Храната в България най-евтина в цяла Европа

Данните са на Евростат и не са обвързани в равнището на заплатите
11 дек 2012 19:30, Елка Василева
345
Храната в България най-евтина в цяла Европа
Хранителните продукти се най-евтини в България според проучване на Евростат. Снимка: архив, Булфото

Най-скъпите хранителни продукти в Европа се продават в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция, а най-евтините - в България, показват данни на Евростат, цитирани от ИТАР-ТАСС.

При изчисленията са сравнени фактическите цени в Европейския съюз, Норвегия и Исландия, без да се обвързват с равнището на заплатите.

Като цяло цената на продуктите (с изключение на рибата) и спиртните напитки в Норвегия е с 64 процента по-висока от средноевропейската, в Дания - с 36 процента, а в Швеция - с 20 процента.

Цените на алкохола в Норвегия са по-високи със 166 процента, а Швеция е на четвърто място след Исландия и Финландия с 57 процента по-скъп алкохол.

Шведските плодове и зеленчуци са на второ място по цени след норвежките, а рибата, сиренето и млякото са дори по-евтини в сравнение със средностатистическите цени в целия ЕС.

Най-евтини хранителни продукти се продават в България, Румъния и Полша, където цените са с 30 процента под средните за ЕС. Не е скъпа храната и в балтийските страни, Чехия и Унгария.

Приемливи са цените на храните в Холандия, Словения, Гърция и Великобритания, които са в средата на списъка на Евростат, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 11 години
Тия от анаЛлитици от Евростат, да не съ ги събирали от психиатрични заведения или пък може да си мислят, че на резултате им ще повярват хора от такива психиатрични заведения.
228
1
 
12
 
! Отговори
менте преди 11 години
В софийските магазини в момента не можеш да си купиш читаво българско сирене. Всичко е менте. При това струва 7 - 10 лв. за килограм.
227
1
 
15
 
! Отговори
манила преди 11 години
Какво означава терминът журналист?Неграмотен манипулатор.Държавата ни се изнесе в чужбина.Лъжете себе си.Това,обаче не е толкова страшно.Безобразията в държавата ни,вие поставяте на пиедестал.
226
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-евтини и най-некачествени - за съжаление
225
1
 
11
 
! Отговори
До 230 преди 11 години
Живееш малко встрани, мой човек. Точно за такива като тебе ги пишат тия лъжи! От 10-тина год. съм навън и ще ти кажа, че стоките /едни и същи/ точно в тия Лидл, Кауфланд и т.н. на запад са ПО-ЕВТИНИ !! Примери до утре мога да ти давам.
224
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има 1 термин който се нарича покупателна способност , не е важно колко е цената на дадена стока или стоки а колко можеш да си купиш от тях. В БГ цари тотална бедност и мизерия , покупателната ни способност е нищожна.
223
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
евтини друг път
222
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме домакинство от 2 души. Всеки месец даваме по около 700 лева за храна и хладилникът ни седи полупразен. Евтина друг път...!
221
1
 
0
 
! Отговори
Емигрант преди 11 години
"£" да се чете британска лира. Нещо се бъгна знака
220
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да де най-евтина ни е храната от цяла Европа ама и заплатите са ни най-ниски тъй че какво от това че е евтино,нали?
219
1
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 11 години
Ценив магазин Лидл във Великобритания.Хайде да сравним:Хляб(базис) £0,47Пиле кг £2,30Ябълки кг £0,60Домати кг £1,29Прясно мляко 2,28литра £1,00Кисело мляко 0,500кг £0,55Банани кг £0,65Свинско месо кг £4,50 Олио л £2,30Курс на £ към Лев 2,45
218
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-евтина и най-некачествена, ядем *** на цял свят, щото сме умни и си избираме все кърлежи да ни управляват
217
1
 
9
 
! Отговори
pipi преди 11 години
Пълна манипулация,излишно е да коментираме.
216
2
 
9
 
! Отговори
www преди 11 години
РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ЕВТИНА САМО ЧЕ ЗА ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ А НЕ ЗА ОБИКНОВЕНИ ГРАЖДАНИ.
215
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Щатите един паунд българска луканка е 15 долара,а полския или немски сосидж-5 долара.Хайде сетете се защо луканката е три пъти по-скъпа!Българското сирене-перфектно,независимо дали е внос от България или в Щатите произведено.Гърците се пробват да имитират,но не става...Българското мляко-уникално.Данони,мотлони-всичко е МЕНТЕ на нашенското.Кюфте,кебабче-по долар,защото не са хубави :),а хамбургерите по 2 за долар.И т.н. и т.н. Продължавайте да се самобичувате и да можете да разберете какво богатство имаме.През това време французи,гърци,сърби и всякаква *** ще продължават да си бутат ментетата и печелят кинти докато виете по форумите срещу ОРИГИНАЛА.
214
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България храната е не само евтина,но и качествена.Тя е един от най-големите ни плюсове.Българската кухня е абсолютна КЛАСА в сравнение с макароните и макдоналдсите от генномодифицирания царевичак на "развитите" страни,които бълват 5 килограмови бройлери на 9 дена и 280 килограмови прасета на 3 мисеца.За плодове и зеленчуци да не говорим.Коментарите на тези,които хулят нашата храна са явно на комплексирани душици,свикнали да плюят там,откъдето се хранят.
213
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие на това храна ли му казвате? А да не говорим за съотношението Цена Храна / Заплати, че е като от сценарий на комедия
212
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По магазините се продават ***.Киселото мляко,сиренето,кашкавала се правят от сухо мляко с неизвестен произход.Зеленчуците и плодовете вносни.Доматите и краставиците,все едно човек яде найлон,никакъв вкус.Котката ми кренвиши и салами не ги яде.Извода е ясен.Преди имаше във всеки един град поне по 2-3 лаборатории,човек можеше да си изследва купената храна.Мисля,че Костов ги закри всичките.Целта е ясна,човек да яде *** и да ги купува на баснословни цени и да не знае какво има в тях.
211
2
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Храната, в България е най-евтина! И най-некачествена!!! В сиренето, кашкавала няма мляко! Каймата съдържа-черва, лой, сланина, кожа, оцветители или всичко друго, но не и месо. Кремвишите - крака, нокти, кости, крила, пера всичко се меле и става на финна прах, направо ужас. За малотрайните колбаси да не говорим.Зеленчуци, плодове пълнии с нитрати и препарати.Храните пълни с консерванти и растителни масла!Отрови за организма!!!
210
1
 
5
 
! Отговори
НАБОР преди 11 години
До 216 . Наборе последно време много филми си изгледал . Чак се вживяваш ! Ти си за ОСКАР .