Астероид ще прелети днес в 13.43 ч. българско време край Земята

Апофис може да се сблъска с планетата ни през 2036 година
Обновена: 9 яну 2013 12:18 | 9 яну 2013 12:17,
52
Астероид ще прелети днес в 13.43 ч. българско време край Земята
Снимка: архив, НАСА

Астероидът Апофис, който е една от потенциалните заплахи за Земята, ще прелети днес в 13.43 часа българско време край нашата планета на разстояние 14,46 милиона километра, се казва в съобщение на НАСА.

300-метровият астероид Апофис (2004 MN4) привлича голямо внимание, тъй като към този момент е най-сериозната космическа заплаха за Земята.

През април 2029 г. той ще премине край нашата планета на разстояние от около 36 000 километра - на височината на орбитите на геостационарните спътници.

След като се окаже в непосредствена близост до Земята, Апофис може да промени орбитата си и при следващото сближаване със Земята през 2036 г. да се сблъска с нея.

Приближаването на Апофис към Земята днес, по време на което астероидът ще прелети на разстояние 0,0966605 астрономически единици от Земята (средното разстояние от Земята до Слънцето), ще бъде регистрирано от камерата Slooh Space.

Движението на небесното тяло може да се наблюдава безплатно на сайта Slooh.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Снимах го днес.
36
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Глупости са това, като календара на маите. Ама сега тъпия народ ще купува в неусвест още по-*** книги как да отклони астероида с "ментална енергия" или с отвара от жаби :))))))
35
0
 
0
 
! Отговори
предложение преди 11 години
защо щом отмине този астероид не го стрелят, за да стане на по-малки парчета? Така когато се завърне съвсем няма да е той, а по-малките парчета евентуално биха изгорели в атмосферата
34
1
 
2
 
! Отговори
от още една преди 11 години
прочете това през 2029 година Сатурн с опашката на Дракон в първи небесен знак е предупреждение за сблъсък със земята ,стражни кръвополития,беди, нещастия за владетелите
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да така е! Апофис древноегипетското божество- чудовище на което е кръстен този астероид се споменава от всички сериозни пророци. Интересно е, че NASA, а предполагам и държави, които имат развити космически програми отдавна разполагат с технологии и методики за отклоняване на такива небесни тела. Затова се чудя ако тези доказани пророци се окажат прави, какво на планетата ни ще се е прецакало, за да не може да реагираме адекватно тогава...
32
4
 
2
 
! Отговори
айде преди 11 години
АЙДЕ ИЗЦЬКВАЙ НИ ОЩЕ СЕГА ,ЧЕ ТО ЖИВОТ НЯМА, ПУСТО ДА ОПУСТЕЕ... И ДА СЕ СВЬРШВА НАВЕДНЬЖ!
31
0
 
0
 
! Отговори
? преди 11 години
Е добре бе, днес.бг вземете решение! На сайта, който сте дали пише, че астероида ще мине покрай Земята в 16.00 PST, което е 2.00 ч. през нощта на 10.01.2013 българско време. Ако трябва да предполагам дали вие или от този сайт са прави, ще заложа на тях, но въпреки това - от къде го измислихте това 13.43ч?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 41'Скоро' означава всичко между +1 и + безкрайност години.:)) При пророците е така. За справка - апокалипсиса.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То не било астеоид, най-ми било космически кораб с извънземни.
28
0
 
0
 
! Отговори
37 преди 11 години
Какво точно да се разбира от: "скоро не всичката земя, по която сега стъпваме, скоро ще е българска"?
27
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Щом няма автомобилни колони от София към Балкана значи астероида е пропуснал !
26
2
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
Слава не е между живите от около 20 години и никога не е търсила внимание,затова и не е известна сред българите.А иначе и Ванга е казала,че не всичката земя по която сега стъпваме, скоро ще е българска.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих предложил сценарии за Умирай Трудно 15.Заради приближаващия астероид с големина на Юпитер, Брус Уилис закача Земята за транспортния си космически кораб (марка мерцедес) и я отмества точно в последния момент.Интригата може да се завърти около проблем в карбуратора в последния момент.Разбира се, гадните *** от конкурентната фирма (Форд ) правят всичко възможно да саботират проекта, защото не са спечелили конкурса за поддържаща роля - марката на космическия кораб :)
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !Дотогава ще е умрял трудно поне 20 пъти. Което пък ще са настолни четива за бъдещите спасители на човечеството - как се спасява земята от миньори и полицаи.
23
0
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
Дано 2036 г. Брус Уйлис да е в кондиция :)
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те не са започнали да строят космически кораб(пропуснал съм едно "ще" в поста си),а досега само си разменят идеи,просто казвам че са го взели на сериозно,но едва ли има техническата възможност за отстраняването по някакъв начин на такъв астероид.А иначе Слава Севрюкова е предрекла и ,че някъде около 2016г. Югоизточна България,ще премине към Турция,така че ако това се случи имайте едно на ум и за Апофис :D .
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре нека да оставим тогава пророците и да наблегнем на изчисленията на NASA - "През април 2029 г. той ще премине край нашата планета на разстояние от около 36 000 километра - на височината на орбитите на геостационарните спътници.". Щом това е височината на геостационарните спътници,според вас какво може да се случи с Апофис.И защо ако не е заплаха САЩ,Индия и Китай строят космически кораб,който да изпратят на мисия до астероида след няколко години.А, Апофис е изобразяван не като змия,а като змeй,а ти ми кажи каква е разликата между змей и дракон.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако през 2029 година мине на 36 000 км. то най вероятно ще се привлече в орбита от Земята и ще се сблъска с нея.Още 20 години преди NASA да го открият и изчислят орбитата му,българската пророчица Слава Севрюкова е предсказала че през 2029 г. астероид,ще се сблъска със Земята.Същото са предсказали и много други известни пророци,без да споменават година,включително и Св. Йоан в своето "Откровение",който е казал,че "огнен дракон" ще се появи на небето и след няколко дена,ще се сблъска със Земята."Апофис" в египетската митология е същество което представлява именно огнен дракон.
19
0
 
5
 
! Отговори
filibe преди 11 години
От днес да се спират войните и да започва подготовката за отклоняване на астероида.. Все пак има достатъчно време до тогава!
18
3
 
4
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Да пада в София да ни отърве от кризата в строителството.Заходът му да е под ъгъл 36 градуса за да изрине повече павета към кабинета на премиера.Дано да е от Бакър да има за ***,те ке оцелеят.