацията, добави той.

Ние ще видим реакцията на нашите партньори от НАТО, каза още говорителят. Подобни стъпки очевидно не внасят оптимизъм за бързо политическо решение в Сирия, заяви Лукашевич.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
22
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Това, че *** приемат българската морска екватория за тяхна е сериозен проблем...и ние трябва да искаме от НАТО ракети, които да пазят морските ни граници от турските нахлувания. Защото турците унищожават българските ресурси и взимат поминъка на българските рибари.
20
6
 
22
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Не ги мразя, просто не ги обичам или уважавам, а и това не е проблем за подценяване, защото това е българската екватория и в името на добри съседски взаимоотношения "мъжът" ББ си мълчи като ученичка, която не си е написала домашното, реално проблемът с Ангарският договор е сходен-ББ отново мълчи, иначе като трябва да ни скастри нас е много силен и гръмогласен. Както се казва-вкъщи устатата не можеш да му затвориш, но навън мълчи като пуйка.
19
5
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Вирджиния . Не намесвай в случая частните балъкчийски / рибарски кораби ! Ако мразиш турците ,това си е твой проблем и твое решение !Не търси под вола теле !
18
5
 
20
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Оххх..то и ние имаме едни съседии...ужас...не ги понасям тези. А турски кораби продължават ли да влизат в българската екватория и да унищожават калкана, някой има ли достоверна информация по този проблем?
17
5
 
19
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Вирджиния до 18. Въпросът е много комплексиран / усложнен ! Никой нищо не може да докаже дори и с някакво разследване ,за съжаление ! Смятам ,че Турция би разположила таива ракети не с цел да нападне Сирия ,а просто да ги сплаши : не ни закачайте ,че ще стане лошо !Дано всичко мине без военна намеса и провокации от двете страни !
16
6
 
26
 
! Отговори
Вирджиния до 18 преди 11 години
Как разбрахте, че са "сирийски"? Сирия поиска да бъде сформирана комисия, която да разследва инцидента, Турция отказа, което означава, има огромна вероятност това да е турска провокация.
15
13
 
26
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Нормално е Турция да разположи такива ракети по границата си ! Положението е извън контрол и може да се наложи Турция да се защитава ! Нека не забравяме как сирийски гранати убиха цивилни турци на турска територия !
14
3
 
18
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Да,но сега сме 2012г.Мислиш ли че тая система не е преработена основно?Само пример-сърбите свалиха един Ф-117,от Пентагона разбраха че тая машина няма да върши работа и Ф-117 вече е музеен експонат.За да мрънкат руснаците против Пейтриъта,значи има защо.Ако беше безполезна,руснаците щяха да си траят,но не.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще плашат Башарката с безполетна зона
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то с прашка от скъсан чорап си по на далавера и повече ще ти е полезен, от колкото тоя "Пейтриът" ....
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно се готвят за война със Сирия. Турци, какво да ги правиш, винаги можешда разчиташ на тях :)
10
2
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Хахахааа турците ще хванат ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА с тия ракети
9
2
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Войната в ЗаливаПрез 1991 година ракети Пейтриът са разположени в Близкия изток, за да защитават американските войски и съюзниците на САЩ в региона от иракски балистични ракети Ал-Хюсеин. През войната са били изстреляни над 40 ракети Пейтриът срещу вражески балистични цели, но според някои доклади не е била свалена нито една.[4] [5] На 25 февруари иракски Ал-Хюсеин удря американска военна база в Дхахран, Саудитска Арабия, убивайки 28 войници. Прихващането ѝ е било неуспешно заради повреда в софтуера на зенитно-ракетния комплекс, охранявал базата.[6][7] До момента, в който иракската ракета е била засечена, комплексът е бил в оперативна готовност вече 100 часа, което е дало грешка в часовника от 1/3 от секундата, което променя скоростта на зенитната ракета. Така при изстрелване тя се отклонява с над 600 метра от целта си.Според независими анализи на видеоматериали от 1991, системата Пейтриът е имала голяма успеваемост в прихващането, но под 10% ефективност при свалянето на целта.[8][9] Израел също остава недоволен от комплекса.[10]Американска инвазия на ИракКомплекси PAC-3 обаче се използват много успешно през 2003 срещу иракски ракети с малък обсег, като Ал-Самуд 2,[11] Същата година обаче също има случай на неуспех на 7 април твърдогоривната версия на Ал-Самуд 2, Аб-Абил-100, удря щаба на 2-ра бригада от 3-та дивизия на американската армия. Експлозията убива трима войници, двама журналисти, ранява 14 други войници, както и унищожава 22 бронирани машини.[12][13][14][15][
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че ракетите "Пейтриът" са ефикасни, даже прекалено много, цели 2%(два:). На една иракска "Скъд" са разходвани по 48 патриоти.
7
8
 
