Протестиращи блокираха пътища и опожариха автобус в Белфаст

Причината продължава да е сваленото от кметството британско знаме
Обновена: 12 яну 2013 13:47 | 12 яну 2013 13:32, Петя Славова
1
 Протестиращи блокираха пътища и опожариха автобус в Белфаст
Снимка: БТА

Стотици пробритански настроени младежи блокираха снощи пътища в Белфаст и опожариха двуетажен автобус в знак на протест срещу решението за свалянето на британското знаме от сградата на кметството в Белфаст, предаде Ройтерс.

Общинският съвет гласува на 3 декември британското знаме да се издига над сградата на кметството само в някои дни на годината, а не постоянно като досега. Това отприщи вълна от сблъсъци и протести в британската провинция Северна Ирландия, припомня БТА.

Още по темата

Протестанти лоялисти, много от които окичени с британски знамена и емблеми, са блокирали над 20 пътища в Белфаст в пиков час снощи. Полицаи били замеряни със запалителни бомби, бутилки, камъни и тухли. Полицията е отговорила с водни струи и гумени куршуми.

Северна Ирландия е полуавтономна британска провинция, която от 2007 г. има смесено управление от католици и протестанти. Разразилото се в продължение на 30 години насилие между двете религиозни общности взе 3500 жертви, припомня АФП.

Протестантите юнионисти искат Северна Ирландия да останечаст от Великобритания, докато католиците републиканци искат тя да се обедини с Република Ирландия.

Въпреки мирното споразумение от 1998 г., което подели властта между католици и протестанти, в провинцията все още избухват отделни инциденти, отбелязва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй както е написано е подвеждащо, по-точно е Англия се присъединява към Сев Ирландия ирландците даже са им смъкнали знамето на британците и ся че ги *** прости ингличани.