В Русия няма авторитарна система, заяви Путин

Руският президент разкритикува проблемите с човешките права в САЩ
Обновена: 20 дек 2012 15:06 | 20 дек 2012 13:17, Елка Василева
279
В Русия няма авторитарна система, заяви Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В Русия няма авторитарна система, заяви президентът Владимир Путин. На годишната си пресконференция той подчерта, че не може да се съгласи с твърдението, че в Русия има авторитаризъм.

"Най-доброто доказателство е моето решение да напусна моя (президентски) пост след два мандата. Ако смятах, че си струва да избера пътя на авторитаризма, щях да променя конституцията, това щеше да е лесно", отбеляза той.

Путин посочи, че демокрацията "това не е троцкизъм и не е анархията, която води до дискредитиране на властта, както беше през 90-те години (на 20 век в Русия)".

"Смятам, че ние осигурихме стабилност като задължително условие за развитието", подчерта руският президент. Той предупреди, че развитието е невъзможно без стабилност и даде за пример Китай.

Путин заяви, че приетият от САЩ закон „Магнитски“, който съдържа санкции срещу руснаци, свързани с нарушения на човешки права, трови двустранните отношения. Той подчерта, че американският закон не е приятелски към Русия.

Путин се впусна в подробна критика на многобройните по думите му проблеми с човешките права в САЩ. Той посочи, че американските власти държат от години хора без повдигнати обвинения хора в центъра за заподозрени терористи в Гуантанамо.

"Това е немислимо. Слагат им вериги, като в Средновековието... и узакониха прибягването до мъчения... Представяте ли си какво щеше да стане, ако ние бяхме направили това? Откога обещаха да закрият (затвора в) Гуантанамо... И те ни казват, че ние имаме проблеми!", каза Путин.

Той коментира, че долната камара на руския парламент - Държавната дума - е реагирала емоционално, но адекватно, одобрявайки на две четения законопроекта "Дима Яковлев", който съдържа ответни мерки срещу Съединените щати, включително забранява американци да осиновяват руски деца.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от руския президент. Путин отбеляза, че преди да подпише закона, лично ще проучи текста и ще прегледа сега действащите споразумения със Съединените щати, след което ще вземе решение. Той допълни, че трябва да се разширят възможностите за осиновяване на руски деца от руски граждани.

По повод на слуховете за уж разклатеното му здраве Путин каза, че те са изгодни на политическите му противници. "Те са в полза на политическите опоненти, които се стараят да поставят под съмнение я легитимността, я дееспособността на властта", каза той и добави: "Няма да дочакат!"

След като изслуша въпроса за здравословното си състояние от журналистка, която се позова на интернет сайтове, Путин с усмивка я посъветва: "По-малко ги гледайте, няма да научите нищо добро от тях."

Кремъл неколкократно тази година опроверга слуховете, че Путин има сериозни здравословни проблеми, откакто бе забелязан да накуцва на Азиатско-тихоокеанската среща на върха през септември и руски правителствени източници казаха, че имал проблеми с гръбнака.

Путин започна днешната си пресконференция, като изрази задоволство от икономическото състояние на Русия и цитира редица добри показатели в тази област. Той приписа тези успехи на работата на правителството и посочи, че като цяло е доволен от кабинета и от премиера Дмитрий Медведев.

През първия период на своето управление като президент (2000-2008 г.) 60-годишният Путин създаде традицията да дава дълги годишни пресконференции, за да покаже, че познава в детайли политическите въпроси, отбелязва Ройтерс. Предишната му обобщаваща пресконференция през 2008 г  продължи 4 часа и 40 минути.

Очаква се днес Путин да се опита да покаже, че все още здраво държи властта, след като тази година в Русия бяха организирани най-големите протести за 13-те години, през които той играе доминираща роля в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Putin e po umen ot vsichki amerikanski prezidenti zaedno.
219
1
 
