Да оцелееш в Сталинград

Страшният летопис в дневника на 16-годишно момиче
2 фев 2013 09:00, Елка Василева
556
Да оцелееш в Сталинград
Паметникът „Родината-майка зове“ на хълма Мамаев курган във Волгоград. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Военнослужещи от сухопътните войски, авиацията и флота, облечени в униформи от времето на Великата Отечествена война, ще участват на 2 февруари в парада в чест на 70-годишнината от победата на СССР в Сталинградската битка. Това е едно от преломните сражения във Втората световна война. В архивите за него са останали много документи. Един от тях е много специален – хроника на живота в града, в който едва ли не всяка улица е била огневи рубеж, се казва в материал на руската национална телевизия „Първи канал“.

„27 септември. Къщата ни изгоря, дрехите, закопани в двора, също изгоряха. Макар че бяха в земята. Ние сме боси, необлечени. Няма къде да се скрием“, пише в дневника. С калиграфски почерк, с всички препинателни знаци, от септември 1942 г. до февруари 1943 г. Аня Арацкая пише за това как нейното семейство се е опитвало да оцелее в града, в който се е водела най-ожесточената битка в историята на човечеството. Тогава тя е на 16 години.

Съдейки по написаното, семейството на Аня се е преместило да живее на стотина метра от стените на музея, където в момента се пази дневникът на момичето. По време на Сталинградската битка точно оттук е започвало стръмното надолнище към Волга. Някъде на този склон майката, бабата, нейният брат и двете й малки сестрички изкопават в студената и мокра глина не землянка, а просто дупка. Оттам се е виждало как фашистките самолети през цялото време бомбардират около реката, как загиват жени и деца. Може би затова те и така не се решават да се опитат да се прехвърлят на левия бряг на реката.

След като на 23 август фашистките самолети почти заличават Сталинград от лицето на земята и за няколко часа бомбардировки загиват 40 000 души, оцелелите се опитват да се върнат да живеят близо до разрушените си домове. Но само месец по-късно руините се превръщат в предна бойна линия. Заемайки позиции, червеноармейците са били принудени да прогонят криещите се сред отломките мирни жители.

„Хората, които вече са били свикнали в тази малка яма, превърнала се в техен дом, на тях им е било много болно да се разделят: къде да ходят, къде повече да копаят“, разказва историкът Светлана Аргасцева.

Няколко седмици Аня не пише. След това на страничка, намокрена от сълзи, пише как са погребали баба й и една от сестричките й, на фронта са загинали баща й и брат й. „Почти през цялото време ни се яде“, пише момичето. Рядко успяват под обстрела да се доберат до разрушената мелница и майката варяла каша от обгорялата пшеница.

Момичето помагало на ранените, перяло бинтовете, но за боевете в дневника няма почти нищо. Затова пък от ноември нататък тя през цялото време пише колко непоносимо студено е: „12 декември. Лягаме да спим, свити, плътно прилепени един до друг. Не е възможно обаче да се стоплим: минус 35 градуса, може би и повече. Като че сме се залепили един до друг, а студът става все по-голям“.

Историкът Светлана Аргасцева признава, че е търсила в дневника нещо написано от 2 февруари – датата, която официално се смята за деня на разгрома на фашистите край Сталинград. Но в града все още се е стреляло и Аня повярвала, че врагът е разбит едва след няколко седмици. „20 февруари. Ура! Ура! Ура! На 3 февруари освободиха Сталинград. Германците са напълно унищожени и вървят дълги колони от пленници. Противно е да ги гледаш. Вървят премръзнали, полуразсъблечени, сополиви. Проклети гадове! Кой ви е викал тук?!“, пише Аня.

