200-килограмова жена почина, не успяха да я качат в самолет

Съпругът й ще съди авиокомпании за 6 млн. долара
Обновена: 27 ное 2012 21:10 | 27 ное 2012 21:10,
142
200-килограмова жена почина, не успяха да я качат в самолет
Снимка: архив, Reuters

200-килограмова американка е починала в Унгария от бъбречна недостатъчност. През октомври тя искала да се прибере в Ню Йорк, за да поднови лечението си, но две авиокомпании не успели да я качат на борда. Сега съпругът й Янош Шолтес завежда иск срещу авиокомпаниите за обезщетение в размер на 6 милиона долара, съобщава BBC.

На 56-годишната Вилма Шолтес, която тежала 193 килограма, й отказали място в два самолета. Тя била на почивка в Унгария, но поради здравословните си проблеми искала да се върне преждевременно в Ню Йорк. Жената ползвала инвалидна количка, тъй като била с ампутиран крак.

Тя починала от бъбречна недостатъчност в Унгария, преди да бъде открит подходящ самолет за нея. А тя самата отказала лечение от местните унгарски лекари, тъй като им нямала доверие.

От авиокомпания Делта казват, че са направили всичко възможно да намерят подходящо място за нея в самолета, но било „физически“ невъзможно да я вкарат в летящата машина.

„Авиокомпаниите са поели отговорността да я транспортират от САЩ до Унгария, значи е била тяхна отговорност да я върнат обратно“, казва Петър Ронай, адвокатът на нейния съпруг, който съди авиокомпаниите.

Госпожа Шолтес е трябвало да се върне в Ню Йорк от почивката си в Унгария заради незабавно медицинско лечение. Тя страдала от бъбречно заболяване и диабет, но не се доверила на унгарските лекари.

Холандската авиокомпания КLM също имала трудности да вкарат почти 200-килограмовата жена в самолета, където тя резервирала две места, за да може да се настани.

От летището я посъветвали да пътува до Прага, откъдето да се качи в самолет на Делта, който разполагал с по-широки места.

Но според адвоката Питър Ронай тя не е могла да се закопчае с предпазния колан и „капитанът излязъл от кабината и я накарал да слезе“, пише още BBC.

Госпожа Шолтес починала от бъбречна недостатъчност, преди да бъде намерен подходящ полет за нея.

В общо изявление на Делта и КLM се казва, че те са направили всичко по силите си, за да бъдат полезни на семейството.

„Нашите архиви показват, че персоналът на Делта в Прага са направили неколкократни опити в рамките на цял час, за да качат госпожата на борда. Но просто не са успели“, казва говорител на авиолинията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
...само ми е интересно ако беше бременна и започне да ражда, какво ще каже на бебето-Не сераждай маме, че нямам вяра на унгарските лекари чакай два дни докато се преберем с САЩ и там ще се родиш.... дооообре
80
0
 
34
 
! Отговори
Юрдан преди 11 години
а ако пукне в самолета, тоя ще съди авиокомпанията, че са карали бавно, че не е имало линейка или защо не е кацнал в океана, историята на една предизвестена смърт и тоя се чуди как да изкара кинти това е истината......
79
0
 
33
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 11 години
Знам как се умира от бъбречна недостатъчност, гадно, ама се прави елементарна за всички лекари хемодиализа и това го може всяка болница, това че тя не е искала и е знаела последствията не е проблем на авиокомпаниите. Проблемът е как е станала 200кг само някой да не ми казве че е от хормонални проблеми и и нервно разстройство, (обяснението на всеки затлъстял) просто е папкала много и за това е виновна Лувтханза или Аир Франс.... да бе да.....
78
2
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Трябвало е да пробва с DHL, те имат товарни самолети.....
77
0
 
26
 
! Отговори
исс1000 преди 11 години
и каква е вината на авиокомпанията че тя не е искала да се довери на унгарските лекари????
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката е трътката на Искра Фидосова
75
0
 
15
 
! Отговори
Eha преди 11 години
Къде е бил Бат Бойко да прати Спартана!,,,
74
0
 
0
 
! Отговори
аз съм 80 и 83 преди 11 години
Много си прав 87, и аз това имах предвид!! Браво, точно и ясно го каза!
73
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте, аз съм гледал умиращ човек...говорил съм с човек 5 часа преди да издъхне в леглото... Не ви оправдавам за коментарите. Въпрос на избор е един индивид да бъде човек или животно. Недейте много да си отваряте лайн*ните уста, защото утре организма ви ще откаже и тогава ще замучите жално като телета в кланица. Не дърпайте дявола за опашката, за умрелите или добро или нищо!
72
8
 