17
 
! Отговори
До AGATA (Кристи?!?) преди 11 години
Предлагам Турция да си основе собствен - Анадолски съюз и да започне да разадва правосъдие на световната политическа сцена :) Вероятни членки на съюза са: Иран; Ирак; Сирия; Либия; Афганистан ... и т.н и т.н. Вече имали ракетен щит, имат огромна (развиваща се и вървяща напред - виж по-долу) икономика - е, какво чакат :) Според мен са новия водач на региона и по-натам може би на света... :)
6
4
 
23
 
! Отговори
Осман преди 11 години
Пейтриът ракетите са много ефикасни в Европа както знаете имат само Холандия и Германия.Преди Великобритания беше май ги тествала до колкото знам и нейните ракети са добри затова не предприеха стъпка да ги закупят.Да не се правят руснаците че нищо незнаят,та Турция вече има собствен ракетен щит и незнам защо ще ги карат тия пейтриъти!Но знам че Турция много хитро действа и дано не се налага да удари Сирия,нека НАТО да се занимава за излишни разходи пари нямаме!!!
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя "Пейтриът" е един от най-големите *** в историята на воините ...
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време светът беше на крачка от самозатриване заради ****ните турци и хамериканското оръжие там. Айде пак същата песен ...
3
3
 
20
 
! Отговори
защото ... преди 11 години
Стоките са с турско качество.
2
5
 
27
 
! Отговори
I-ва СЕРИЯ преди 11 години
ФИАСКО НА ТУРСКОТО ЧЛЕНСТВО В ЕС Скоро вестник "Журнал дю диманш" взе интервю от председателя на бюджетната комисия в ЕП АЛЕН ЛАМАСУР. В отговор на въпрос дали ЕС трябва да продължи досегашната си политика на разширяване и интеграция в условията на икономическа и финансова криза, френският евродепутат заяви:"С изключение на 4 милионна Хърватия, която скоро ще бъде приета в ЕС, вратите на ЕС за другите кандидати вече са затворени. Що се отнася до Турция, за Брюксел т.н. "проблем с турското членство" повече не е актуален и трябва да бъде забравен и снет от дневен ред, защото европейците вече не искат Турция в ЕС." Изявлението беше направено само 2 дни след публикуването на острия и безкомпромисен доклад на ЕК за "напредъка" на Турция през 2012г. Турските политици реагираха грубо и невъздържано на отправените забележки. Анкара се отказва от своята "европейска ориентация" и дава приоритет на ролята си в арабско - мюсюлманския свят. Смяната на осите пролича в речта на Ердоган за развитието на Турция до 2023г. В ЕК реагираха с възмущение на просташките "прояви на несъгласие" с доклада, разиграни от уж "европейския министър" ЕГЕМЕН БАЪШ и председателя на КК в Меджлиса БУРХАН КУЗУ. Първият нахално заяви, че доклада няма никаква стойност, неговите автори били неадекватни. Турция не била ученик, съобразяващ се с оценките на Брюксел,тя сама си пишела оценките. Ведомството на БАЪШ щяло да разпространи "алтернативен доклад", който бил предназначен за ограмотяване на невежите европейци. "Конституционалистът" КУЗУ демонстративно хвърли на пода в студиото на CNN TURK доклада, като го нарече "срамен". След интервюто на Ален Ламасур, Егемен Баъш съвсем изгуби контрол над нервите си и заплаши ЕС, че "много скоро затворения тефтер с турското членство ще се наложи да бъде отново отворен. Турция не била проблем за ЕС, а неговия шанс за оцеляване и просперитет. Според Брюксел, поведението на Баъш и Кузу било брутално и просташко. Тяхната реакция доказвала правотата и обективността на оценките в доклада за "застоя на Турция". Напълно необяснимо било поведението на Кузу, носещ голяма отговорност за изготвянето на новата турска Конституция. В Брюксел са изумени, че Ердоган и Гюл досега не са дали знак, че подкрепят или порицават гафовете на Баъш и Кузу. "Напук" на европейските реакции, министър Баъш замина за Северен Кипър и оттам отправи нови обиди и заплахи към Кипър и президента Христофяс.