След преживения кошмар Денят на Червената армия се струва на момичетата най-дълго чакания празник, а танците в болничната сграда – едва ли не за първия бал. „23 февруари. Днес са първите танци! С момичетата дори не можехме да повярваме. Изведнъж се сетихме: а какво ще обуем, за да танцуваме. Тоня се оказа смела. Тя отиде и отряза парчета от шинелите на мъртвите немци. От плата си ушихме пантофи. После сварихме гъст захарен сироп. Като ги намажеш, пантофите блестят красиво. Важното е мама да не разбере за захарта“, пише момичето в дневника си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Както разбираме от ПРОПАГАНДАТА , Сталин е избил 30 милиона само преди войната!Тогава излиза че Съюза е изгубил близо 60 МИЛИОНА,даже повече!Излиза ,че почти всеки трети руски гражданин е изгубил живота си!И след това тази държава се вдига на крака и става световна свръхсила при това!
357
0
 
4
 
! Отговори
До 449 преди 10 години
До 449 Това което САЩ са доставили на СССР по "заем-наем" е само 4% от целият ресурс изразходван от СССР за цялата война. Руснаците са били и недоволни, че САЩ изпращат остаряла военна техника, която не е ставала за тогавашните боеве. Така че не ги хвали толкова американците и сега са си същите.
356
0
 
5
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 11 години
До Анонимен431Не се чувал явно за наказателните роти, който са вървели заедно с Червената армия и са разстрелвали изнасилвачите на място без съд и присъда. Не си виждал и останалите деца след немските набези в Русия и Украйна. Така, че не пиши глупости. Чевеноармейците са вилняли само в Германия - връщали са си това са им сторили германците. 80% от силите на Вермахта са насочени срещу СССР. С Франция са се справили за седмица. Въпреки че са разрушили 20 хиляди селища в СССР не са успели. Факт!
355
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая статия е доста свинска. Най-големия враг на руските момичета по време на войната са били руските войници. По 100 човека са ги изнасилвали наведнъж. Били са пълни животни.А тогавашните германски войници са били мъже на място.
354
3
 
0
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До 195 не му слагайте минуси на пича-дневника вярно имаше дела за него в щатите кой го бил написал и нито една от страните не е самата Ана, щото клетото момиче вече е било загинало. Дали се е случило това-вероятно се е случило, ама не променя факта, че именно тоя дневник не е истински
353
0
 
11
 
! Отговори
slav преди 11 години
това е било една битка която един народ е искал своята свобода и независимост на всяка цена дори и до последният жив човек това е битката която е най ожесточената в човешката история там няма място за политизиране и тн това е била войната на един народ който е искал своята свобода и всичко друго е излищно да се коментира.
352
0
 
0
 
! Отговори
бири преди 11 години
youtube/watch?v=xwf50fBvgps
351
3
 
0
 
! Отговори
ерик преди 11 години
До Киреайде, кире, през комина на крематориума и дим да те няма, обгрижен ***
350
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сонче, защо си мислиш че ТИ знаеш "факти", а руснаците не знаят, при това че документите са при тях и нямат нищо общо с 30 млн, 50 млн, 70 млн(по последните драгалефски данни).Защо толкова ви е ЯД ***, че хората могат да се жертват за Родината вместо да я продават като вас?
349
14
 
1
 
! Отговори
Sonia Christova преди 11 години
Ako руснаците знаеха историческите факти и истината за милионите жертви на Сталиновия тоталитарен режим-над 30 000 000 невинни хора,за геноцида над народа им от Сталин и неговите съучастници,никога повече нямаше да го считат за герой и да му кръщават град, улица, паметник и т.н. а щяха да го осъдят за престъпления срещу народа им и никога повече нямаше да му се покланят като на бог,за къкъвто се е представял, както правят всички отхвърлили истинския БОГ, заприличват на дявола,който са сиизбрали
348
11
 