3
 
! Отговори
май май преди 11 години
Започнаха да се озъртат демократите, позъглахва им мученето.Започна да им потреперва под лъжичката откак руснаците направиха Европа задния си двор :)Великия демократичен запад им напълни джобовете със среберници, само дето няма да си мръдне пръста за тях
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ти защо пишеш на латиница а не на крилица
217
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mnogo prosti hora ima v tozi forum, koito ne razbirat istinata.Da se jiwee v Rusia e po hubavo otkolkoto da se kiwee v Amerika.
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
244 ти не правиш ли разлика между това което се случи в египет и това което продължава да се случва в Сирия , не знам какво разбираш под наивност , но ако наистина правиш разлика просто нямам думи.
215
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искаш да видиш как е в Египет *** за Нова година до пирамидите. Там вече е мирно спокойно и демикратично. В Либия също, нама вече никакви кръвопролития. Много наивни, нищо чудно че сме на такова дередже.
214
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
240 проблема е че това псевдолегитимно правителство доведе нещата до гражданска война в която загинаха 45 000 души , защо например не стана така в подкрепяния от Запада Египет , народа вузстана , вярно имаше малко ексцесии защото Хосни мУбарак също си беше на практика диктатор но нямаше гражданска война като в Либия и Сирия , Всичко можеше в Сирия да свърши бързо и без насилие ако Русия не се бе заинатила , сега вече е късно , ще има мнго кръв там , но какво е кръвта за Русия , там никога не е з
213
10
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Абе аре стига с тоя Путин бе, и децата разбраха, че в Русия има авторитарен режим, но Путин неуспешно се мъчи да докаже обратното!
212
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Водата е суха, ледът е горещ, слънцето изгрява откъм запад, в Русия има демокрация - все чисти истини.
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое правителство - легитимното правителство на Сирия. Какъв е проблемът? Пак ти казвам - виж изказванията на Путин. Единственото което искат руснаците е да се спазват международните закони и уставът на ООН.
210
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
238 Моля , че какво правеха досега , чие правителство подкрепяха , на кого достасвяха оръжие а и не само , защото със суигурност там има и военни консултанти , сега обърнахте палачинката , а
209
0
 
4
 
! Отговори
до 236 преди 11 години
Никога руснаците не са казвали, че защитават Башар. Това откъде го измислихте. Вече има нет, прегледайте изказванията на руските дипломати и на Путин по въпроса и после пишете.
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Москва. Руската икономика е абсолютно здрава особено на фона на отслабващите еврозона, САЩ и Китай. Така смята президентът на Русия Владимир Путин. За икономическото благополучие на страната свидетелства и ръстът на БВП за периода януари-октомври. От вчерашното изявление на Путин следва, че в близките шест години не трябва да се очакват особени изменения на избрания икономически курс. Напротив, властите по-скоро ще запазят настоящата ситуация. Въпреки това обаче независими експерти предупреждават, че в момента руменината, характерна за руската икономика, не говори за нейното здраве. За последните месеци стана очевидна тенденцията на рязко забавяне на икономиката. По всичко изглежда, че директорът на руската централна банка не споделя оптимизма на руския президент, коментира Независимая газета.
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
218 казваш че Путин не се е прекланял пред никого , а защо омекна позицията на Русия след ударите на Израел над ивицата Газа и вече руснаците не са склонни да защитават на всяка цена Башар Асад , какво се случи тогава когато Путин беше в Анкара а Хилари Клинтън в Кайро.
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да се повторя но ми се струва че Путин е изплагиатвал тези срещис журналистите от нашия министър преседател Андрей Луканов когото разтреляха като гангстер.Той правеше такива срещи дори не веднъж годишно а ежемесечно или ежеседмично.
205
0
 
5
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
Ако наш Бочко даде пресконференция, тя ще продължи 4 минути, ще бъдат използвани думичките: "виновни, тройна, коалиция, станишев(79 пъти), ще, аз, цветанов, дянков".
204
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 230 не с този парад доказахме че сме една свободна демократична страна член на ЕС
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
231 ЗАЩО ти да не би да си мислиш че би бил казал обартното , той и Асад твърди че няма тоталитарно упаеравление в страната му и брани това свое твеърдение със цялата наличност на армията му.
202
0
 
3
 
! Отговори
^3DAttack преди 11 години
*** В Русия няма авторитарна система, заяви президентът Владимир Путин.***Добре че ни каза че бяхме почнали да си мислим разни неща;)
201
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НайденовПРАВ си !!!Щом като в някоя държава никой не ги иска, не ги слуша, и не могат да правят"забележки", значи автоматично страната става враг на всесилните САЩ !!!най-унизителното за нас стана гей-парада в София. И какво доказахме- че сме марионетки, слаби, невежи...