Храната в България най-евтина в цяла Европа

Данните са на Евростат и не са обвързани в равнището на заплатите
11 дек 2012 19:30, Елка Василева
345
Храната в България най-евтина в цяла Европа
Хранителните продукти се най-евтини в България според проучване на Евростат. Снимка: архив, Булфото

Най-скъпите хранителни продукти в Европа се продават в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция, а най-евтините - в България, показват данни на Евростат, цитирани от ИТАР-ТАСС.

При изчисленията са сравнени фактическите цени в Европейския съюз, Норвегия и Исландия, без да се обвързват с равнището на заплатите.

Като цяло цената на продуктите (с изключение на рибата) и спиртните напитки в Норвегия е с 64 процента по-висока от средноевропейската, в Дания - с 36 процента, а в Швеция - с 20 процента.

Цените на алкохола в Норвегия са по-високи със 166 процента, а Швеция е на четвърто място след Исландия и Финландия с 57 процента по-скъп алкохол.

Шведските плодове и зеленчуци са на второ място по цени след норвежките, а рибата, сиренето и млякото са дори по-евтини в сравнение със средностатистическите цени в целия ЕС.

Най-евтини хранителни продукти се продават в България, Румъния и Полша, където цените са с 30 процента под средните за ЕС. Не е скъпа храната и в балтийските страни, Чехия и Унгария.

Приемливи са цените на храните в Холандия, Словения, Гърция и Великобритания, които са в средата на списъка на Евростат, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да е най-евтината, но пък качеството на храната е много лошо. Аз само слушам от по-възрастните хора около мен как преди е имало колбаси от истинско месо, сирене от мляко и истинска бира без добавен спирт. А сега какво ядем и пием и ние не знаем...
208
2
 
11
 
! Отговори
men преди 11 години
колкото до цените дори в швейцария трудно се намират по скъпи продукти като се сравни качеството. в испаниа, италия, германия, холандия, франция храна с качество като тази предлагана в българия се намира на доста по ниски цени. аз и притателката ми сме вегетарианци и плащаме около 200 лева в местната валута на месец, като купуваме предимно био продукти и не се лишаваме от нищо.а в германия както казах е доста по евтино особено ако качеството не е най високо.
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
206
1
 
14
 
! Отговори
men преди 11 години
истината е че сме като пчелички, събираме, ежедневно, ежечасно прашец, прашинка по прашинка, с лудо бъхтене, и накрая идва пожарникаря взема меда и ни храни с царевична фруктоза, гмо-та, антибиотични меса, каквото ви душа пожелае. резултатите ги виждаме всички. излезте на улицата и се огледайте. първи в европа по диабет и сърдечни болести. болни хора без самочувствие, без достойнство, зомбирани от телевизията. добре че има доста бедни хора които сами си гледат храна че да отложим края с някоя друга година. амин.
205
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко и за това ли проучване плати? Абсолютна глупост е това проучване! Манипулацията е в пълна сила! Навсякъде в ЕС основните хранителни продукти са по-евтини, за качество няма да говорим!
204
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми то соя примесено с 20-годишно ирландско месо за колко да се продава в България???
203
1
 
9
 
! Отговори
niko преди 11 години
ролята на държавата в пазарната икономика е да разбива и не позволява картелите, у нас държавата се е сляла с мутренските картели и това не е от вчера ...от началото но псевдодемокрацията...
202
1
 
14
 
! Отговори
niko преди 11 години
в англия цените на храните са без ддс,също на лекарствата и вестниците,ето ти веднага 20%разлика,сложете и големия пазар и покупателна способност на населението и ето разликата,...цените падат,тук съм виждал наскоро гел за пране ариел за 2 паунда,в българия се продава над 10 лв,два пъти по скъпо,....идеята за ддс на лекарствата от 6% бе отхвърлена от борисов с мотива че цените нямало да паднат а търговците просто ще прибират по висока надценка...
201
2
 
8
 
! Отговори
niko преди 11 години
чърчил е казал за нас-"конекрадците от долния дунав са нискокултурни хора ,но обединени в силна държава са много амбициозни"...истината е че сега държавата я няма,това не е пазарна икономика а мутренско -бандитска икономика ,всичко идва от нереформираните мвр и съдебна система които са основата на силната държава.
200
2
 
20
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 11 години
Е това е най-голямата лъжа която съм чел досега .Абе *** такива ,нали сме във Европа и виждаме ,че цените във БГ са същите каквито и тука във Холандия, Белгия ,Германия ,Испания . Егаси фалшивите статистики във тази държава ,то цялата държава е един голям ФАЛШ
199
2
 
1
 
! Отговори
niko преди 11 години
добър вечер
198
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Англия замразените зеленчуци, шоколада, сладоледа и ядките са по евтини от тези в България. Има и други храни които могат да се намерят на много ниски цени. Незнам как е при месото понеже не го ям и не мога да сравня.
197
3
 
25
 
! Отговори
Evropeec преди 11 години
Средна заплата за Холандия е 3300долара/м, в Гърция и Словения - 1300/м долара, в Англия - 2300/м долара, които плащат с 30 процента повече от нас за храна. Средната заплата за България е около 400 долара/м. По логиката на това колко трябва да струва храната спрямо заплатите, нашите цени на храната трябва да са минимум с ~75 процента под средните в ЕС за да можем да живеем "Европейски". Успех!
196
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Най-скъпите хранителни продукти в Европа се продават в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция, а най-евтините - в България"...с едно допълнение ,че и ЗАПЛАТИТЕ и ДОХОДИТЕ са най-МИЗЕРНИ в последната страна
195
11
 
6
 
! Отговори
Е па верно е! преди 11 години
Бил съм в Европа (Испания, Германия, Шнейцария, Англия), сега съм в Америка. Цените на хранителните продукти навсякъде са по-скъпи от тези в България. Нема Германия, нема Испания!
194
2
 
11
 
! Отговори
младен преди 11 години
Прилича ми на поръчкова статия !!!!Бат Миро Найденов да е наблизо......или пък боко?
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако съдиш пидата по способносста и да се катери по дърво ..... същата работа и с това сравнение ...защо БТА не уточни че в ценита на алкохола в скандинавските държави се дължат на държавни политики за борба с алкохолизма ? Или че средната заплата в Норвегия е с повече от 166% по висока от нашата ? Като се замисля тя май е с около 1000% по висока ...
192
1
 
14
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Да,евтини са саламчетата дето котарака ми само ги подушва.Качественото е скъпо.
191
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Човекът Долар. Капитал, растеж.....каква връзка имат понятията в случая. Българинът си гледа съвестно работата и иска да му заплатено достойно. Данъци и тук плащаме. И тук работим по 10 ч на ден и носим огромни отговорности.
190
1
 
5
 
! Отговори
до Гангам стайл преди 11 години
Прав си, но за да разбереш причината защо сме такива виж публикациите на Александър Томов (не политикът, а писател и публицист). Човекът много ясно и логично е обяснил причините и корените на безсилието и робското ни мислене. Всъщност, не е лошо, че сме патриоти, но съвсем не сме толкова велики, колкото ни се иска