3
 
! Отговори
500 до 501 преди 11 години
Така е, така трябва и да бъде. Войнишки гробища, и паметници на загиналите по местата на сраженията трябва да има! Това си е до човешко отношение - войниците, летците, моряците - не те с хората предизвикали войната, независимо от коя държава са! Паметник на Иван, Жан, Джон, Ханс - там където се е бил и е загинал - трябва да има. Но паметник на РККА която ни е окупирала, и е участвала в установяването на диктатура - не смятам че трябва да имаме!
347
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ли искаш да ти повторя думите на Вазов НА ВАС ЦАРЯ ПОВЕРИ ВОЙСКАТА - ВОЙНАТА И СЕБЕ ДОРИ това пише поета за СЛАВНИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ , на които изобщо не заслужаваш да бъдеш потопък ясно ли ***.
346
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жив щит е това което ще накара противника да не стреля----------------- В момента в който разположат зенитни установки в града и почнат да стрелят по самолетите, нямат никакво основание да се оплакват, че някой не им пази цивилните. Вземете и се просветете малко, има международно право, Женевска конвенция и прочие. Всичко останало е пропаганда за хора с основно образование...
345
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон пред подвига на руския народ!
344
3
 
6
 
! Отговори
льольо преди 11 години
До 490:не е оФчи възторг,а обикновен разум.Ако не беше Русия,и държава нямаше да имаме;впрочем,вече успяхме да и видим сметката.Както казва дядо Вазов в "Опълченците на Шипка":"....Нека таз свобода да ни бъде дар!...".Когато нещо ти е дадено наготово-държава,нефт,газ,сигурност,изобщо не го цениш!Не си се бил за него,даже едно въстание сами сме си поругали.Малцината ,които са се нуждаели от свобода,са били от своите предадени.Да,дядо Вазов-таз свобода ни е била дар и даром я дадохме на лешоядите!
343
1
 
7
 
! Отговори
do 500 преди 11 години
Те французите няма за какво да правят паметници на французи от ВСВ, ти искаш на германци да правят... хаха! Най-големия резил на Европа са франсетата, само не е ясно кой ги пусна при победителите след войната... хаха! Сърбите имат много повече основания да седнат като победители!Ооообаче... в германия има доста съветски паметници! И в Австрия! И в Чехия, Полша, Унгария... Във Виена е на Шварценбергплац, осветен, лъснат, позлатен, с денонощна охрана от държавата, с вечно горящ огън!
342
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците са кротки и добронамерени хора, които с простодушието и недодялаността си подвеждат разни самонадеяни фукльовци, че са лесна плячка, но всъщност са силни, смели и жертвоготовни като питбули! Не лаят, не подскачат, но като захапят, няма пускане до смърт! Или те, или врага, но по-често остават те! И си е все същият народ, независимо дали го язди император, комунист или демократ. Вътре в кочинката си те си се оправят, търпят или се бунтуват, но много мразят някой отвън да им бърка в борша
341
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 499 За разлика от Франция - България е била окупирана и окрадена от войска на СССР - паметници на съветска войска в България - когато във Франция направят паметник на немската армия от ВСВ! И още една разлика: за разлика от България - Франция не е управлявана 45 години от *** дошла на власт с помощта на Трети Украински Фронт! Паметници на загинали войници и войнишки гробища - няма лошо да има на местата на битките. Това си е до човещина - никой войник не е желал войната "Войната е ла*но на политици, измивано с кръвта на войници" -не си спомням кой го е казал, но е бил прав! х
340
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
уважаващите себе си народи като френскияси имат площад "сталинградска битка" в Парижи макар и скромно отбелязват това събитие- в държавата на *** дето нямат нито чест нито достойнство плюят яко за да се докарат на хамериканските си господари
339
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един *** говори за жив щитжив щит е това което ще накара противника да не стреляа по време на войната няма такъв случай- всичко руско- съветско е подлежало на изтребване не им естигнало времето - да не мислите че всички са взимали правилните решениягерманците са стигнали почти светкавично до волга - ама коментират хора с никакви познания - настъплението ими е резултат от неправилната стратегия на руснацитекоято заплащат с много кръв докато влезнат в час