Как честват Коледа по света

Милиони посрещат Рождество Христово с различни обичаи
Обновена: 25 дек 2012 14:23 | 25 дек 2012 14:20,
19
Как честват Коледа по света
Снимка: Reuters

Милиони хора по света посрещат Рождество Христово. Според някои изследователи корените на този празник се губят в най-дълбока древност.

Първите, при това сравнително скромни доказателства за пресъздаването на Рождество Христово са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. А първият, който се заел да възпроизведе на живо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век.

Австрия

По празниците в края на годината австрийците си подаряват прасенце - талисман, припомня АФП. Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет.
Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет.

Великобритания

Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи пуйката е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани  плодове. И разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.
В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците може да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти.

Холандия

От векове насам Синтерклас (Дядо Коледа) идва от Испания до средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма.

Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак, който служи за коледен сладкиш. Той се пази за постната вечеря на 24 декември и е
предшестван от различни каши и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември.

Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

Испания

Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22 ч. на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ.
Угощението започва след това.

Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледата е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети.

Франция

В празничната коледна вечер около елхата се събира цялото семейство. На трапезата е сервирана прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет.

Аржентина

В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Подаръците идват чак на 6 януари.

Египет

В Египет Коледа се празнува на 7 януари. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк.

Индия

Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите.
На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни.

Китай

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината.
За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи  подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

Португалия

Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат.
Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати следващата Коледна вечеря.

Гърция

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това - точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците.
В Гърция Коледа е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богато украсената трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши.

Финландия

Празнуването на Коледа в тази северна страна не започва със сядане около празнична трапеза, а с престой в сауната. Това е древна финландска традиция. В страната сауната е толкова популярна, че на население от 5 милиона души се падат 1,5 милиона сауни, в това число частни и дори мобилни. В град Ювяскюла дори беше открита първата сауна-бар в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pi6at za drugite darjavi pi6ete za balgaria 4e ima hora posre6tat koleda sas salzi 4e nemat pari da si kupat na decata podaraci
12
0
 
2
 
! Отговори
Antonia DE преди 11 години
До МимиMnogo grshish, momiche! V Germania preobladavashtata religia e hristianstvoto - 60%, katolici i protestanti - po okolo 30% vsiaka. Za spravka - Wikipedia, ako ne te marzi.
11
0
 
1
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Всички! Заедно!
10
0
 
1
 
! Отговори
,.... преди 11 години
a tuka oshte s kozi i ovtse kakto sme
9
0
 
1
 
! Отговори
Бригада шлосери преди 11 години
На плажа е най-яко.
8
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
е ти от гето на гето баси и боровинките
7
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 11 години
Аз живея в момента в Австрия. Никой не ми подари прасе до сега както бил обичая, ама една пияна *** пя на улицата поне половин час. Мая я прибраха щото внезапно спря пеенето!
6
0
 
12
 
! Отговори
Братя Галеви преди 11 години
Честита Коледа от слънчева Шжна Африка и от нас!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драги, християни, не слушайте брътвежите на такива индивиди като Мими. Иисус Христос се е родил на една дата, а църквите ако искат и 5 рождества да празнуват. Най-важното е да не ходите в църквата, защото тя няма нищо общо с идеята на Христос, а е просто печатница за пари и фирма за свещи! Бъдете вярващи, почитайте Бог, но не ставайте жертва на простотията на католическата и православната църква., които среално разделят света с някакви си тяхни приумици за рождеството на Христос.
4
3
 
10
 
! Отговори
третото око преди 11 години
Едните празнуват на една дата, други празниват на друга дата - Христос колко пъти се е раждал?!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Аз пък съм в САЩ и никой не ce реди на опашки в MacDonalds.Хората летят, за да се съберат при родителите си , това е семеен празник . На Коледа е единствения ден в годината , в който хранителнимагазини са затворени .
2
4
 
9
 
! Отговори
Исус се роди преди 11 години
Честито Рождество Христово на всички християни по света!Исус Христос е Спасителя на хората,който ще събере истински вярващите от четирите краища на света,когато се завърне и нов,небесен Йерусалим ще се открие пред тях и Бог ще обърше всяка сълза и няма да има повече страдания,нито смърт,нито ядрени бомби,нито лъжи,нито антихристи.На мюсулманите,които Го почитат като велик пророк,приемете го като единствения Спасител,друг няма да има освен Божието Слово станало плът-Исус Христос.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незнам кой ги пише тия глупости!От 13 години живея в Испания и няма нищо такова.Снощи и ресторанти,и дискотеки бяха отворени,а в Mc Donald''s чак имаше опашка от коли в 2 часа сутринта.Традициите не са това,което са били по време на Великата инквизиция!