7
 
! Отговори
комплекси преди 11 години
Поредната глупост! Пропускате много важния факт, че тя е можела да се прибере по всяко време, единственото, което е трябвало да направи е да си купи допълнителен билет, защото заема 2 места в самолета. Това е условието на американските авиокомпании за превозване на хора с наднормено тегло - ако не влизаш в един стол, заемаш 2 в самолета, плащаш си за 2 и те карат. Обаче не е искала, защото това така признава, че е слон. И така си е умряла - дебела и ограничена.
71
5
 
8
 
! Отговори
Георги преди 11 години
По принцип зависи от къкво е надебеляла чак до такава степен.Ако е надебеляла от Американски тип ЯДЕНЕ тогава спорет мене авиокомпанийте нямат вина.Има хора който надебеляват от лоша обмяна на веществата но чак до 200 кила не ми се вярва така, че спорет мен мъжа и да си затваря устата и да си ходи на работа защото това е банално. Кофти за жената ама тия Американци да земат малко да спрат да плюскат, в Африка хората нямат кво да ядът и умират от глад а тия прасета умират от преяждени ги ***.
70
1
 
10
 
! Отговори
ined преди 11 години
Има товарни самолети, за какво са се мъчили да качват тая дебелана на пътнически?
69
6
 
7
 
! Отговори
До 81 преди 11 години
Вие не разсъждавайте над Чуждите животи и не критикувате все едно вас до болка ви засяга и т.н Просто е възмутително как всички, като хищници, почвате злобарски да се нахвърляте все едно от вас пари ще искат...Нали?
68
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 80Хората просто се възмущават защо от тази нелепа смърт, този унгарски "американец" иска да извлича девиденти. А не е ли по- отвратително, че мъжът и не е направил нищо за е да я завлече в болница вместо да я разхожда по летищата?
67
10
 
6
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Леле, Всичките сте отвратителни! Не мога да повярвам на коментарите на 90% от драскачите... КАКВО ВИ СТАВА? Пише се за смърт вие го обърнахте на яко изливане на злоба и ненавист!?!??
66
0
 
20
 
! Отговори
дебела българка преди 11 години
Каката е унгарка, това, че има американски паспорт нищо не означава. Не е възможно да не е закопчала колана. Коланите на Делта/ КЛМ ( всъщност на всички компании) така са направени, че според мен трябва да влизат един в друг т.е. да се удължават до безкрайност. Майтап, сега видях статията в Yahoo. Мили преводачи няма проблем с никакъв колан , а адвоката твърди, че проблема е бил с облегалката на седалката. Ей, " Днес. бг" абе ходите малко на курсове по английски бива ли такова нЯщо.
65
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩЕ го кажа сега... и винаги! Американците са кофти нация....или по-точно неприятни ***...! Не може живота ти да е на карта, а ти да си правиш майтап и да отказваш лечениев европейска държава, а не примерно Мианмар! Какво са виновни авиокомпаниите никой не знае...тя е имала шанс да се лекува в Унгария, а във въздуха е малко вероятно да оцелее с такъв сериозен недъг. Пореден пример за американската глупост! Комбинирана с унгарската алчност и става нещо страшно! Сама си е виновна!
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де, тя знае тежкото си състояние ама все пак отива на почивка. Там има ама нужда от лекар ама, въпреки състоянието си отказва помощ. Вместо това рискува да лети обратно до Ню Йорк- риск печели, риск губи. Ама авиокомпаниите какво са й виновни? Човек каквото сам си направи никой друг не може да му го направи !
63
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия американци подивяха, за свръх хора ли се имат? Кво си е мислела - че доктори има само в САЩ, а другите сме още в каменната ера. А честито. Ядат като прасета после що били дебели.
62
1
 
13
 
! Отговори
Spacer преди 11 години
Нищо няма да получи човечецът...и за 10 долара да ги съди, пак няма да ги получи. Жената е задължена да си плати за 2, 3 места, та ако щеш и един ред...